6p

Az Eger környéki településkör (Egerszalók, Demjén, Egerszólát) a Gyógyvizek Völgye nevét viseli – izgalmas újdonságok várnak itt azokra, akik erre a mesés tájra tervezik a pihenésüket. Ami nem utolsó szempont: szezonoktól függetlenül lehet itt turisztikai látnivalókra, programokra és gasztronómiai érdekességekre bukkanni. Nem utolsósorban pedig, kiváló borászatokra.

Egerszalók kétezer lelket számláló község a Mátra és a Bükk között, vagy ahogyan itt aposztrofálják, Mária kötényén. Igazi nevezetessége a Sódomb, amelyet az 1961-ben fúrt kút hévízforrása hozott létre. 1992-ban a 68 fokos vizet gyógyvízzé nyilvánították. 2007-ben gyógyfürdő, amelyben 17 bel-és kültéri medencét alakítottak ki, majd luxusszálloda nyílt a település határában.

Nem mindennapi látványt nyújt az egerszalóki sódomb
Nem mindennapi látványt nyújt az egerszalóki sódomb
Fotó: Depositphotos

Akik itt vendégeskednek, nem hagyhatják ki a Sáfrány utca összefüggő barlangházait, amelyek egy sajátos paraszti kultúra lenyomatai. Az önkormányzatnak sikerült megmenteni jó pár riolittufába vágott lakást. Ma mindez turisztikai nevezetesség, amelyben nívós ajándékbolt és 3D-mozi is helyet kapott. Szabadtéri színpad, jurta tábor, közösségi kert is várja a látogatókat.

Selyemfestő workshop is lehet turisztikai vonzerő

A kert környezetének egyik látványos ékessége a fekete bodza. Márton Ibolya és Márton Miklós lelkesen magyarázza a fekete bodza áldásos hatását, miközben kóstolót kínál kézműves termékeikből, a lekvárokból és szörpökből. Ők „főfoglalkozásban” bodzatermelők: a településen több hektáron foglalkoznak a növény termesztésével.

Példa nélküli turisztikai vonzerő az Angyalos ház, Pintér Beáta selyemfestő műhelye. Ki hinné, hogy a selyemfestő workshopok is vonzzák a turistát, ráadásul nemcsak hölgyeket, de férfiakat is? A környékbeli magánszállásokon sok a visszatérő vendég, akik kikapcsolódásképpen művelik a selyemfestést, saját kedvükre, lelki megnyugvásukra, alkotó erejük kiteljesítésére.

Tücsökbusz, horgásztó, éjszakai fürdőzés

A nyári szezonban a faluban Tücsökbusz indul, amely a dottó elegánsabb változata, ennek segítségével mutatják be a nevezetességeket. Kedvelt kirándulóhely errefelé a horgásztó is. Egerszalókot és Demjént, melyek pár kilométerre vannak egymástól, a legmagasabb technikai színvonalú, kulturált séta- és bicikliút köti össze. Méghozzá olyan, ahol padok várják azokat, akik megpihenni vágynak, mellettük fedett szemetessel. Az utat szegélyező lámpatestek napelemmel működnek. Az Egerszalókon megszálló vendégek könnyű sétával elérik a Nosztalgia fürdőt, melyben akár éjszaka is fürdőzhetnek.

Az aktív turizmus hívei számára kihagyhatatlan a demjéni ViaFerrata, melyet a mászni vágyók saját felelősségre használhatnak. Ez egy olyan útvonal, amelyet a régi érseki kőbányák szikláin, drótkötél kifeszítésével, mesterséges lépések, fogások kialakításával építettek ki. A bátor vállalkozók speciális védőfelszerelés segítségével biztosítják magukat a drótkötélhez.

Afrika sincs messze

Aki először jár erre, az talán nem tudja, hogy Egerszalókon hosszú évek óta marokkói stílusú szálloda is működik, a Shiraz. A közeli Demjénben pedig olyan, gyerekbarát fürdő-szálláshely komplexum, amelyben a medencék az egyiptomi piramisok formájú épületekben vannak kialakítva. A Demjén Piramis Fürdő és Pihenőparkban 12 apartman,-  köztük gombaalakú házacskák -  kültéri és beltéri medencék, finn szauna, dézsafürdő és étterem várja a kisebb-nagyobb vendégeket.

