4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Könnyen félreérthető az igenje. Ami sokszor inkább nem. Ravasznak akar látszani, pedig csak számító. Nyugtatgat, hogy nem lesz bajunk, miközben pont az ellenkezője történik. Ez a hét megint több példát hozott ezekre. Nézzük csak! A felelős szerkesztő jegyzete.

Kezdődött azzal, hogy őrült rohanásba kergették azokat a százezreket, akik eddig hittek az inflációkövető állampapírokban. Éppen lejárt a határidő, amíg jegyezni lehetett az egy-két évig még jelentős reálhozamot termelő papírokat. Megjegyzem: a pénzre égető szüksége van a mi bolgárunknak, hiszen nagy lyukat ütött a büdzsében

Majd jött egy furcsa kérdőív a kibocsátótól, azt akarta megtudni, hogy tisztában vannak-e a vevők azzal, hogy az idő előtti visszaváltás a vásárláskor ígértnél sokkal nagyobb költséggel járhat.

Bármikor nagyon megemelhetik a díjat, ergo tartsák csak meg a papírokat a lejáratig.

Ezután felváltva tagadták a hivatalosságok, hogy dehogy lesz itt gond, nem kell félni, bolgárunk jobbkeze a szokásos pókerarccal mondta a szemünkbe ugyanezt a Kormányinfón, de látszott, hogy maga sem hiszi ezt el.

Folytatódott egy újabb „bolgár” abszurddal: a szuverenitásinak hazudott törvény beterjesztésével, aminek már hetek óta megágyazott a propagandagépezet.

Jól meg akarnak védeni minket a külföldi befolyástól, mármint a demokráciát gyakorló nyugati fősodortól. A beosztott megmondóemberek kórusban nyugtatgattak, hogy „dehogy fog ez vonatkozni a sajtóra”. Ám ez a tudatosan homályos fogalmazásból láthatóan egy tipikus gumiszabály-gyűjtemény lesz, azt értenek bele, ami akarnak.

Rásüthetik bárkire, hogy külföldről fizetik, elég csak azt mondani róla és ezerszer elismételni és már kész is. 

Fogja lett a bolgárnak.  Fotó: Mfor/Mester Nándor
Fogja lett a bolgárnak. Fotó: Mfor/Mester Nándor

Tovább haladva a bolgár úton, jött a jövő évi fővárosi önkormányzati választások feltételrendszerét átírni akaró törvényjavaslat, erősen kedvezve a Budapesten ellenzékben lévő kormánypártiaknak és összefogásra késztetve a most ott kormányzókat. Átlátszó módon nem a kormánypárt, hanem szövetségese beterjesztésében, de az előbbi kottájából előadva. Sokkal kevesebb mint egy évvel az esemény előtt nem szokás, nem ildomos, mondták Nyugaton,

de ez pusztába kiáltott szó. 

Mit mondott erre a Lajtán túlról jött minifelháborodásra Gulyás Gergely: „Nem kívánunk véleményt formálni a kérdésben”.

Cinizmusból jeles, üljön le! – mondám, de inkább arra emlékszem, hogy „bolgár vezetőnk” és emberei 2014-ben két hónappal a választások előtt változtattak a budapesti szabályokon, majd 2021-ben az országgyűlési választások játékszabályainak további testreszabásával vétették észre magukat, akkor egy hű percember, Volner János javaslatát karolták fel.

A bolgárság azonban gazdasági fronton is tetten érhető, ezt láttuk az állampapírok ügyében, de említhetnék még számtalan esetet. Erre a hétre jutott az energiaügyekért felelős beosztott kijelentése: lassan mondta, hogy mindenki megértse, lesznek szélkerekek Magyarországon. Mikor? Hát 2029 előtt biztos nem.

Az elmúlt évtizedben egy vastag füzetet is teleírhattam volna azokkal a kormányzati nyilatkozatokkal, amelyek kategorikusan ez ellen szóltak, mondván: atom kell nekünk, nem a Nap meg a szél, sőt, nincs is elég szél nálunk, mit akarunk, nem vagyunk mi Dánia! És mi van most? Mi leszünk a szélerőmű nagyhatalom, rettegj csak, Dánia! 

A végére hagytam egy testvérharcot. Bolgár a bolgár ellen, ez is most történt. A mi bolgárunk – száguldó miniszterén keresztül – azt mondta az igazinak, hogy tűrhetetlen, hogy Bulgária magas adót vetne ki a Magyarországra és Szerbiába irányuló orosz földgáz tranzitjára. Ha kell elmegyünk egészen Brüsszelig és vele vonatjuk vissza ezt a tervet.

Azzal a Brüsszellel, amelyiknek helyben "behódol", ott megszavaz szinte mindent, ám itthon milliárdokba kerülő kampányokban ekézi. Kiváncsi vagyok, mit szólnak ehhez. Ott ugyanis nem szoktak bolgárkodni.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!