5p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Váratlan vendégeket kaphat valaki az elviteles kávéjába, egy friss kutatás szerint gondok vannak a papírpoharakkal. Ezekből vegyi anyagok és mikroműnyagok szivároghatnak a környezetbe és a kávéba is. A műanyag poharakat felváltó papírból készült poharak ugyanis szintén műanyagos bevonattal vannak bélelve. A kutatók szerint tehát ideje lenne búcsút inteni az egyszer használatos poharaknak és más alternatíva után nézni.

A világon évente több 100 milliárd egyszer használatos kávéspohár fogy el és a legtöbbet nem hasznosítják újra. Egy friss tanulmány szerint ráadásul ezek a papírpoharak ugyanolyan mérgezőek lehetnek, mint a hagyományos műanyag poharak, ha a környezetbe kerülnek. 

Műanyag mindenhol

A látszólag környezetbarát papírpoharakat ugyanis vékony műanyagos réteggel vonják be, hogy tartalmuk – például a forró kávé vagy tea - ne szivárogjon ki, azonban ez a réteg mérgező anyagokat bocsáthat ki, vegyi anyagok szivárognak ki - mondta a Wired magazinnak Bethanie Carney Almroth, a svédországi Göteborgi Egyetem környezettudományi docense, a tanulmány szerzője. 

Amikor az elviteles kávéspoharak környezeti hatását próbálták felmérni, a legtöbb kísérlet a műanyag poharakra vagy a poharak műanyag tetejére fókuszált. Az új vizsgálatban a papír- és műanyag poharak hatását vizsgálták a szúnyoglárvákra, a poharakat négy hétig hagyták kioldódni vízben, majd a lárvákat ilyen vizet tartalmazó akváriumokban tartották. Szennyezett víznek való kitettség pedig akadályozta a fejlődésüket.

Rejtély, mi van benne

A kávéspoharak szintetikus anyagok és vegyi anyagok összetett keverékéből készülnek. A gyártók többek között hőstabilizátorokat és egyéb anyagokat adnak ehhez a keverékhez, hogy ellenállóak legyenek, azonban több anyagról ismert, hogy mérgező. Még akkor is, ha növényi eredetű anyagokat - mint például a kukoricából, vagy cukornádból nyert politejsavat - használnak a papírpoharak bevonására, a gyártók akkor is hozzáadhatnak más vegyi anyagokat is.

Barátságosabb poharakre lenne szükség. Fotó: Depositphotos
Barátságosabb poharakre lenne szükség. Fotó: Depositphotos

Jane Muncke, a svájci székhelyű Food Packaging Forum ügyvezető igazgatója szerint a kémiai elemzések néha fényt deríthetnek a műanyag vagy papírpohárban lévő anyagok összetételére, de még ezek a vizsgálatok sem mindig tudják azonosítani, hogy mi van benne,

A pontos összetétel ugyanis nemcsak az elemzéseket végző tudósok számára ismeretlen, de azok számára is, akik a csomagolást gyártják és értékesítik. A műanyagot tartalmazó termékek gyártása során a felhasznált anyagok között véletlen kémiai reakciók játszódhatnak le, amelyek során új anyagok keletkeznek. A vegyi anyagok akkor is károsak lehetnek, ha bizonyos kombinációkban használják őket, így Muncke szerint nincs sok értelme szabályozni az egyes anyagok mennyiségét a poharakban, mert nem mehetnek biztosra, hogy milyen hatást gyakorolnak.

Százból négy

Az újrahasznosítási gyakorlat javítása logikus lépés lenne annak érdekében, hogy a káros vegyi anyagok ne kerüljenek a természetbe. Azonban a kutatók szerint a legjobb megoldás az lenne, ha az eldobható papírpoharakról teljesen lemondanának. Nehéz ugyanis elválasztani a műanyagos bevonatot a papírtól. Az Egyesült Királyságban például csupán néhány újrahasznosító központ veszi át a papírpoharakat, így ma az Egyesült Királyságban 100 papírpohárból mindössze négyet hasznosítanak újra. Ráadásul a vegyi anyagok kioldódása nem csak akkor jelent problémát, amikor a papírpoharakat eldobálják, 2019-ben egy indiai kutatócsoport forró vízzel töltötte meg a papírpoharakat, hogy megnézze, mennyi műanyagrészecske szabadul ki belőlük. Mindössze 15 percen belül már sok, átlagosan 25 ezer egy 100 ml-es pohárban, mikroműanyag-részecske szivárgott ki a forró vízbe, de a kutatók káros vegyi anyagok és nehézfémek nyomait is megtalálták a vízben, illetve a műanyagból készült bélésben.

A többször használható poharak sem feltétlenül sokkal jobbak, ha műanyagból készülnek. A hő és a kopás felgyorsítja, hogy a mikroműanyagok kiváljanak belőlük, az olyan savas italok mint a kávé pedig könnyebben felszívják a vegyi anyagokat. Az újrahasználható műanyag poharak szénlábnyoma is vitatható: egyes becslések szerint egy ilyen poharat 20-100 alkalommal kell használni ahhoz, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását ellensúlyozza az eldobható pohárhoz képest. Ennek ellenére az újrahasználható műanyag pohár legalább hosszabb élettartamú és könnyebben újrahasznosítható.

Az EU-ban egyébként tilos az olyan egyszer használatos műanyagok forgalmazása, felhasználása, mint például a műanyag evőeszközök, tányérok vagy poharak, illetve többek között a szívószálak, keverőpálcák. Ugyanakkor nem egyértelmű a helyzet az üveggel vagy az acéllal sem: az üveg esetében nem kell tartani a kioldódástól, és végtelenségig újrahasznosítható, azonban nagyobb a környezeti lábnyoma mint a műanyagnak. A rozsdamentes acélban lévő kávé pedig gyorsabban lehűl, mint a kerámia- vagy üvegpohárban.

Jöhet a kekszből készült pohár

Muncke szerint függetlenül attól, hogy melyik anyag bizonyul sikeresnek, az eldobható poharak lecserélése innovatív üzleti modelleket és megközelítéseket igényel.

A kutatók addig biztonságosabb és fenntarthatóbb megoldásokat keresnek. Egyes vállalatok ostyából vagy kekszből készítettek ehető poharakat, vagy origamihoz hasonló technikával hajtogattak papírból poharakat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!