2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Aki azt hitte, hogy nem lehet úgy krumpligombóclevest készíteni, hogy abba 120 tizedmilliméterre egyforma gombóc kerüljön, annak az ételkészítő robotok korszakában ideje újragondolnia véleményét.

Az amerikai Chipotle mexikói gyorsétteremlánc vendéglőiben hamarosan hajszálra azonos adagokat fognak találkozni a vendégek. A cégvezetés beszámolója szerint ezt annak köszönhetik, hogy bevonják a mesterséges intelligenciát is az ételek készítésébe.

A mesterséges intelligenciát is beveti az egyik amerikai gyorsétteremlánc.
A mesterséges intelligenciát is beveti az egyik amerikai gyorsétteremlánc.
Fotó: Tim Furlong Jr.

A vállalat egy avokádókrém-készítő robotot tesztel, aminek első eredményeit hamarosan meglátják – árulta el a Quartz internetes portálnak Brian Niccol, a Chipotle vezérigazgatója. Egészen biztosan eljön az az idő, amikor a vendégeinknek pontosan azonos nagyságú menüket tudunk majd felszolgálni függetlenül attól, hogy a kínálat melyik eleméről van szó” – tette hozzá a cégvezető.

A változás abban van, hogy a mesterséges intelligencia segítségével pontosabban meg tudják szabni az ételek összetevőinek mennyiségét anélkül, hogy lelassulna a felszolgálás vagy a házhoz szállítás folyamata. A Chipotle 2023-ban kezdte el tesztelni az Autocado robotot, amely képes elvégezni a zöldség szeletelését, meghámozását és magtalanítását egyetlen folyamatban. Ez a gép követi a Chippy névre keresztelt tortillachip-késztő robotot, a melyet 2022 márciusa óta használnak.

Az ilyen fejlesztések nem olyan egyszerűek, mint amilyennek látszanak, derült ki Niccol szavaiból. A Chippy például váratlan gondot okozott azzal, hogy a megtisztítása komoly kihívást támasztott a használóinak.

Az Autocadót még nem telepítették az étteremlánc vendéglőiben, ám már túl vannak a negyedik prototípus tesztelésén is. A gépre szükség is lesz, mert a Chipotle idén 285-315 új éttermet akar nyitni, amivel az USA-ban 7000-re nő ezek száma. Be akarnak törni a kínai piacra is, ám ezt nem fogják elkapkodni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!