3p

Trianon évfordulója kapcsán.

Erdély számos településén megünnepelték vasárnap a nemzeti összetartozás napját. "Ilyenkor nem azt nézzük, ami elválaszt egymástól, ami különbség közöttünk, hanem azt, ami közös, ami összeköt" - mondta Csécs Márton unitárius esperes a torockói Duna-napon. Az esperes az összetartozás mellett az összetartás fontosságára is felhívta a figyelmet, rámutatva, hogy ez aktív cselekvés. Azokat is erre buzdította, akik távol maradtak, mert nem akarnak közösséget vállalni.  

Az összekötő és nem az elválasztó dolgokkal kellene foglalkozni - mondták legtöbben. Fotó: depositphotos
Az összekötő és nem az elválasztó dolgokkal kellene foglalkozni - mondták legtöbben. Fotó: depositphotos

Mind a külhoni magyaroknak, mind a Magyországon élő nemzetiségeknek a hit, a nyelv és kultúra erősítésére van szükségük ahhoz, hogy szülőföldjükön megőrizzék nemzeti identitásukat - hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a székelyföldi Szentegyházán, ahol magyarországi nemzetiségi fiatalokkal együtt vett részt a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott rendezvényen.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap, a nemzeti összetartozás napján Piliscsabán rendezett megemlékezésen a kárpátaljai magyarok helyzetéről szólva kijelentette: jogfosztásuk már a háború előtt megindult, és a magyar kormány azt kéri, hogy adják vissza a kárpátaljai magyarság korábban meglévő szerzett jogait, amelyeket minden kétoldalú megállapodással és nemzetközi egyezménnyel ellentétesen vettek el.

Adománygyűjtő akciót indít Beregszász megsegítésére Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina (független), Ferencváros polgármestere. A Fővárosi Önkormányzat a felújítás alatt álló Lánchíd egykori kandelábereit ajánlja fel Budapest és a IX. kerület testvérvárosa megsegítésére indított jótékonysági árverésre. A nemzeti összetartozás napján, vasárnap a főpolgármester Facebook-oldalán megjelent közös videóüzenetben Karácsony Gergely kijelentette: 103 évvel ezelőtt a trianoni döntés a fájdalmában egységesítette a nemzetet.

"Ma már közös fájdalmaink sincsenek, mert a politikai vitáink egyre inkább arról szólnak, hogy ki tartozik a nemzethez, és nem az, hogy mi a nemzet érdeke. Lehet vitatkozni azon, hogy mi a nemzet érdeke, de az soha nem lehet vita tárgya, hogy ki tartozik a nemzethez. És nem lehet vita tárgya az sem, hogy szolidaritást kell vállalni azokkal a közösségekkel, akik a határon túl élnek magyarként" - mutatott rá.

Az Egyesült Államok legutóbbi népszámlálási adatai szerint az ország lakosságából több mint 1,4 millióan vallják magukat magyarnak, vagy magyar származásúnak - mondta az Amerikai Magyar Koalíció elnöke a nemzeti összetartozás napja alkalmából az úgynevezett közmédiának adott interjúban.

Egy nemzet akkor lehet sikeres, ha sorsfordító kérdésekben nem megosztott, azoknak pedig súlyos politikai felelősségük van, akik megosztanak egy nemzetet, hiszen ezzel az összetartozást gyengítik - hangoztatta Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke vasárnap, az Új Köztemetőben tartott, online követhető sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus kiemelte, hogy a nemzeti összetartozás napján a '48-49-es hősökről is meg kell emlékezni, akik a nemzet függetlenségért, szuverenitásáért harcoltak. A magyar nemzet példátlanul egységes volt ebben az időszakban. Az akkori célok és a 12 pont pedig még ma, csaknem 200 évvel később is érvényesek - mondta.

(MTI)
  
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!