Örök kérdés a háztartásokban, hogy a hűtőszekrényekben és a fagyasztókban megfelelő-e a hőmérséklet – írta az amerikai Consumer Repors fogyasztóvédelmi szervezet ezzel kapcsolatos tesztjeit összegezve. A hűtőkben a 3 Celsius-fokos hideg garantálja, hogy a saláta és a nyers hús friss maradjon anélkül, hogy vízkristályok keletkeznének rajtuk.
A fagyasztóknál mínusz 18 Celsius-fok az a hőmérséklet, amelyen megbízhatóan ellátják a tartós lefagyasztás feladatát. Ugyanakkor sok hűtőn csak egy skálán, például öt fokozaton lehet beállítani a hőmérsékleteket. Mondjuk az egyes lehet a leghidegebb, az ötös a legkevésbé hideg.
A Consumer Reports tesztjei ráadásul azt mutatták, hogy az automatikus, digitális hőszabályozás is pontatlan beállításokat eredményezhet. A szervezet tizedfokra pontos mérőeszközöket használ, így meg tudja mutatni az egyes termékek, típusok esetén azokat a körülményeket, amelyeken a gépek úgy működnek, ahogy elvárjuk tőlük.
A tesztek azzal kezdődnek, hogy beállítják a környezet hőmérsékletét abból kiindulva, milyen lehet az a tipikus amerikai háztartás esetén. Ezután megmérik, hogy a gépek közepén mekkora a hőmérséklet. A hűtőgépek esetén 2,2 és 3,3 Celsius-fok közti tűréshatárt szabnak meg, a fagyasztónál mínusz 18,3 és mínusz 17,2 Celsius-fok közöttit. A tesztelők tapasztalataik szerint egyes gépek simán beférnek ezek közé a végpontok közé, míg mások hajlamosak bőven eltérni ettől. Még 15 Celsius-fokos eltérést is tapasztaltak, ami egyenes utat nyit az ételek megromlásához. Ezzel együtt nem akarják kipécézni az egyes hűtőket és fagyasztókat.
Csak arra hívják fel a figyelmet, hogy nem kell megbízni bennük. Jó húzás vásárolni egy önálló hőmérőt, amivel kideríthető, hogy adott feltételek mellett milyen hűtést produkál egy-egy gép. Ennek alapján aztán lehet módosítani a beállításain.