<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Az online pénztárgépek piacának legfontosabb szereplője Orbán Viktor barátjának, Garancsi Istvánnak a cége, mely tavaly is jókora osztalékhoz juttatta a tulajdonost.

Az online pénztárgépek 2013 óta részei a hazai kiskereskedelemnek, azóta vannak bekötve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz a gazdaság fehérítése érdekében. A rendszer legfőbb szereplője a Mobil Adat Kft., a cég az online pénztárgépekbe beégetett sim-chipeket forgalmazza, tehát a kasszák adatforgalmát biztosító vállalkozás - gyakorlatilag a piac megkerülhetetlen szereplője. Az adatkapcsolat hatósági áras, ennek mértékét a Pénzügyminisztérium évente felülvizsgálja, ám bevezetése óta csökkentésre még nem került sor. Másként megfogalmazva, a hatósági ár lehetőséget teremt arra, hogy az állam befolyásolni tudja a szolgáltatást nyújtó cég profitját. Márpedig erre az eredménysorra nem lehet panasza a Mobil Adat Kft. tulajdonosának, Garancsi Istvánnak.

A cégnek összesen egyébként 4 tulajdonosa van a cégkivonat szerint: 

  • a Mobil Adat Holding Zt., 
  • a SHOAL Vagyonkezelő Zrt., mindkét cég egyedüli tulajdonosa maga Garancsi István, 

illetve 5-5 százalékkal résztulajdonos

  • Brasnyó Péter
  • és Hauser Gábor Miklós.

Jó üzlet az online kassza. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Jó üzlet az online kassza. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A cég legfrissebb beszámolója szerint tavaly 2,64 milliárd forintos forgalmat produkált a Mobil Adat Kft. az előző évi 2,6 milliárd után. A legjobb éve egyébként a társaságnak a koronavírus-járvány előtti év, 2019 volt, amikor 2,7 milliárd forint árbevételt könyveltek el, és rekord, 951 milliós nyereséggel zártak. 

Emellé még 54 millió forintos egyéb bevételhez is jutott a cég, itt számolhatták el azt a közel 5,7 millió forintot, amit a cég "a KFI szektor magasan képzett munkavállalóihoz kapcsolódó munkahelymegőrző bértámogatás formájában" kapott. "A támogatás célja a kutatási, fejlesztési szektorban dolgozó munkavállalók tartós foglalkoztatása, a COVID-19 járvány alatti elbocsátások elkerülése". Ezt a támogatást 6 főre igényelte és nyerte el a cég. 

A bevételek mellett a kiadások is emelkedtek. Anyagjellegűként 1,7 milliárdot számoltak el a korábbi 1,6 milliárd után. Ennek mintegy fele az igénybevett szolgáltatások költsége volt, melyen belül 

  • a legnagyobb tétel, 379 millió forint a fizetett jutalék volt, 
  • illetve 198 milliót fordítottak IT-támogatás szolgáltatásra. 

Személyi jellegű ráfordításra 151 milliót költöttek el az előző évi 98,8 millió után. A növekedés hátterében a béremelés mellett a létszám bővülése is áll, hiszen 10 főről 12-re emelkedett az átlagos dolgozói létszám. A bérköltség alapján kiderül, hogy 

a Mobil Adat Kft.-nél az átlagos havi bruttó bér 890 ezer forint volt a 2020-as 687 ezer után. Vagyis 29,5 százalékos volt a növekedés mértéke. 

Végeredményben a pénzügyi műveleteken elért minimális veszteség, valamint az adófizetési kötelezettség elszámolása után 

661,8 millió forintos tiszta profittal zárta a 2021-es évet Garancsi István cége, ami elmarad a koronavírus-járvánnyal  terhelt év 723 milliós nyereségétől. 

Ez azonban nem akadályozta meg a tulajdonost abban, hogy a korábbi évek hagyományát folytassa. Garancsi ugyanis rendre minden évben a megtermelt nyereség zömét kifizeti osztalékként. Tavaly a közel 662 millió forintból 650 milliót vett ki.

A cég létezése, vagyis 2013 óta így összesen már 4,925 milliárd forinthoz jutott hozzá csak ebből a cégéből.

Ugyan a cég tulajdonosai között két magánszemély is szerepel, ám ők csak 5-5 százalékos részesedéssel. Ennek ismeretében a Garancsi István egyedüli tulajdonában lévő Mobil Adat Holding és SHOAL Vagyonkezelő az elmúlt 8 évben több mint 4 milliárdhoz jutott összesen a cégből. 

Egyébként a Mobil Adat Kft.-vel párhuzamosan a Mobil Adat Holding is leadta a tavalyi évről szóló beszámolóját. Eszerint 317,2 millió forint nyeresége volt a cégnek a pénzügyi műveleteken, és végeredményben az előző évinél alacsonyabb, 316 millió forintos profittal zárt. Innen közvetlenül Garancsi István 290 millió forint osztalékot vett ki.