<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Soha nem drága parfümökkel locsoltak a férfiak – e tipikusan magyar, elsősorban vidéki szokás kialakulásának kezdetekor meg pláne nem. Az öntözés anno hideg kútvízzel történt, jól fel is öltöztek az alkalomhoz a falusi lányok. Aztán meg rögtön beszaladtak száraz ruhába öltözni, nehogy tüdőgyulladást kapjanak a hűvös húsvéti szélben.

A gáláns férfiak nem csupán locsolnak – vagy inkább manapság sprayből fújnak –, hanem inkább márkás parfümöket vásárolnak a szerelmüknek. (Ezt is lehet sikeresen vagy éppen sután abszolválni persze.) Jóllehet, az illatok arzenálját elsősorban a nők szerzik be, saját maguknak.

A hazai parfümeladásban, értékben mérve 9 százalékos növekedést regisztrált a NielsenIQ kiskereskedelmi indexe a 2021-es évben (január-december között), a 2020-as forgalommal összevetve.

A tavalyi parfümforgalom meghaladta a 10 milliárd forintot is. Mennyiséget tekintve ez több, mint 1300 hektolitert jelent, ami 1 százalékkal magasabb, mint a 2020. január-december közötti időszakban.

Egyre nő a parfümök forgalma. Fotó: DepositphotosEgyre nő a parfümök forgalma. Fotó: Depositphotos

A kategória piaca erősen koncentrált: az értékbeli forgalom 93 százaléka a drogériákban realizálódik. Ez az értékesítési csatorna erősített is a pozícióján 2020-hoz képest, 4 százalékponttal nagyobb szeletet hasított ki az eladásból 2021-ben; amit 14 százalékos értékbeli és 6 százalékos mennyiségi eladás-gyarapodással ért el. A 2500 négyzetméternél nagyobb boltok 4, a 401-2500 négyzetméteres üzletek 2 százalékot tesznek ki a forgalomból. A fennmaradó rész az ennél kisebb boltokban oszlik meg.

Egyértelműen a gyártói – azaz nem kereskedelmi – márkás parfümök dominálnak: a forintban mért forgalom 98 százalékát ezek adják. A szegmens eladása értékben 10, volumenben 4 százalékkal növekedett az egyik évről a másikra. A saját márkáké ezzel szemben kétszámjegyű csökkenést mutat; értékben 21, mennyiségben 18 százalékkal adtak el kevesebbet.

Kiszerelés szerint vizsgálva, a 16-30 milliliteres parfümök hasítják ki a legnagyobb szeletet a piacból: az értékbeli forgalom 39 százalékát.

31 százalékot értek el az ennél eggyel nagyobb, 31-50 milliliteres üvegcsék. A 76-100 mililiteres kiszerelés részesedése 17, az 51-75 milliliteresé 9 százalékos. (A tárgyalt témakörbe beletartoznak az eau de toilette-k, vagy hétköznapi nyelven kölnivizek, amelyeknek persze ma már semmi közük a 4711-es városához, Kölnhöz - valamint a jellegzetes parfümös üvegekben kínált deodorant folyadékok is, amelyek a szakemberek szerint egyébként nem számítanak hivatalosan parfümnek.)

A férfiak is egyre többet használnak

Érdekes arány: a női parfümök az értékbeli eladás 57 százalékát teszik ki, azaz 43 százalékuk a férfiakat illatosítja. Ez elképzelhetetlen lett volna még akár 50 éve is, és nem csupán a választék szűkössége okán. Tegyük mindjárt hozzá, hogy a felmérésben nem szerepelnek a kínai piacokon kapható illatok, mint ahogyan a Széll Kálmán téren kószáló és táskából hamisítványt árusítók bevételei sem. Hasonlóképpen kimarad a statisztikából a reptéri duty free shopok forgalma – igaz, a járvány ideje alatt sokkal kevesebbet repültünk, és most sem merészkednek sokan távolabbi országokba. A külföldön vásárolt parfümök tétele éppen emiatt ugyancsak elenyésző lehetett az utóbbi két évben.

