3p

A hazai turisztikai szakmát is váratlanul érte az ESTA-szigorítás, a hatásokat egyelőre nehéz felmérni.

Egyik napról a másikra az Egyesült Államok korlátozta a magyar útlevéllel hozzájuk érkezők vízummentességét a 2011 és 2020 között kiállított új útlevelekkel kapcsolatos biztonsági aggályok miatt. Vajon milyen hatással lesz ez a turisztikai szakmára, főleg a kiutaztatókra és az idegenvezetőkre? Ennek járt utána laptársunk, a Turizmus Online szakmai portál.

Július utolsó napján megjelent a hivatalos álláspont, ami másnap, augusztus 1-én már hatályba is lépett, miszerint a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA (Electronic System for Travel Authorization) érvényessége két évről egy évre csökken, és csak egyszeri használatra érvényes. Azonban fontos kiemelni, hogy ez a módosítás nem visszamenőleges hatályú, azaz a 2023. augusztus 1. előtt kiadott ESTA-engedélyek továbbra is a régi feltételek szerint, két évig és többszöri beutazásra érvényesek.

Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének (MIE) elnöke elmondta, még nem kaptak visszajelzést a kollégáktól, el kell telni legalább egy hónapnak, mire visszajelzést kapnak idegenvezető kollégáiktól.

A korlátozás nyilvánvalóan az amerikai specializálódott kiutaztatókat érinti leginkább, amilyen például a Morton’s Travel. Ahol az ügyvezető igazgató, Marton József szerint bárki utazhat akár egy évben 20-szor is Amerikába, csak mostantól kezdve, miután hazajött, újból kérvényezni kell az ESTA-t, azaz ismét nekifogni az elektronikus eljárásnak, ami egyébként nem egy bonyolult dolog, csupán pár nap várakozási időt vesz igénybe.

Azonban biztos problémát jelent, ha valaki mondjuk a Bahamákra akar utazni – ilyenkor többnyire Miami-ban száll le a Magyarország felől érkező gép – és onnan is akar hazarepülni, vagyis ez két országhatár átlépést jelent. Ugyanez a gond merül fel akkor is, ha a turista át akar menni a Niagara másik odalára. Hiszen a kanadai oldalról való visszatérés újbóli országhatár átlépést jelent. Egy Mexikóba való kirándulás és visszatérés is problémás lehet, hiszen itt is pár napon belüli határátlépésről van szó. Marton József szerint ez a politikai felhangú intézkedés nem fogja alapjaiban megváltoztatni az Amerikába irányuló utazási szokásokat, és az ügyvezető bízik abban, hogy hamarosan tisztázódnak a ma még nyitott kérdések.

Haris Richard, a Haris Travel ügyvezetője is hasonló véleménnyel van, miszerint, miután felhasználta az utazó az ESTA engedélyét, a következő utazásához máris igényelheti a következőt, tehát egy évben többször is lehet utazni, csak arra kell mostantól figyelni, hogy mindig egy új belépési engedély szükséges hozzá.

 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!