Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Király Béla Király Béla

A magyar miniszterelnököt a hívei messiásként tisztelik, és azt várják tőle, hogy intézkedéseivel a magyar gazdaság kilábaljon a válságból. Az ellenzék viszont őt támadja, hogy rossz döntéseket hoz, amelyek miatt a gazdasági válság elmélyülhet. Mondhatnánk erre, bár ilyen egyszerű lenne a helyzet, és helyes kormányzati lépésekkel túl lehetnénk a nehézségeken. Jegyzet.

A kormányzati kommunikáció révén felépült Orbán Viktorról egyfajta mindenható politikus képe. Abba nem mennénk bele, hogy ez politikai értelemben megállja-e a helyét, valóban „élet-halál ura”, de hogy a magyar gazdaság közeljövőben látható alakulása csak kis mértékben függ a kormányfő és kabinetjének döntéseitől abban egészen biztos vagyok.

A magyar gazdaság ugyanis az előző válságot követően még inkább exportvezérelt lett, még több értéket állítanak elő az itt jelenlévő nagy nemzetközi vállalatok. Emellett a szolgáltatások exportja is mind fontosabb lett, elég csak az idei évben összecsukló idegenforgalomra gondolni, de a gombamód szaporodó szolgáltató központok (SSC - Shared Service Center) is a magyar gazdaság fontos résztvevő lettek. De meg lehet említeni a határokon túl dolgozó magyarok százezreit is, akik hazautalásaikkal hozzájárulnak a magyar gazdaság bővüléséhez. Végül, de nem utolsó sorban (sokkal inkább elsősorban) az Európai Uniós tagságunk révén a szabad áru, szolgáltatás, munkaerő, és tőkeáramlás biztosított.

Orbán Viktor most legfeljebb kínjában nevet (Fotó: EPA/Julien Warnand)
Orbán Viktor most legfeljebb kínjában nevet (Fotó: EPA/Julien Warnand)

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az idei évben a magyar gazdaság teljesítménye nem azért zuhant vissza, mert az ország vezetése ostobaságokról határozott (és itt megint szigorúan véve a gazdasági kérdések vannak terítéken), hanem azért, mert a külső körülmények kedvezőtlenül alakultak.

A brit „bulihuligánok” otthon ragadtak, a német autógyártók termékei iránt csökkent a kereslet, ahogy például a járművek gumijai iránt is, amelyben szintén európai nagyhatalomnak számít hazánk. És még hosszan lehetne sorolni, hogy milyen Magyarországon előállított termékek vagy szolgáltatások iránt volt drasztikus keresletcsökkenés.

Ami a gazdaság szempontjából kulcsfontosságú volt, hogy a banki likviditás ne fagyjon be és az esetlegesen bedőlő hitelek ne okozzanak dominó effektust, arról még a tavasz folyamán gondoskodtak. Elindult többek között az MNB által gondozott NHP Hajrá program, de a Széchenyi Kártyák esetében is kedvező változások voltak, ahogy az MFB és az Eximbank is indított új programokat. A hitelmoratórium pedig vállalkozások és magánszemélyek százezreit védte meg.

Hogy a kormány bizonyos esetben lehetne kevésbé szűkmarkú, hogy felkarolhatna több süllyedőben lévő ágazatot az kétségtelen, ahogy valószínűleg sok magánszemély örülne, ha bevezetnék az alapjövedelmet, vagy megemelkedne végre a családi pótlék összege. Számon lehet ezeket kérni, de a miniszterelnöktől az elmúlt tíz évben nem sok pálfordulást láttunk, így nem meglepő, hogy ezekre a felvetésekre sem reagál érdemben.

Érdemes azonban kimondani, hogy nem ezektől a lépésektől kerül a magyar gazdaság érdemben jobb helyzetbe, függetlenül attól, hogy a társadalom egyes tagjainak a helyzete javulna.

A magyar gazdaság akkor kerül jobb helyzetbe, ha túl leszünk a járványhelyzeten – például a várva-várt vakcina révén -, és a nemzetközi konjunktúra ismét beindul.

Azt követően persze már nem mindegy, hogy egy kedvező széljárásban miként fogják kormányozni az ország hajóját, hiszen a 2000-es években is volt egy kegyelmi időszak, amikor alacsony kamatkörnyezetben és erősen fűtött nemzetközi konjunktúra mellett növekedhetett volna a magyar gazdaság. Belátom, végül is bővült a GDP, de ennek az volt az ára, hogy az államadósság felszökött, és a háztartások is elkeserítően eladósodtak, így a 2008-ban kirobbant hitelválságot „letolt gatyával várta az ország”. Ehhez képest most sokkal kedvezőbb alaphelyzetből ért minket a válság. (A két helyzetet összehasonlító korábbi elemzésünket itt olvashatja.)

Érthető módon Orbán Viktor nimbuszát a kormány és a hozzá kapcsolódó kommunikáció csapatok nem fogják lerombolni. Így inkább, ha tudják megpróbálják elhallgattatni a kritikus hangokat. Ugyanakkor az ellenzék vagy a magyar sajtó egyre szűkülő független tábora sem mondta ki, hogy meztelen a király. Persze értem én, hogy a közös ellenség esetén sokkal könnyebb egy zászló alatt összegyűlni, csak nem biztos, hogy mindez előremutató, hiszen csak konzerválja a mostani erős megosztottsággal járó társadalmi állapotot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.