5p

Nagyon könnyű manipulálni a turisztikai adatokat, de az biztos, hogy több vidéki régióban nagy volt a baj 2023-ban, hatalmas az infláció és nem árt megtanulni kínaiul.

A tucatnyi hazai turisztikai térségből 7-ben visszaesett 2023-ban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A hanyatló térségek:

  1. Balaton,
  2. Bük,
  3. Debrecen,
  4. Pécs és Villány,
  5. Sopron,
  6. Szeged,
  7. Tokaj.

Mivel azonban Budapesten 9,6 százalékos bővülés volt, az országos átlag 1,5 százalékos javulást mutat, így semmi akadálya, hogy a kormányzati szereplők ismét rekordokról beszéljenek. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) ezt már meg is tette néhány nappal a hivatalos KSH-adatok megjelenése előtt. Ez a pár nap előny amúgy abból származik, hogy a KSH eleve az MTÜ-től kapott adatokból dolgozik. 

Tavaly nemcsak a 2022-es év eredményeit szárnyalta túl a magyar turizmus, de elérte, sőt olykor meg is haladta a 2019-es rekordév számait is

- mondta Guller Zoltán, az MTÜ igazgatósági elnöke.

Leszálló repülőgép Ferihegyen. Fotó: mfor/Mester Nándor
Leszálló repülőgép Ferihegyen. Fotó: mfor/Mester Nándor

Szintén könnyű úgy manipulálni, ha összekeverünk fogalmakat. Például egyáltalán nem mindegy, hogy kereskedelmi szálláshelyekről vagy turisztikai szálláshelyekről beszélünk. Előbbi ugyanis a szállodákat és a panziókat jelenti, és összességében a vendégéjszakák mintegy háromnegyedét lefedi, míg a turisztikai szálláshelyek a kereskedelmi, illetve a magán- és egyéb szálláshelyek összessége. Itt azzal lehet trükközni, hogy például decemberben 270 ezren aludtak magán- és egyéb szálláshelyen, ez 21,6 százalékos bővülés. Ugyanakkor szállodában és panzióban 843 ezren, ami 14,9 százalékos gyarapodás. Korábban a KSH mindig csak a szállodák és panziók adataival foglalkozott, most viszont már szépen felhúzza az átlagot a kismillió zimmer frei.

Így jön ki például az, hogy a KSH szerint 2023-ban a turisztikai szálláshelyeken 2,5 százalékkal több volt a vendégéjszakák száma, mint az előző évben. Sokkal tisztább a kép, ha csak a szállodák és panziók adataival dolgozunk, így pedig az látszik, hogy bár a december viszonylag jól sikerült, ez már nem tudta kozmetikázni az egész éves produkciót. Guller Zoltán azt nem emelte ki, hogy a Pécs-Villány térségben 17,5 százalékkal esett vissza 2023-ban a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken, de megvan a Balaton-vitát lezáró végleges adat is. Tehát tavaly 1,7 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma a legfontosabb vidéki turisztikai régióban. Ez 5,7 millió éjszakát jelent: több lett a külföldi, de a magyarok eltűnését nem tudták feledtetni.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 50,5 milliárd forint volt decemberben, ez folyó áron 15 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál

- hangzik egy újabb tételmondat a KSH közléséből. Egész évben pedig 605,5 milliárd forintot kaszáltak a szállodások és panziósok, ez pedig 23,5 százalékkal nagyobb a 2022-es eredménynél. Mivel országosan csak 1,5 százalékkal lett több tavaly a vendégéjszaka, levonható az a következtetés, hogy jelentős volt az infláció az ágazatban és alaposan megkopasztották a vendégeket. Igaz, a szállodák száma is több lett, így a pénz végül több zsebbe vándorolt. Tavaly decemberben ugyanis például csak 836 szálloda volt nyitva a drága energia miatt, idén viszont már közel 900 közül lehetett már választani.

Visszatértek ugyan a külföldi vendégek, de azért bőven van probléma. Továbbra is Németország hazánk legjelentősebb küldőpiaca, de míg 2014-ben még több mint kétmillió vendégéjszakát töltöttek német vendégek Magyarország kereskedelmi szálláshelyein, addig ez a szám 2023-ban 1,6 millióra zsugorodott. Így pedig a KSH Ázsia kategóriája beelőzte a németeket. Itt nincs meg a bontás, hogy hány kínai, japán, vagy dél-koreai érkezett hozzánk, de tény, hogy az ázsiai piac pár ezerrel lehagyta a németet. Erre még nem nagyon volt példa. Egymillió felett még a csehek aludtak nálunk.

A hazai turizmust továbbra is elsősorban a külföldi vendégek koronavírus-járvány utáni visszatérése húzza, ugyanakkor az év végén már a belföldi turisták is érdemben hozzájárultak az ágazat teljesítményéhez. A kedvező év végi adatok ugyanakkor csak korrekciót jelentenek, a tavalyi év egészét nézve a vendégéjszakák száma csak kismértékben, 2,5 százalékkal emelkedett

- elemezte a KSH számait Molnár Dániel a Makronóm Intézettől. Ő is felhívta arra a figyelmet, hogy éves szinten ugyanakkor a vendégéjszakák száma, a külföldi vendégek koncentrációja miatt, csak a fővárosban növekedett érdemi mértékben. Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő elemzője is megemlíti, hogy a főváros az év egészét tekintve is jelentősebb, 13,6 százalékos növekedést ért el, míg a Balaton esetében kismértékű, 1,6 százalékos csökkenés történt a belföldi turizmus alakulásának eredményeként. Az év egészét tekintve szerinte a kép egyébként is vegyes: egyes desztinációk tudták növelni a forgalmukat, míg mások nem. Úgy látja, hogy 2024-ben a turizmusban további bővülés várható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!