5p

Főszerkesztői jegyzet arról az ellentmondásos helyzetről, hogy miközben jóérzésű emberként természetesen én is ki vagyok akadva azon, hogy a kormány a pénzünkből horribilis összeget költ az atlétikai vb-re – ahelyett, hogy a pedagógusok bérét megemelné és javítana az egészségügyi infrastruktúrán –, sportszeretőként azért nem szerettem volna megfosztani magam egy olyan esemény személyes megtekintésétől, amilyen ritkán, talán az életben egyszer adatik meg. Ezek jutottak eszembe a hét eseményeiről.

Miért mentél ki Fidesz-rendezvényre? Nem én kaptam meg ezt a kommentet a Facebookon, miután kiposztoltam, hogy kint voltam az atlétikai világbajnokságon, hanem az egyik ismerősöm ismerőse. Bár az én kétségtelenül kétértelmű „Atlétikai vb pipa” tartalmú bejegyzésemre érkezett félig vicces kérdés, a „De most már megint miért vagy pipa?” is ugyanúgy kifejezi az ezen sporteseményt övező ambivalens érzéseket.

Közülük az elutasítás részben érthető. Ahhoz ugyanis, hogy Budapest megrendezhesse az atlétikai vb-t, fel kellett húzni egy stadiont. Bár első hallásra számomra már az sem volt világos, hogy miért. Emlékszem, a ’70-es, ’80-as években még olyan létesítményekben versenyeztek az atléták, amelyben máskor fociztak, megint máskor pedig koncerteztek. Így lehettek az egykori Népstadionban kettős rangadók, Queen-koncert (hát lehet feledni Freddy Mercury Tavaszi széljét?), valamint – hogy a témámnál maradjak – az atlétikai Budapest Nagydíj, amelyre, noha nem volt vb, ugyanúgy eljött a sportág apraja-nagyja, mint most.

Megérte? Fotó: Mfor/Csabai Károly
Megérte? Fotó: Mfor/Csabai Károly

Persze jól tudom, hogy azóta nagyot fordult a világ és már külön stadionja van az egyes sportágaknak. Például Münchenben, Londonban, Párizsban – és még sorolhatnám. Van azonban egy nagy különbség: ezekben a világvárosokban nemcsak egy eseménynek adnak helyet az atlétikai stadionok, azokban rendre vb-ket, Európa-bajnokságokat, olimpiákat rendeznek, általában telt házzal.

Az viszont erősen kérdéses, hogy Budapesten mikor lesz a következő hasonló rendezvény és arra hányan mennek majd ki. A vb-t megelőző legrangosabb hazai atlétikai seregszemlén, a Gyulai István Memorialon csak lézengtek a nézők, alig néhány százan lehettek, talán maximum ezren, pedig azon is olimpiai, világ- és Európa-bajnokok indultak. Igaz, a versenyt Székesfehérváron rendezték, de attól még, hogy majd Csepelen fogják, aligha nő meg exponenciálisan a nézőszám. 

A mostanit megközelítő érdeklődésű eseményre pedig a következő években nem lehet számítani, vb-re semmiképpen, az Eb-k rendezési jogai pedig öt évre előre ki vannak osztva. Legközelebb talán a 2030-ast lehetne elcsípni, de még addig is van hét év – már ha pályáznánk (erről nincs tudomásom) és nyernénk, amire meg ugye nincs garancia.

Addig telt házra, de még akár többezres közönségre is kicsi az esély, még úgy is, hogy a most 35 ezres befogadóképességű stadiont a vb után visszabontják 15 ezresre. Úgy járhatunk tehát, mint a dél-afrikaiak, akik a 2010-es foci vb megrendezése érdekében felhúztak csilli-villi stadionokat, ám mivel azokat a végső sípszó után nem tudták kihasználni, az enyészetté váltak, jelentős veszteséget okozva a stadionokat felépítő dél-afrikai államnak. Mivel ugyanis azokat a futballcsapatoknak túl sokba került volna kibérelni egy egész szezonra, nem lehetett a létesítményeket nyereségesen üzemeltetni.

Ráadásul sportszakmai szempontból is teljes kudarc lett a dél-afrikai foci vb, a házigazdák még a csoportkörből sem jutottak tovább – a vb-k addigi történetében ez csak velük esett meg, tavaly már csatlakoztak hozzájuk a katariak, de a két állam össze sem hasonlítható anyagi helyzete miatt a közel-keletiek esete teljesen más.

Magyarországé viszont a tekintetben hasonló, hogy sikerekre eleve mindössze egy-két atlétánknak volt esélye. S a papírforma nem is borult, írásom megjelenéséig, péntek estéig a házigazdáknak járó szabadkártyák – és nem a szereplésre jogosító előzetes eredmények – révén 63 fősre felduzzasztott magyar csapat csak egy érmet (bronz) tud felmutatni, egy negyedik és több tizenvalahanyadik hely mellett. A döntőkbe így a kalapácsvetésben dobogós Halász Bence és a hétpróbás hölgyek mellett másnak nem sikerült bekerülnie.

Ennek ellenére sportszeretőként nagy élmény volt kilátogatni a vb-re – nem csoda, hogy szinte mindennap dugig voltak a lelátók –, s közelről megnézni a világ legjobbjait. Mégis csak az olimpia és a foci vb utáni legnagyobb jelentőségű eseményről beszélünk, nem véletlenül nevezik az atlétikát a sportok királynőjének.

Erre az élményre azonban elégetni alsó hangon 320 milliárd forintos adófizetői pénzt – a központi stadion beruházásának 250 milliárdos összegéhez ugyanis még hozzáadódik a kapcsolódó infrastrukturális létesítmények (közművek, közlekedés), illetve az edzéshelyek költségei, valamint a verseny rendezésének 70 milliárdja is – az ország mostani helyzetében, amikor lassan már két éve hiába ácsingózunk a magyar gazdaság számára minden más fajtánál olcsóbb európai uniós forrásokért, nagy felelőtlenség. 

Azt nem tudom megítélni, ennél olcsóbban is ki lehetett volna-e hozni az atlétikai vb-t – mint ahogy ez az autópályák építésénél annak idején felmerült –, illetve, hogy ha igen, akkor azért fogott ilyen vastagon a ceruza, hogy ha valakik, hát a kormányközeli vállalkozások jól járjanak. Csak azt tudom, hogy a takarón túli nyújtózkodás helyett ennek a pénznek tudtam volna jobb helyet is. Mondjuk a pedagógusoknál és a lepusztult egészségügyi intézményekben.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!