4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A mostani amerikai választás nem csak a két elnökjelölt szoros küzdelme miatt volt érdekes. A szenátusi és képviselőházi választás során ugyanis számos különleges jelölt lett a választott testületek tagja. Így például Sarah McBride valószínűleg történelmet ír azzal, hogy ő lett az első transznemű, akit a felsőházba megválasztottak. 

Bár most minden tekintet Donald Trumpra és Joe Bidenre szegeződik, a kongresszusban és a képviselőházban is történtek olyan változások,  melyek érdemesek a világ figyelmére - ezekből szemezgetett a sky news.

Fotó:pixabay.com
Fotó:pixabay.com

A transznemű

A mindössze 30 éves Sarah McBride valószínűleg történelmet írt azzal, hogy ő lett az első transznemű, akit a szenátusba megválasztottak. Bár az Egyesült Államok törvényhozásában már számos transznemű képviselő foglal helyet, Ms. McBride az első, akit a voksok szenátori helyhez juttattak.

Ezzel ő lett az USA legmagasabb rangú transznemű közéleti szereplője. Megnyerte a demokraták számára Joe Biden államát, Delaware-t, ahol elsősorban az egészségügyet és az oktatást érintő kérdésekben folytatott kampányt a választást megelőző időszakban.

McBride először az egyetemen kapcsolódott be a politikába, Barack Obama elnöksége alatt a Fehér Házban is dolgozott, ezzel ott ő lett az első nyíltan transznemű politikus. 2018-ban könyvet írt a „Holnap más lesz” címmel, amely elnyerte Mr. Biden elismerését is.

Az extrém

A republikánus Marjorie Taylor Greene Georgia képviselői helyét nyerte el Kevin Van Ausdal demokrata jelölt elöl.

Donald Trump őt nevezte "a jövő republikánus sztárjának”. Taylor Greene a kampány alatt faji kérdésekkel, a Black Live Matter mozgalommal és a koronavírus-járvánnyal foglalkozott videóiban, megszólalásai pedig igencsak ellentmondásosak voltak.

Nyíltan támogatta a QAnon szélsőjobboldali összeesküvés-elméletet is, amely azt állítja, hogy Donald Trump titkos háborút folytat a gyermekekkel való világméretű szexuális kereskedelem ellen.

Az egyik videójában azt mondta, hogy a fekete és a spanyol férfiakat az USA-ban valójában a "bűnbandák és kábítószer-kereskedelem" tartja a markában, egy másikban pedig azt állította, hogy az amerikai kormányzat a muszlimok támadása alatt áll.

A COVID-19 terjedésének megfékezése érdekében határozottan ellenezte az arcmaszk viselését is. Míg Taylor Greene asszony megszólalásait néhány republikánus társa határozottan elítélte, Trump és a szenátor, Kelly Loeffler kiállt mellette.

Trump azt tweetelte, amikor Marjorie Taylor Greene megnyerte az előválasztását, hogy: "Marjorie erős minden területen és soha nem adja fel – ő egy igazi GYŐZTES!"

Aki megjárta az űrt

Mark Kelly nyugalmazott űrhajós és az amerikai haditengerészet volt kapitánya számára sem idegen a kihívás. Tavaly döntött úgy, hogy indul a szenátusi helyért - nyolc évvel azután, hogy felesége, Gabby Giffords kénytelen volt visszavonulni a kongresszusból, ekkor ugyanis fegyveres támadás áldozata lett, fejbe lőtték. Hat ember halt meg a támadásban, az asszony pedig agyi károsodást szenvedett.

Két évvel később férjével fegyverellenőrzési kampányba kezdtek az „Amerikaiak a felelős megoldásokért” nevű programmal.

Az előrejelzések azt mutatták, hogy Kelly elnyeri az arizonai szenátori helyet a republikánus Martha McSally-tól, aki korábban az agydaganatban elhunyt John McCain-től vette azt át. Részt vett öt NASA-misszióban, és az Öböl-háború idején a haditengerészetnél volt pilóta.

 A spanish 

A republikánusok Floridában váratlanul megszereztek egy képviselőházi helyet, jelöltjük Maria Elvira Salazar volt. Miami nagyrészt demokrata kötődésű körzetében utasította maga mögé Donna Shalalát, aki korábban Bill Clinton egészségügyi és humán tudományok titkára, valamint a Miami Egyetem elnöke volt.

Maria Elvira Salazar spanyol nyelvű tévés hírműsorvezető mintegy 30 éve, és elsősorban az amerikai latin közösségről készít anyagokat.

A cikk eredetileg laptársunk, az életforma.hu oldalán jelent meg. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!