2p

Durván visszaesett a Balaton forgalma, inkább külföldre mennek az emberek. 

"Akinek nincs pénze, az egyáltalán nem nyaral a Balatonnál, akinek meg van, az külföld felé veszi az irányt. Jelentősen megnőtt a magyarok külföldre utazásának a hajlandósága, ez a további előfoglalási adatokon is látszik" – ezt Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke mondta az Index-nek.

Hozzátette: 

30, de akár 40 százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a szövetség adatai szerint a Balatonon a mostani szezonban, és ők is inkább hétvégén, hétköznap még kevesebben választják a magyar tengert. 

Érződik, hogy az embereknek nincs pénzük. Fotó: Depositphotos
Érződik, hogy az embereknek nincs pénzük. Fotó: Depositphotos

Egyelőre nagyon csendes a helyzet a magyar tengernél, bár Flesch szerint ez javulhat, mégis, az idei szezon egészét tekintve kevésbé optimista. Nem feltétlenül a magas árakkal indokolta a forgalom csökkenését, mivel a nyaralások nehezen hasonlíthatók össze, belföldön és külföldön egyaránt ki lehet fogni jó ajánlatokat. 

Szerinte még mindig észlelhető a Covid-hatás, hiszen sokan útnak indultak ugyan a lezárásokat követően, csak mostanra lettek bátrabbak az emberek. A korábbi évekhez hasonlóan idén is sok magyar választja inkább Görögországot, Törökországot, Horvátországot vagy épp Spanyolországot. 

Ugyan ezt idei jelenségnek tartja, mégis kihívást okoz a szolgáltatóknak, akiknek rövid távon nehéz lesz a helyzetük, amit nem is lesz könnyű átvészelniük. A szorult helyzet ellenére ugyan akad néhány kedvezményes ajánlat, szerinte nem ez a tendencia. 

Az, hogy a Balaton drága, relatív. Ha mégis így szemléljük, akkor nem azért van, mert a nyerészkedés a cél, hanem mert olyan szinten megnőttek a költségek, hogy nem lehet olcsóbban kínálni a szolgáltatásokat.

Ha olcsóbban adnák, annak a jövedelmezőség inná meg a levét. Az elnök a megoldást a minőségben, a jó színvonal nyújtásában látja, ezzel lehet a vendégeket megszerezni és megtartani is. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!