A nagy szállodák mellett olyan figyelemreméltó szálláshely nyílt Egerszalókon a közelmúltban, amely a világ bármely táján megállná a helyét, designban, vadonatúj technikában és gasztronómus-vendéglátós szemléletben egyaránt.

Kóstolt már a Mátra alján krokodilhúsos burgert?

A Villa Bérc ilyen. Itt már érdemes rátérni a környék gasztronómiai palettájára. Ki hinné, hogy egy kétezres lélekszámú faluban krokodilhúsos burgert kóstolhatunk? Merthogy egy különleges hamburger birodalomba lépünk itt be, amely Kovács Pap Péter és családja tulajdona. Nézzük a hónap ajánlatát: Angus marhahús, parajdi sótéglával préselve, smashed Eger szósz, meg persze cheddar, de nemcsak hamburgert kínálnak. A reggeli pedig mi másból is állna, mint itt készített dzsemekből, reggel sütött, még meleg kovászos kenyerekből, természetes gyümölcslevekből, kézműves termékekből.

A helyi gasztrovállalkozások egyik színfoltja a Subás Tojás. Montvainé Haskó Kinga órákig tud  mesélni erről fürjtenyésztésről és a tojásról, amely egyre kedveltebb alapanyag, és nemcsak az ínyenc konyhákban.

Családi kisüzemtől a világhírű borászatig

Ez a régió a leghíresebb magyar borvidékekhez tartozik. A szervezők – Czvack Marianna a helyi TDM egyesület elnöke és Farkasné Uzelmann Szilvia turisztikai menedzser - nem véletlenül választottak ki a borászatokból három teljesen más típusút. Az Egri Korona Borházban Pliska Roland menedzser kalauzolt bennünket. Ez egy profi nagyüzem, ahol évente másfél millió palacknyibor érik be, és kél el. Saját kádárműhelyükben készülnek a hordók, amelyek a hatalmas acéltartályok szomszédságában várják, már üresen, a szüretet, vagy még tele, főleg Egri Csillaggal és Egri Bikavérrel. Az utóbbi minden magyar számára ismerős, az Egri Csillag, amely több fehér bor cuvéeje, kevésbé, de nagyon keresett ital. Kihagyhatatlan összetevője az egerszóláti olaszrizling.

A meghittebb familiáris pincészetek klasszikusa a Dávid Borház és Étterem, ahol igazi magyaros vendégszeretettel várják a vendéget, és mindig be lehet térni néhány üveg borért. Egészen más szintet képvisel a St. Andrea Szőlőbirtok, amely nemcsak Magyarország, de a világ egyik legjobb borászata, amint azt számos nemzetközi szakmai díj is bizonyítja. Lőrincz György és családja az elmúlt évtizedekben világhírű borbirodalmat teremtett Egerszalókon. A tulajdonos, felesége és négy gyermeke mind résztvesznek a szőlőtermesztésben, a borászat, a gyönyörű látogatóközpont és üzlet fenntartásában. Megfordultak itt már a világ legszigorúbb borkritikusai is, és nem távoztak csalódottan.

Ma már legenda az Áldás és a Merengő

Ez az a hely, ahol mindenre figyelnek, nemcsak a bornevek egyediek, de az is példa nélküli, hogy akik le szeretnének menni a pincébe és esetleg hűvösnek találnák a benti hőmérsékletet, a bejáratnál St. Andrea monogramos mellényt ölthetnek magukra, nehogy megfázzanak. Mindegyik boruk legendás ma már, az Áldás és a Merengő fogalommá vált a szakmában.

A St, Andrea mellett egy teljesen más világot képviselő étterem, inkább csárda fogad, ahol jó sűrű a palócleves, friss a mátrai borzaska, forró a sztrapacska, ropogós a káposztás csalamádé, és amely helyi svédasztallal várja a vendégeket, a nagy teraszokon, a kertben. Ilyen éttermekre is szükség van, hiszen nem lakik mindenki félpanziós szállodákban, no meg, a borkóstolás után meg lehet éhezni. Szegedi Pál tulajdonos nem titkolja, hogy ma is szereti a szakmáját és a vendégeket is. Máshogy persze nem is lenne értelme…

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!