5p

A külföldi vendégek visszatértek Budapestre, vidéken viszont nagy a baj - így lehet summázni a hazai turizmus 2023-as évét. Sok volt a gond: hatalmas a drágaság, romlik a jövedelmezőség, sokan be is zártak.

A két legismertebb hazai szállodalánctól kapott válaszok is jól érzékeltetik, hogy összességében meglehetősen felemás évet zárt a hazai turizmus.

Rekord évünk volt, rekord profit nélkül. Forgalmi adatainkat tekintve az év során több alkalommal az elmúlt 51 évünk legjobb számait értük el. A mérleg eredménye mégsem mutat ilyen kedvező képet. Az infláció, a még mindig duplájára emelkedett energia- és az egyéb költségek növekedésének hatására nagy mértékben romlott a jövedelmezéségünk

- mondta lapunknak Fabriczki Petra, a Danubius Hotels kommunikációs igazgatója. Ugyanakkor folytatják nagyszabású beruházásaikat, szállodáik megújítását. Például Budapesten a Danubius Hotel Heliában zajlik a szobafelújítás, ebben az ütemben 100 szoba újul meg, tavasztól új szobatípusokkal várva a vendégeket. Összességében abban bíznak, hogy 2024-ben a 16 magyarországi szállodájukban, az idei 2 millió vendégéjszakánál is többet töltenek majd el a vendégek.

A Mészáros Lőrinchez köthető Hunguest Hotels házaiban is dübörgött idén a felújítás. A cég arról tájékoztatta lapunkat, hogy a közel ötvenmilliárd forintból megvalósuló fejlesztési programjukban, melynek kevesebb mint egyharmada a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukcióban elnyert állami támogatás, 2023-ban 800 szobát adtak át. Öt szállodaépület teljes körű átalakítását végezték el Bükfürdőn, Egerszalókon, Gyulán, Hévízen és Szegeden. A tavalyi évhez hasonlóan idén is sikerült bővíteniük a portfóliót: a ceglédi Hotel Aquarell üzemeltetési jogát nyerték el ötéves időtartamra. A Hunguest is úgy érezte, hogy a gazdasági helyzet egyértelműen hatással volt a belföldi keresletre, de a január-szeptember időszakban jelentősen az országos átlag felett nőtt a szállodáiban eltöltött vendégéjszakák száma.

Érződik, hogy az embereknek nincs pénzük. Fotó: Depositphotos
Érződik, hogy az embereknek nincs pénzük. Fotó: Depositphotos

A KSH adatai egyelőre októberig mutatják az országos eredményeket. A turisztikai szálláshelyeken 1,5 százalékkal több, összesen 35,6 millió vendégéjszakát regisztráltak. Tehát a koronavírus-járvánnyal sújtott 2022-es évhez képest sikerült mindössze 1,5 százalékkal növekedni. Ráadásul a belföldi vendégek 6,4 százalékkal kevesebbet éjszakáztak távol az otthonuktól, a külföldiek ellenben 12 százalékkal több (közel 19 millió, illetve 16,7 millió) vendégéjszakát töltöttek el a magyar turisztikai szálláshelyeken.

Ezt két dologgal magyarázzák a szakemberek: a Covid-lezárások vége miatt a magyarok is külföldön nyaraltak, a külföldiek - főleg az ázsiaiak és az amerikaiak - szintén újra bekapcsolódtak a globális turizmusba, amiből Magyarország is tudott profitálni. A másik dolog viszont az energiaválság és az infláció: a magyarok egy részének vagy nem volt pénze utazni, vagy a drágaság miatt rövidebb időre foglalt, a szállodák pedig vagy bezártak vagy jelentősen árat emeltek.

Ennek az lett az eredménye, hogy a nemzetközi turizmus fokozódása elsősorban a budapesti szálláshely-adatokban látszik meg: itt 11,4 százalék volt a vendégéjszakák számának emelkedése. A többi desztináció ugyanakkor vegyes képet mutat: a bük-sárvári régió 12,4 százalékos csökkenést, nem függetlenül a cseh turisták alacsonyabb számától. Szintén számottevő, 16,4 százalékos volt a visszaesés a pécs-villányi régióban.

A jelentős inflációt mutatja, hogy például októberben a vendégek száma 6,9, a vendégéjszakáké 5,1 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ellenben az összes bruttó árbevétel 52 milliárd forint volt, ez pedig folyó áron 18 százalékkal volt magasabb. A plusz pénz jelentős része viszont Budapesten csapódott le. Míg főleg a vidéki házakat érintette negatívan, hogy a megélhetési válság miatt a kormány ősszel lehetővé tette, hogy a SZÉP-kártyákkal a boltokban is fizethessünk élelmiszer-vásárláskor.

Az év nagy vitája a Balatonról szólt. Nem igazolták vissza a KSH augusztusi adatai azt az optimizmust, ami a kormánymédiából áradt a hazai turizmussal kapcsolatban. Tehát azoknak lett igazuk, akik azt mondták, hogy gyenge volt a balatoni szezon. Ez a számok nyelvén: tavaly augusztusban 896 ezer hazai vendégéjszaka volt a Balatonnál, idén 869 ezer, míg külföldiből a 357 ezer éjszaka ugyan 374 ezerre nőtt, de az összesített mérleg:

tavaly augusztusban 1 millió 253 ezer éjszakát töltöttek el fizető vendégek a tónál, idén augusztusban 1 millió 242 ezer éjszakát.

A gazdasági nehézségek az éttermeket is alaposan megrostálták. Nyári hír volt, hogy hét év nyitva tartás után végleg bezárt a Ráday utcai Input Kitchen & Bar, miközben a Duna másik oldalán, Újbudán is leköszönt a Vokal Rock Bistro. November közepén bezárt a budapesti Petrus Restaurant is. A legnehezebb helyzetben azok a kis- és családi vállalkozások voltak, amelyek már a Covid alatt felélték a tartalékaikat. Tavaly csak ideiglenesen zártak be, de sok étterem nem tudott újranyitni a nyugati országrészben sem.

A Telex tudósítása szerint Sopron belvárosában bezárt vendéglátóhelyek árulkodnak arról is, mennyire visszaesett ott a turizmus, mivel évek óta várja új bérlőjét a Tűztoronyhoz közeli Fogas, a várkerületi Rókalyuk Söröző. De üres, egykor jól menő szórakozóhelyek zárt ajtaját látni a történelmi belvárosban. A KSH adatai szerint 2023 első felében átlagosan napi 5,3 étterem, büfé, cukrászda vagy szórakozóhely húzta le a rolót. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!