Téli programparádé
Ma a helyi turisztikai szakemberek, önkormányzati vezetők, vendéglátósok és marketingguruk fő célja széthúzni a főszezont, és télen is élettel megtölteni a magyar tengert. A programajánló weboldalakon se szeri, se száma a kulturális eseményeknek, kiállítási ajánlóknak, kilátó meglátogatásoknak, kirándulási tippeknek.
Úgy tűnik, van is eredménye az igyekezetnek, legalábbis körképünkből ez derül ki.
Bár van olyan szálloda, amelyik zárva van áprilisig – mint a Club Tihany –, de a siófoki CE Plaza például most is tele van vendégekkel, miközben már készülnek – családbarát szálloda lévén – a tavaszi szünetre, számos, gyermekeket is vonzó programmal.
Népszerű a füredi jégfolyosó
Ahogy Rádóczy Andrea, a balatonfüredi Hotel Golden Lake Resort igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, a szokásos téli feltöltődés mellett a vendégek leginkább a füredi jégfolyosót keresik. Egy kilométer hosszan lehet korcsolyázni a város legkedveltebb parti városrészén – február 4-ig – , közvetlenül a szálloda előtt.
A Zákonyi utcai jégpályát, a Vitorlás teret, és a Tagore sétányon álló Széchenyi szobor előtti teret összekötő, látványos és egyedülálló mobil jégpálya-rendszer, méreteit tekintve is impozáns.
Tematikus szeánszok, gyömbéres italok
A Zákonyi utcai nagy pálya február közepéig üzemel, az időjárástól függően. A Korcsolyázz Balatonfüreden! nevű csomagajánlatban benne van a belépő is a jégpályára, sőt, forralt bort is kínálnak. A Captain’s Bár teraszán – amelyet melegítőkkel szereltek fel – a forró gyömbéres italok a legnépszerűbbek.
Ugyancsak kedvelt a közvetlen vízparti szauna teátrum, amely az elcsendesedés, feltöltődés, a testi és lelki megtisztulás helyszíne, tematikus szeánszokkal. A zimankóból egyenesen bele lehet csobbanni a jakuzzi 38 fokos vízébe. Minden hétvégén délutáni teát, pezsgőt, kávét, teát és aprósüteményeket szervíroznak, ami benne van az árban.
Kulcskérdés a wellness részleg, divatos a jógázás
A téli foglaltsági számokat jótékonyan növeli, hogy a hotel közvetlen közelében nemrég megnyílt az új kongresszusi központ, amely több mint 650 férőhelyes, kiállítótérrel és színházteremmel is rendelkező, multifunkciós létesítmény.
A hévízi és büki szállodák persze egész évben nyitva vannak, de a keszthelyi Sirius is, amely a relaxációra, mindfullnessre, jógázásra, meditálásra helyezi a hangsúlyt.
Mindenütt kulcskérdés, főleg télen, hogy milyen gazdag szolgáltatású és mennyire modern, tágas a wellness részleg. A kozmetikai részleg szintje sem közömbös: ma már a többcsillagos szállodák honlapján az is szerepel, hogy milyen kozmetikumokkal kezelik a vendéget, mondjuk Omoroviczával vagy Andrea Fellnerrel.
Olcsóságra ne számítsunk
Ami az általános téli balatoni szálloda árszintet illeti, télen sem olcsó mulatság egy effajta kiruccanás. Az olcsóság persze pénztárca függvénye. Van olyan luxushotel, ahol 78 ezer forint télen is egy éjszaka, másutt pedig ennek a fele, a szokásos félpanzióval és lubickolási lehetőséggel.
Azt már minden gyakorlott utazó tudja, hogy a netes foglalási irodák árai egyrészt nagyon eltérnek egymástól, másrészt a szállodák honlapján nem szerepel konkrét ár, minden attól – és még számos tényezőtől – függ, mikor, mekkora a foglaltság.
Gasztrofalu, műterem, kultúra a középpontban
Szax Olivér festőművész és Vajda Lilla idegenforgalmi szakember, a köveskáli Hatablak tulajdonos-üzemeltetői. A magánszállás céljára szolgáló ingatlan – amelyet 2018-ban vásároltak meg, és amelyben a falu postája is üzemelt egy időben – télen is nyitva van.
Eredeti tervük a Gasztrofalu Köveskál kiegészítéseként egy művészeti galéria létrehozása volt – végül, ahogy a koncepció finomodott, ez kiegészült egy műteremmel és a tetőtérben kialakított vendégszobákkal.
Vendégkörüket elsősorban a kultúra iránt nyitott, művészet- és természetkedvelő közönség alkotja. Tavaly augusztus végén nyílt a vendégház, ahol főleg belföldi, illetve szomszédos országokból érkezők pihentek itt meg.
Programok, nem csak főszezonban
„Magánszálláshelyként üzemelünk, s szerencsére azt tapasztaljuk, hogy nemcsak főszezonban is van érdeklődés e vidék iránt. Nyugalmasabb, lassabb ilyenkor a tempó persze, így lehetőség nyílik beütemezni infrastrukturális fejlesztéseket, s több idő jut ötletelésre, jövőbeni programok tervezésére” – árulja el Vajda Lilla.
