4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Mindenki inkább a wellness szállodákat féltette a megugró rezsiszámláktól, de végül inkább a kisebb panziók nem tudtak megbirkózni a megugró energiaárakkal. A kormány turisztikai mentőcsomagja pedig a koronavírus után most a rezsiválság alatt sem az igazán rászorulókon segít.

Főleg nem a nagyobb szállodákat, hanem a kevésbé tőkeerős, többnyire családi tulajdonban lévő panziókat viselhette meg a rezsiválság - derül ki a KSH januári adataiból. Az egy évvel korábbihoz képest 120-szal kevesebb panzió működött idén januárban: míg 2022 első hónapjában még 979 ház várta a vendégeket, addig idén januárban ez a szám 859-re csökkent. Ilyen kevés panzió legutóbb még a koronavírus miatti kényszerű leállások idején volt nyitva. A tavaly őszi hírek is inkább arról szóltak, hogy a szállodák 20-25 százaléka zárhat be az infláció és a rezsiköltségek miatt. A panziókról sokkal kevesebb szó esett, pedig elvileg lényegesen több van belőlük az országban, mint szállodából.

Azért csak elvileg, mert a januári statisztikák szerint nagyon közelít egymáshoz a szállodák és a panziók száma. Koronavírus és rezsiválság nélküli időkben mintegy 150-200 darabbal több a panzió az országban, mint a szálloda. Például tavaly januárban 979 panzió és 855 szálloda volt nyitva, de a hotelek száma csak 810-re esett vissza, míg panzióból 859 maradt talpon, vagyis 49-re zsugorodott a különbség, ami negatív rekordnak számít. Tehát tavaly januárhoz képest 45 szálloda zárt be most, vélhetően többnyire a magas rezsi miatt, míg panzióból 120 döntött az átmeneti vagy végleges bezárás mellett. A kiadható szobák száma pedig 10 708-ról 10 ezer alá csökkent a panziókban, ami szintén a koronavírus alatti állapotokat tükrözi.

Az Orbán-kormány persze hangzatos és nagy számokat tartalmazó mentőcsomagot jelentett be a turizmus számára még december végén: a turisztikai szolgáltatók számára is elérhető a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási program. A támogatásra a tervek szerint körülbelül 16 ezer vendéglátóegység és 4500 szálláshely jelentkezhet. Január végi adatok szerint azonban csak kétszáz vendéglő és szálláshely regisztrált a rezsitámogatásra.

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay
Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

A támogatás lényege, hogy az érintett turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások 2023. januári-márciusi számlával igazolható földgáz, villamos energia, illetve távhő havi átlagáruk előző évi, azonos időszakához mért növekményének fedezésére igényelhetnek, maximum 50 százalék mértékű vissza nem térítendő közvetlen támogatást. Ebből viszont az következik, hogy az a szálloda vagy panzió, amelyik januárban a bezárás mellett döntött, nem kap rezsitámogatást, mert működésképtelen állapotban nem lesz több a rezsiszámlája, mint egy évvel korábban.

Magát a támogatást sem túl egyszerű igényelni. Eleinte egy bizonyos Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség bonyolította a programot, de februárban átadta a feladatot a szintén kevesek által ismert IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-nek.

Ez a mentőcsomag egy kicsit hasonlít ahhoz, mint amit a koronavírus miatt dolgozott ki a kormány az ágazat számára. A fő hasonlóság, hogy keveseken segít, illetve azokon nem, akik a legnagyobb bajban vannak. Emlékezetes, hogy a koronavírus idején a szállodák számára a foglalások 80 százalékát térítette meg az állam. Ennek feltétele volt, hogy munkavállalót nem bocsáthattak el. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ szerint akkor mintegy 34 ezer szálláshely volt az országban, ebből viszont csak 11 ezren kaptak támogatást, vagyis a szálláshelyek kétharmada alapból egy fillér segítséget nem kapott.

Persze a lemorzsolódásnak vannak nyertesei is. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 18 százalékkal emelkedett 2022 januárjához viszonyítva. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,2, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 34 százalékkal növekedett. Az összes bruttó árbevétel közel 32 milliárd forintot tett ki, amely folyó áron 55 százalékkal magasabb volt az előző évinél. Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője az idegenforgalmi adatok kapcsán nem véletlenül írta azt, hogy a növekvő bevételek az árak emelkedését is tükrözik, a növekvő vendégszámon és bevételen pedig az egy évvel korábbihoz képest 9,4 százalékkal kevesebb működő egység osztozott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!