2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A környezetvédők gyakran nekimennek a műanyagból készült palackoknak, mondván károsítják az emberek egészségét, Egy friss kutatás alapján úgy tűnik, sikerült ezt bizonyítani is.

A tudósok régóta vádolják azzal a műanyagipart, hogy az anyagok, amiket az élelmiszerek csomagolásához használnak, felboríthatják az emberek hormonháztartását. Mostanáig ez inkább csak egy megalapozott feltételezésnek volt tekinthető, ám közvetlen bizonyítékok nem álltak rendelkezésre – írta a Business Insider, amely beszámol egy kutatásról, ami ennél többet ígér.

Új kutatási eredmény érkezett
Új kutatási eredmény érkezett
Fotó: Depositphotos

A biszfenol A (BPA) nevű anyagról, amelyet ételek és italok csomagolására használatos műanyagokban használnak, ki tudták mutatni, hogy inzulinrezisztenciát okoz. Ez hozzájárulhat a második típusú cukorbetegség kialakulásához. A kutatók az American Diabetes Association konferenciáján álltak elő vizsgálati eredményeikkel. A következmény az lehet, hogy felül kell vizsgálni például a műanyagpalackok esetén az azok anyagában lévő BPA megengedett maximális mennyiségét.

A kaliforniai állami műszaki egyetem kutatói 40 egészséges felnőttnek véletlenszerűen placebót vagy kis mennyiségű BPA-t adtak napi rendszerességgel. Négy nap után azt tapasztalták, hogy az utóbbiak kevésbé reagáltak az inzulinra, amelynek funkciója az emberek vércukorszintjének szabályozása. A placebót fogyasztó csoport esetén nem volt változás.

A BPA mennyisége napi 50 mikrogramm volt a páciensek súlyának egy kilogrammjára vetítve. Ez az a mennyiség, amit az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) még elfogadhatónak tart. A vizsgálati eredmények alapján azonban nagyon úgy tűnik, hogy le kell szállítani ezt a határértéket. Más hatóságok szigorúbbak. Az Európai Bizottság például a BPA teljes kitiltását javasolja az élelmiszer-csomagolásokból 2024 után.

 
 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!