4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Főszerkesztői jegyzet arról az újabb kutyakomédiáról, amit a Moszkva szorításában lévő magyar kormány ezúttal a svéd NATO-csatlakozás ügyében folytat. Ezek jutottak eszembe a hét eseményéről.

Szenzációs, frenetikus, káprázatos stb. Egymást múltuk felül a jelzőkkel, amikor megláttuk, mit csinált Vári Attila. No nem arra utalok, milyen kétes ügyleteket bonyolíthatott le a Magyar Vízilabda Szövetség élén 2018-2022 között, amelyek miatt lemondásra kényszerült. Hanem arra a svédcsavarra, amit a 2000-es olimpiai döntőben hajtott végre. 3:1-es vezetéshez juttatva ezzel a magyar pólóválogatottat, amely aztán 13:6-ra, túlzás nélkül: tönkreverve az oroszokat huszonnégy év után első lett az ötkarikás játékokon.

Kevésbé minősíthető káprázatosnak az a csavar, amit Orbán Viktor és csapata ezekben a hetekben, hónapokban hajt végre a svéd NATO-csatlakozás ügyében. Hasonlóság a huszonnégy évvel ezelőtti sportdiadalhoz, hogy e tekintetben is elfogytak a jelzők, csak éppen a negatívok. Pitiáner, sunyi, átlátszó stb. – nagyhirtelen ezek jutnak az eszembe.

Annak kapcsán, hogy Orbánék immár sokadik alkalommal túráztatják a világot, megint mindent elkövetnek azért, hogy csak és kizárólag rájuk irányuljon a figyelem, mindenki velük foglalkozzon. 

Merthogy ez a lényeg, kitűnni a tömegből – bármi áron.

Ki foglalkozik azzal a magyar kormányban és híveik körében, hogy a világnak szinte alig akad már olyan szeglete, ahol a magyar szó hallatán ne a rebellis, ellenálló, kötözködő stb. jelzők jussanak az ott élők eszébe. A különc is beugorhatna, de az azért nem mindig annyira pejoratív. Sok átlagtól eltérő ember hajtott végre korszakos, megsüvegelendő cselekedetet – ez általában a zsenik sajátja.

Az azonban, amit a kormány művel, arra hivatkozva, hogy egy egész ország felhatalmazásával teszi, amit tesz, egyáltalán nem zseniális. Legfeljebb csak annak, aki fanatikus pártszimpatizánsként gondolkodás nélkül elhisz mindent, amit mondanak neki. Lásd: rezsicsökkentés, háborús infláció, szankciós infláció, dollárbaloldal – a sor a végtelenségig folytatható, a kormányzati píárgyár kifogyhatatlan a hangzatos, ám minden alapot nélkülöző ötletekből.

Most például azt próbálják eladni, hogy Orbán nagyon szeretné, ha a magyar parlament ratifikálná Svédország NATO-csatlakozását, dehát az általa elnökölt Fidesz frakciójának vannak aggályai. Ők nem szavazógépek (á, dehogy!), hanem önállóan, mindenfajta befolyástól mentesen gondolkodni képes polgárok. Mert hiszen – mégis csak demokrácia van itt kérem!

Ebből kiindulva azt követelik az igenjükért cserébe a svédektől, hogy ismerjék el, Magyarországon jogállamiság van...

No, nem abban az értelemben, ami Skandináviában – és a világ valamennyi demokratikus államában – megvalósul (tankönyvszerűen: elismerni és betartni a nemzetközi és hazai emberi jogok és konvenciók hatályát és érvényességét, és saját működését is ezeknek rendelni alá), hanem magyar módra, egyfajta hungarikumként.

Amibe belefér például a homofób gyermekvédelmi törvény meghozatala és az ahhoz tűzzel-vassal való ragaszkodás.

Meg előbb a finnekkel, most meg a svédekkel való kötözködés, ami csak és kizárólag egyvalakiknek a malmára hajtja a vizet: a pólóban huszonnégy éve tönkrevert oroszoknak.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatják.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!