5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Főszerkesztői jegyzet arról, hogy a hemzsegő hibák, sőt bűnök – lásd a pedofilbotrány – ellenére a vasárnapi európai parlamenti választásokat a Fidesz ugyanolyan arányban nyerheti meg, mint a 2022-es országgyűlésit. Ezek jutottak eszembe a hét eseményeiről.

Eredetileg egy alapos elemzéssel készültem a választások előtti utolsó jegyzetemre. Kimutatva, hogy mik történtek az elmúlt két évben, a 2022. májusi országgyűlési választások óta, amelyek miatt logikus, hogy a Fidesz és a neki asszisztáló KDNP alkotta kormánykoalíció kevesebb voksot kaphat majd a vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti választásokra szavazni elmenő magyar állampolgároktól, mint két éve.

Felidézve, mit tett és mit nem a kormány a magunk mögött hagyott huszonnégy hónapban. Kezdve attól, hogy miután az infláció kilőtt, azt csak és kizárólag az Ukrajna 2022. február 24-ei megtámadása miatt Oroszországra kirótt európai uniós szankcióknak tudta be. Elhallgatva, hogy azokat kivétel nélkül az Orbán-kormány is megszavazta.

Megtehette. Magyarok milliói bekajálták a rogáni propagandagépezet kliséit, a háborús inflációt, a szankciós inflációt, amit a buzgó, a kormánytól csak szavakban független Magyar Nemzeti Bank csapata megfejelt a profit-vezérelt inflációval. A lényeg, hogy a kabinet nem tehet semmiről, minden a mások hibájából történik.

Csak a gondolkodni képesekben, a Fideszt és Orbánt nem vakon követőkben merült fel, hogy ha az oroszok elleni szankciók miatt hágott több mint negyedszázada nem látott magasságba, közel 26 százalékra az éves fogyasztóiár-index, akkor, hogy a fenébe lehet, hogy a többi 26 EU-s országban ennek a közelébe sem ment a pénzromlás? Még úgy se, hogy az Orbán-kormány hatósági intézkedések tömegével – ár- és kamatstopokkal, árfigyelő rendszerrel, hatósági és miniszteri fenyegetésekkel – próbálta fékezni a hazai inflációt.

De a gazdaságpolitikai hibákat tükröző egyéb mutatók, az ipar, a kiskereskedelem, az építőipar és a beruházások jelentős zuhanása, az állami költségvetés óriási hiánya sem késztették az elvakultakat gondolkodásra. Pedig ezeket a számokat az állami hivatal, a KSH tette közzé, amely ugyan publikált több vitatható adatot is, de azért óriási mínuszok eltüntetésére ő sem volt képes.

Persze nem is volt szüksége, hiszen a Fidesz-KDNP népszerűsége így is töretlen volt, noha a kormányzati praktikák a választóik bőrén is csattantak, például a reálbérek és reálkamatok negatívba zuhanásán keresztül. Észre sem vették, hogy romlik az életszínvonaluk, ezzel szemben a kormánynak gazsuláló NER-es nagyvállalkozók vagyona csak tovább gyarapodik.

Annak ellenére, hogy az EU a Covid negatív hatásai tompításának szándékával összetákolt pénzalapból a jogállamisági aggályok miatt csak a Magyarországot megillető forrásokat nem adta oda a mai napig teljes egészében. A 30 milliárd eurós csomagból 20 milliárd csak akkor jöhet meg, ha az Orbán-kormány hitelt érdemlően bizonyítja, nálunk már nincs korrupció, a közbeszerzéseken egyenlők az esélyek, nem csak a haveroknak lejt a pálya, valamint, hogy a gyermekvédelmi törvény homofób jellegét megszüntetik.

Ezek eddig nem történtek meg és valószínűleg soha nem is fognak. Egyszerűbb ugyanis a kormány számára, mint már említettem, mindent másra fogni. Brüsszelre, az idén már a 94. évében járó Soros Györgyre, a dollárbaloldalra – milyen büszke lehet magára, aki kitalálta ezt az ökörséget – és még sorolhatnánk.

Gyurcsány Ferencet ócsárolják, hogy 2006-ban hazudott reggel, éjjel és este – ami igaz is, de: Orbánék ugyanezt csinálják. A saját hibáikat az ellenfeleikre, ellenségeikre vetítik ki. Így hallhattunk olyan sületlenségeket, mint például, hogy az ellenzék brüsszeli aknamunkája miatt nem kaptak sokáig fizetésemelést a pedagógusok, vagy hogy míg a kormány békepárti, addig az ellenzék háborúpárti – sőt rajtunk, az oroszokon és a kínaiakon kívül a világon mindenki. Aki persze követte Orbánnak az 1989. június 16-ai Nagy Imre-újratemetése utáni pályafutását, aligha veszi be, hogy ez a minden helyzetben hadakozó politikus lenne a béke híve.

Orbán Viktornak minden oka megvan az örömre
Orbán Viktornak minden oka megvan az örömre
Fotó: Depositphotos

Dehát milliónyi honfitársunk ezt sem veszi észre. Nem a szemének hisz, hanem annak, amit mondanak neki. Így könnyű beetetni őket azzal, hogy pártjuk és kormányuk mindentől megvédi őket, ahogy tette azt az átkosban, vagyis a szocializmusban Kádár János és csapata. A lényeg, nem kell gondolkodniuk, csak elvonszolni magukat az urnákig és ikszelni. Azt is oda, ahová mondják, még nehogy eltévesszék!

Nekik imponálhat, hogy mindent visszaállamosítanak, legutoljára a ferihegyi repteret működtető vállalkozást, hogyhogy nem pont a választások előttre időzítve. Nem a repteret, hiszen az eddig is állami volt, de a gondolkodni nem képeseknek ezt a narratívát is el lehet adni. Mert, ha valamiben, a hamis kommunikációban, píárban vérprofi a kormányzati propaganda.

De azért még így is biztos, ami biztos alapon Orbán nyomott még egy mozgósítást, s úgy tűnik, ennek meg is lett az eredménye. Minden esélye megvan arra, hogy akár ugyanolyan szavazati aránnyal nyerjék meg a vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti választásokat, mint a 2022-es országgyűlésit.

A rendszerváltás utáni időszak legnagyobb botránya, a pedofilügy ellenére, amelybe belebukott a köztársasági elnök! S amely apropóján aktivizálódott Magyar Péter.

Az az erre képeseket gondolkodtathatja el majd vasárnap este, a választási eredmények közzététele után bal- és jobboldalon egyaránt, hogy ha Magyar minden addiginál látványosabb kampányolása csak a Fideszhez képest feleakkora szavazatra elegendő, akkor mi lehet az, ami leválthatja a gazdasági és politikai hibákat és bűnöket felhalmozó kormányt.

Na ez az, ami miatt nem tűnik érdemesnek a fentieknél alaposabban elemezni a jelenlegi helyzetet.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatják.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!