2p

Rekordmagas szintet ért el tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása világszinten, és egyelőre nincs esély a folyamat megfordítására - figyelmeztetett az ENSZ szakintézményeként működő Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Petteri Taalas, a WMO főtitkára a szervezet közleményében kiemelte, hogy az évtizedek óta megrendezett, a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztető nemzetközi konferenciák és a figyelemfelhívó tanulmányok százainak kiadása ellenére továbbra is "rossz irányba tart" a világ.

Ennek legfőbb bizonyítéka szerinte az, hogy a Földön mért legfontosabb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid átlagos koncentrációja 2022-ben haladta meg először több mint 50 százalékkal az iparosodás korai szakaszában (1850-1900) mért értéket; továbbá az, hogy a szén-dioxid-kibocsátás az idén is tovább nőtt. Adataik szerint az egyéb üvegházhatású gázok, így metán és a nitrogén-oxid koncentrációja, illetve az emelkedésük is rekordszintet ért el 2022-ben.

Rekordmagas szintet ért el az üvegházhatású gázok kibocsátása. Fotó: Depositphotos
Rekordmagas szintet ért el az üvegházhatású gázok kibocsátása. Fotó: Depositphotos

Taalas hozzátette, hogy az ENSZ egy korábbi tanulmányának adatai szerint 2022-ben a Föld átlaghőmérséklete 1,15 Celsius-fokkal volt magasabb a 19. század második felének értékénél. Ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy egy ilyen mértékű szennyezettséggel és emelkedéssel nem tartható a 2015-ös párizsi klímaegyezmény vállallása, mely szerint a globális felmelegedés az iparosodás előtti szinthez képest nem haladhatja meg az 1,5 vagy szélsőséges esetben a 2 Celsius-fokot.

Kiemelte, hogy amennyiben a célt nem sikerül tartani, még szélsőségesebb időjárásra, tehát intenzív hőségekre, a jéghegyek további olvadására, a tengerek vízszintjének emelkedésére, valamint a tengervíz további savasodására számíthat az emberiség.

A WMO főtitkára arra is figyelmeztetett, hogy a globális felmelegedésért leginkább, 64 százalékban felelős szén-dioxid kezelésére még akkor sincs "varázspálca", ha radikálisan lecsökken a kibocsátás; mivel ez a gáz lassan bomlik le, így sok évtizeden át lesz még jelen a légkörben, és hasonló a helyzet a kisebb jelentőségű metánnal is.

(MTI) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!