Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Jegyzet arról, hogy kivételek mindig vannak.

Szerda óta megint rendkívüli jogrend lépett életbe Magyarországon. Orbán Viktor miniszterelnök szerint most a politikai vitákat félre kell tenni és gyors cselekvésre van szükség. A vírus gyorsan terjed, ezért az nem fér bele az időbe, hogy a parlament két hetet szöszöljön egy törvénnyel. "Nekünk is gyorsnak kell lennünk" - mondta a kormányfő.

Tavasszal is volt már rendkívüli jogrend, de azért nem árt átismételni, mi fán terem is ez? A lényegét úgy lehet összefoglalni, hogy a rendkívüli jogrend azt a lehetőséget adja meg a kormány számára, hogy törvény erejű rendeleteket alkosson. Ennek legfőbb előnye a gyorsaság, viszont a nagy kapkodásba könnyebben csúszhat be hiba is. Tavasszal is kismillió törvény erejű rendelet született. Most még nem indult be igazán a kormányzati gépezet, de az első ilyen rendelkezést gyorsan meghozták. 

A Kormány 479/2020. (XI. 3.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről - ez a címe a veszélyhelyzet kihirdetése utáni első rendeletnek. Ennek főbb részletei már jól ismertek: táncos szórakozóhelyek bezárása, a rendezvények szellősebb ültetése, járatsűrítés, ingyenes parkolás és az éjféltől hajnalig tartó kijárási korlátozás. Most ez az írás nem is arról szól, hogy ezek az intézkedések elegendők-e egy világjárvány megfékezéséhez és hogy idejében hozták-e meg ezeket a döntéseket.

Hanem csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a gyors rendelkezések közepette milyen finom és apró részletekre is marad elég ideje, energiája és tudása az Orbán-kormánynak. Tehát a fő szabály szerint kulturális vagy sportrendezvény nézőterén csak minden harmadik széken ülhetnek nézők. Vagyis minden néző között két széket üresen kell hagyni. Van azonban egy mágikus hely, ahova ez a zseniális megoldás nem vonatkozik.

A rendeletbe ugyanis beletették ezt: a páholyok kivételével. Nehéz is erre mit mondani. Tehát egy színház vagy egy stadion páholyában nem kell szellősen ülni, nem kell két széket üresen hagyni. Mi lehetett a jogalkotó szándéka? Miért nem kell a páholyban is ritkábban ülni? Ott nem terjed a vírus? Ott nem kell szigorítani? Megannyi kérdés, amire nincs megnyugtató válasz.

Egyrészt le a kalappal: ilyen gyors, rendkívüli jogalkotás közepette ilyen figyelmes és precíz rendelkezést hozni, igazán bravúros. Kinek jutottak volna eszébe a páholyok? A nézőtér foghíjas, de a VIP-páholyok tömve lehetnek a kiemelten fontos szurkolókkal. Ez elég veszélyes. Nem tudom, hogy pontosan mennyibe kerül egy tikett a Fradi vagy a Puskás stadion páholyába, de nem lehet túl olcsó.

Ki merné azt bevállalni, hogy valamelyik állami vezetőnek, milliárdos üzletembernek megmondja: bocs, de te nem jöhetsz be a páholyba, mert két üres széket ki kell hagyni és nem férsz be a legszűkebb elitbe. Hát ez irtó kellemetlen szituáció lenne. A helyükben, nekem se lenne semmi kedvem a páholy helyett a néppel elvegyülve a korzóról nézni a meccset.

A kijárási korlátozás szabályai közé miért nem írtak be néhány kivételt? Az elitnek is haza kell érnie éjfélre, ugyanúgy, mint a sima halandóknak. Ez igazán nemes gesztus. Oda is beírhatták volna, hogy páholyba menni éjfél után is szabad. De nem akarunk ötleteket adni. Csak a kalapunkat akartuk megemelni a gyors és rendkívüli jogalkotás előtt, hogy még egy világjárvány közepette is odafigyelnek a részletekre. Nem lennék a koronavírus helyében. Ahol ilyen precíz a védekezés, ott nagy baj nem lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.