2p

A debreceni reptér bejárása különleges élménynek bizonyult.

Laptársunk, a szintén a Klasszis Média Lapcsoport által kiadott Turizmus Online különleges lehetőséget kapott, ugyanis a Tui Magyarország meghívására egész napos szakmai programon vehetett részt a debreceni nemzetközi reptéren.

A légikikötőben 22 éve indult meg a kereskedelmi forgalom, előtte szigorúan elzárt szovjet katonai bázisként üzemelt, és amikor polgári forgalomi célra megnyitották – lőszermentesítéssel kezdték az átalakításai munkát. Centiről centire átvizsgálták a teljes területét, nehogy egy ottfelejtett lőszer tragédiát okozzon.

Különleges lehetőséget kapott laptársunk. Fotó: Debrecen Airport
Különleges lehetőséget kapott laptársunk. Fotó: Debrecen Airport

A reptéren egy futópálya van, ez 40 méter széles, 2500 méter hosszú, vagyis elég behatárolt, hogy milyen gépeket fogadhat: maximum 230 férőhelyesek lehetnek. A látogatás során elhaladnak az egykori szovjet helikopterhangárok mellett is, ezeket hamarosan lebontják.

Az irányítótoronyban nem végeznek tényleges légiirányítást, itt csupán megszívlelendő tanácsokat adnak a pilótáknak, és a manőverezéshez szükséges információkkal látják el őket. A reptér teljes forgalmát, a le- és felszállások engedélyezését Vecsésről, a HungaroControl szakemberei látják el.

A pontos tulajdonosi kör is ismert

Laptársunk a helyszínen járva kiderítette a reptér pontos tulajdonosi körét is: a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2022 októbere óta 51 százalékban tulajdonos, a kisebbségi tulajdonrész viszont két részre oszlik: a Xanga cégcsoporthoz tartozó Airport Debrecen Holding Vagyonkezelő Zrt. 23,98 százalékot birtokol, míg a helyi önkormányzati kézben lévő Debrecen Vagyonkezelő Zrt., 25,02 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik.

A teljes cikket laptársunk, a Turizmus Online oldalán olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!