Ugyanakkor a régióban egyre gyarapodik a szezonon kívüli események száma, például a Káli Piknik (szeptember), a Sajtimádók Világnapja volt januárban és sikeresnek ígérkezik a februári Furmint parádé, vagy a márciusi Taste Balaton.
Feljövőben a Káli-medence
Ami az éttermek nyitvatartását illeti, tarka a kép. Nyilvánvaló, hogy a strandokon a lángossütők nincsenek nyitva, de sok étterem – némelyik Michelin és fine dining szintű – egész évben várja a vendégeket.
Nemcsak a tóparti helyekre igaz ez, hanem az északi, Káli-medencei régióra, ahol az utóbbi öt-tíz évben megugrott a kulináris színvonal, valamint a programválaszték.
Nyáron lesz színház, koncert, kertmozi is
A salföldi Káli Fecske kicsit több mint fél éve nyitott, a régi iskola romjain megújulva. Kanizsai Péter üzletvezetővel beszélgettünk.
Egy meglepően sikeres nyári szezont tudhatunk magunk mögött, köszönhetően a sok tehetséges embernek és a rengeteg munkának – tudjuk meg. Májustól egészen szeptember végéig kulturális programokkal, egész évben beltéri kiállításokkal, előadásokkal, gasztroeseményekkel készülünk. A főszezonban színházi előadásokkal, koncertekkel, kertmozival szeretnénk a térség kicsiny, de erős kulturális motorjává válni.
Ezek szerint most is nyitva tartanak
Igen, és sokak örömére egy jégpályát is üzemeltetünk, decembertől egészen február végéig. Szeretnénk a rendezvényeinkkel minél szélesebb vendégkört megszólítani. Mind a környékbeli, mind a távolabbi vidékekről és a fővárosból érkező vendégeink kora elég széles spektrumon mozog: 0-99 évesig. Népszerűek a gyerekprogramjaink és kültéri játékaink is.
Hogyan látja ma a Balaton környéki gasztrovilágot, annak fejlődését? Van élet a lángoson túl is?
Természetesen! Sőt, szinte már közhelynek számít, és a csapból is az folyik, hogy egyre erősebb a létjogosultsága a Balaton körül a minőségi gasztronómiának. Télen is! Azonban a gasztro irányzatok nagyon gyorsan változnak, állandóan résen kell lenni. Nem könnyű ráülni arra a hullámra, ami éppen a "trendi" vonalat képviseli, és ha sikerül is, általában az ilyen törekvések tiszavirágéletű sikereket hoznak. Véleményem szerint egy étterem hosszútávú sikerének kvintesszenciája, a tradíciókhoz való ragaszkodásban és a mindenféle manírt, modorosságot mellőző üzemeltetésben keresendő. Amit egy vendéglátós nem mindig vetkőzik le könnyen, ha a régebbi munkahelyén ezt várták el tőle. A vendég megérzi, ha valami nem őszinte, vagy erősen profitorientált, ha egy tál étel nem szívvel készült. Élményt akarunk adni, őszintén, ne a számokra, like-okra helyezni a hangsúlyt.
Mi a helyzet a munkaerővel?
Megfelelő munkaerőt találni jelenleg elég nehéz, de nem lehetetlen feladat. Pénzzel motiválni ideig-óráig lehet, de nem a végtelenségig. Szerintem a megfelelő munkahelyi légkör kialakítása a kulcs.
Ez mit jelent például?
Elsősorban törekedni kell rá, hogy csírájában fojtsuk el a régimódi, berögzült, konyhai hierarchiát, az arrogáns viselkedési attitűdöket. Törekedni kell rá, hogy minden munkatársunk érezze: fontos részét képezi a gépezetnek, a konyhafőnöktől a mosogatóig, illetve tegyen meg minden tőle telhetőt, a toleráns, empatikus légkör megteremtéséhez. Ez sokszor embert, idegrendszert próbáló feladat, főleg a nagy hajtás közepette, de hát nem is mindenkinek való ez a szakma. A vendéglátás csapatmunka, ami alázatot követel. Ha a munkavállaló családias légkörben dolgozik, megbecsültnek érzi magát, mind emberileg mind anyagilag támogatottságot élvez, kötődik a kollegaihoz, egészen biztosan sokáig kitart a munkahely mellett.
Kukkantsunk be a konyhába…
Hogy melyik vendégnek éppen mi a kedvenc étele, nehéz lenne felsorolni, nekem például most a diós házi nudli. Háromhavonta újítjuk az étlapunkat. Séfünk, Gyurecska László – aki mellesleg szakácsnövendékeket is képez Tapolcán – az alapanyagok többségét igyekszik helyi termelőktől beszerezni és arra is ügyel, hogy mindig kerüljön az étlapra vegetáriánusoknak és húsimádóknak szóló fogás. Nem akarunk semmit túlcicomázni. Egyszerűen, autentikusan, szívből, jót szeretnénk adni.