3p

A szakértők úgy látják, hogy a mikrochipek teljesítményének határt szab, hogy ezek technológiája lassan eléri az atom méretű áramkörök építését. Ám úgy tűnik, van más megoldás a kapacitás növelésére.

Aki sok ketyerét, mobiltelefont, számítógépet használ az otthonában, illetve nagy adattömegeket, például nagy felbontású filmeket akar le- és feltölteni, az tudja, milyen akadályt jelenthet, ha házi wifijének nem elég nagy a kapacitása. Hasonló a helyzet a nagyobb mobilrendszerekkel, a mobiltelefon- hálózatokkal. Nagy rendezvények helyszínén, ahol sokan használják egyszerre okostelefonjukat előfordul, hogy azok lelassulnak, esetenként elérhetetlenek lesznek. 

Szintet léphetnek a wifihálózatok. Fotó: Pixabay
Szintet léphetnek a wifihálózatok. Fotó: Pixabay

Ez a helyzet a nagy számítási teljesítményt igénylő mesterséges intelligencia megjelenésével még rosszabbá válhat. Úgy tűnik azonban, hogy a tudósoknak lesz válasza a problémára.

Példa az utakról

A Floridai Egyetemen dolgozó kutatók úgy gondolják, a megoldás a félvezetők háromdimenzióssá tétele. A mikrochipek ugyanis hagyományosan kétdimenziós, lapos eszközök. Ezért korlátozott számú frekvencia kezelésére képesek.

Teljesítményüket azonos gyártási technológia mellett csak szélességük növelésével lehet bővíteni. A három dimenzió egy chipen belül új helyzetet teremthet. Két hasonlat is adódik a helyzet érzékeltetésére. Az egyik az emberek lakhatása. Jóval kevesebb helyre van szükség ugyanannyi család lakásához, ha ők egy tízemeletes házban élnek, mintha egymás mellett lévő családi házakban laknának. 

A másik hasonlatot Roozbeh Tabrizian, az egyetem professzora hozta. A közlekedés jól mutatja a lehetőségek korlátait. A dugók valószínűsége és nagysága egyenesen arányos a forgalom növekedésével. Ugyanakkor egy-egy kereszteződésben lehet valamit javítani a helyzeten felül- vagy aluljárók építésével, ami háromdimenzióssá teszi a közlekedést.

Az újdonsággal kapcsolatos kutatási eredmények megjelentek a Nature Electonics tudományos folyóiratban is. A kutatók úgy vélik, hogy a félvezetőgyártás meglévő technológiájára alapozva létre lehet hozni azt a megoldást, ami a jelenleginél több frekvenciát kezel egyidejűleg egyetlen chipben.

Készül a hódításra a 7-es wifi

Miközben a kutatók a háromdimenziós megoldáson dolgoznak, már kopogtat az új wifi. Ahogy arról a Buksza - a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Mfor és Privátbankár mindennapi pénzügyekkel és kiskereskedelemmel foglalkozó szerkesztőségi blogja - február elején beszámolt, Wi-Fi  Alliance bejelentette, hogy megkezdte a WiFi 7 berendezések tanúsítását. Ezzel megnyílik az út az előtt, hogy a routerek, a laptopok, az okostelefonok és más számítástechnikai eszközök az eddigieknél sokkal gyorsabb wifihálózatokra kapcsolódhassanak. 

A WiFi 7 egyik újdonsága a WiFi 6 szabványhoz képest, hogy sokkal gyorsabb. Emellett közvetlenebb a válaszkészsége - idézi összefoglalójában a Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi magazin a wifiszövetség tájékoztatóját. Az új technológiával legkevesebb 30 gigabit/másodperces átviteli tempót lehet elérni, ami háromszorosa a WiFi 6 9,6 gigabit/másodperces sebességének.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!