4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az online pénztárgépek piacának legfontosabb szereplője Orbán Viktor barátjának, Garancsi Istvánnak a cége, mely tavaly is jókora osztalékhoz juttatta a tulajdonost.

Az online pénztárgépek 2013 óta részei a hazai kiskereskedelemnek, azóta vannak bekötve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz a gazdaság fehérítése érdekében. A rendszer legfőbb szereplője a Mobil Adat Kft., a cég az online pénztárgépekbe beégetett sim-chipeket forgalmazza, tehát a kasszák adatforgalmát biztosító vállalkozás - gyakorlatilag a piac megkerülhetetlen szereplője. Az adatkapcsolat hatósági áras, ennek mértékét a Pénzügyminisztérium évente felülvizsgálja, ám bevezetése óta csökkentésre még nem került sor. Másként megfogalmazva, a hatósági ár lehetőséget teremt arra, hogy az állam befolyásolni tudja a szolgáltatást nyújtó cég profitját. Márpedig erre az eredménysorra nem lehet panasza a Mobil Adat Kft. tulajdonosának, Garancsi Istvánnak.

A cégnek összesen egyébként 4 tulajdonosa van a cégkivonat szerint: 

  • a Mobil Adat Holding Zt., 
  • a SHOAL Vagyonkezelő Zrt., mindkét cég egyedüli tulajdonosa maga Garancsi István, 

illetve 5-5 százalékkal résztulajdonos

  • Brasnyó Péter
  • és Hauser Gábor Miklós.

Jó üzlet az online kassza. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Jó üzlet az online kassza. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A cég legfrissebb beszámolója szerint tavaly 2,64 milliárd forintos forgalmat produkált a Mobil Adat Kft. az előző évi 2,6 milliárd után. A legjobb éve egyébként a társaságnak a koronavírus-járvány előtti év, 2019 volt, amikor 2,7 milliárd forint árbevételt könyveltek el, és rekord, 951 milliós nyereséggel zártak. 

Emellé még 54 millió forintos egyéb bevételhez is jutott a cég, itt számolhatták el azt a közel 5,7 millió forintot, amit a cég "a KFI szektor magasan képzett munkavállalóihoz kapcsolódó munkahelymegőrző bértámogatás formájában" kapott. "A támogatás célja a kutatási, fejlesztési szektorban dolgozó munkavállalók tartós foglalkoztatása, a COVID-19 járvány alatti elbocsátások elkerülése". Ezt a támogatást 6 főre igényelte és nyerte el a cég. 

A bevételek mellett a kiadások is emelkedtek. Anyagjellegűként 1,7 milliárdot számoltak el a korábbi 1,6 milliárd után. Ennek mintegy fele az igénybevett szolgáltatások költsége volt, melyen belül 

  • a legnagyobb tétel, 379 millió forint a fizetett jutalék volt, 
  • illetve 198 milliót fordítottak IT-támogatás szolgáltatásra. 

Személyi jellegű ráfordításra 151 milliót költöttek el az előző évi 98,8 millió után. A növekedés hátterében a béremelés mellett a létszám bővülése is áll, hiszen 10 főről 12-re emelkedett az átlagos dolgozói létszám. A bérköltség alapján kiderül, hogy 

a Mobil Adat Kft.-nél az átlagos havi bruttó bér 890 ezer forint volt a 2020-as 687 ezer után. Vagyis 29,5 százalékos volt a növekedés mértéke. 

Végeredményben a pénzügyi műveleteken elért minimális veszteség, valamint az adófizetési kötelezettség elszámolása után 

661,8 millió forintos tiszta profittal zárta a 2021-es évet Garancsi István cége, ami elmarad a koronavírus-járvánnyal  terhelt év 723 milliós nyereségétől. 

Ez azonban nem akadályozta meg a tulajdonost abban, hogy a korábbi évek hagyományát folytassa. Garancsi ugyanis rendre minden évben a megtermelt nyereség zömét kifizeti osztalékként. Tavaly a közel 662 millió forintból 650 milliót vett ki.

A cég létezése, vagyis 2013 óta így összesen már 4,925 milliárd forinthoz jutott hozzá csak ebből a cégéből.

Ugyan a cég tulajdonosai között két magánszemély is szerepel, ám ők csak 5-5 százalékos részesedéssel. Ennek ismeretében a Garancsi István egyedüli tulajdonában lévő Mobil Adat Holding és SHOAL Vagyonkezelő az elmúlt 8 évben több mint 4 milliárdhoz jutott összesen a cégből. 

Egyébként a Mobil Adat Kft.-vel párhuzamosan a Mobil Adat Holding is leadta a tavalyi évről szóló beszámolóját. Eszerint 317,2 millió forint nyeresége volt a cégnek a pénzügyi műveleteken, és végeredményben az előző évinél alacsonyabb, 316 millió forintos profittal zárt. Innen közvetlenül Garancsi István 290 millió forint osztalékot vett ki.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!