Ma mesterséges illatárban élünk, ami fel sem tűnik, és ami a multinacionális cégek és a vegyipar elképesztő térhódításához köthető. Ezerféle illatosított mosóport, kapszulát, öblítőt, vízlágyítót, WC-illatosítót, dezodort, sampont, kozmetikumok garmadáját vásároljuk. Minden illatosítva van, a toalettpapírtól a mécsesig és a radírig, a papírzsebkendőtől a mosogató és súrolószerekig, fertőtlenítőig.

Ennek ellenére az orrunk pontosan emlékszik egyes családi események, randevúk vagy éppen ruháink illatára és bizonyos parfümkorszakainkra. Miközben – és ez az érdekes – az illatpróbákat „kóstolván”, a negyedik-ötödik után elfárad a szaglóérzékünk.

Már társasági eseményeknek is lehet saját illata

A parfümök választéka ma nagyon széles Magyarországon. A nemzetközi trendekkel közel azonos a multimárkák népszerűsége, Chanel és Dior bizonyos tekintetben ma is verhetetlen. De a fiatalok már a merészebb, gyümölcsös, alkalomhoz illő illatokat kedvelik, és gyakran cserélik a márkákat. Az üvegcsék tartalmának, formavilágának és a reklámra felkért világsztárok bevételének ugyancsak összetett a kapcsolata.

Ma már egyes társasági eseményeknek is létezik kifejezetten arra az alkalomra komponált illata.

Pár éve részt vettem egy különleges vacsorán, amelyet Chandler Burr, a New York Times világhírű parfümkritikusa vezényelt le a Sofitel Budapest Chain Bridge éttermében. Akkori alkotótársa Andreas Mensch volt, a Paris Budapest Restaurant séfje. A két szakember együtt találta ki a menüsort. A vendégeket előre arra kérték, hogy semmiképpen ne használjanak parfümöt, vagy testápolót, és ne is dohányozzanak, hogy még jobban érvényesüljenek a főszereplő illatok.

Társasági eseményeknek is kreálnak ma már illatokat. Fotó: DepositphotosTársasági eseményeknek is kreálnak ma már illatokat. Fotó: Depositphotos

Az est folyamán bemutatták a budapesti Sofitel Chain Bridge szálloda saját feketeszeder alapú kompozícióját, amely belengte az épület minden szegletét. A különleges akció előzményeként néhány hónappal előtte szederpalántákat ültettek el a szálloda tetőkertjén. 

De az is megesett, hogy a leghíresebb hazai gyógynövényes szeszesital új termékének bemutatója alkalmából felkérték Zólyomi Zsoltot, a leghíresebb magyar parfümőrt, alkosson az az alkalomra friss illatárt.

Űrparfüm

A parfümök története közismert: anno a per fumo, azaz füst szóból ered maga a kifejezés, és valaha a rossz szagokat próbálták ezzel elnyomni, a mai ésszel felfoghatatlanul primitív higiéniai viszonyok közepette. Sokan dohányoztak, pipáztak és lovak trappoltak a macskaköveken. Kutyát nem sétáltattak, ha mégis, aligha szedték fel utánuk, amit elhullajtottak. Dezodor? Évtizedekig hordtak egy öltözetet. Volt, akit az esküvői ruhájában temettek el. A ruhákat kézmaró lúgban mosták, a makacs foltokat savanyú káposzta levével próbálták eltüntetni, a tiszta fehérneműt, ágyneműt levendulával, rozmaringgal illatosították, miután a szenes vasaló kisimította.

Azt nagyjából el tudjuk képzelni, milyen lehetett egy régi utca szaga – sár, mocsok, szennyvíz kiöntve az utcára – de arról fogalmunk sincs, milyen az űr illata.

Bizonyára fémes, semleges jellegű, gondolkodom el a híren, amely arról tudósít, hogy a NASA már évekkel ezelőtt megalkotta az űrparfümöt.

Érdekes, hogy amikor az űrhajósok visszanyerik az érzékeiket – mert egy ideig csökken az ízérzékelésük és a szaglásuk – akkor állítólag fém, égett hús, málna és rum keverékének idézi fel az agyuk az űrséta idején. Hogy miért éppen ezeket? Állítólag a Tejútrendszer közepében formálódó hatalmas porfelhő etil-formiátot tartalmaz, ez egy édeskés és éteres illatú folyadék, és megtalálható számos gyümölcsben. A fémes szagot meg a világűrből származó ionizált részecskék és a benti levegő randevúja okozhatja…

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.