2019. május 31. 16:38

A Mészáros és Mészáros Kft. teljes nyereségét, míg az R-Kordból 5 milliárdot vesz ki osztalékként a felcsúti milliárdos.

Nap végére megérkezett Mészáros Lőrinc két régi cégének, az R-Kord Kft.-nek és a Mészáros és Mészáros Kft.-nek is a tavalyi beszámolója. Némi meglepetésre talán, de úgy tűnik, előbbi megállt a bővülésben, hiszen a 2017-es 36,3 milliárd forintos bevételt nem sikerült tovább növelni. Tavaly 35,8 milliárdra tett szert az R-Kord, mely a kiegészítő melléklet szerint a fő tevékenységéből a vasútépítéssel összefüggő biztosító- és távközlő berendezések, valamint vasúti felsővezeték építése, karbantartása, tervezése, engedélyeztetése származik. Jelentősen megnőttek ugyanakkor a ráfordítások: anyagjellegűként 31 milliárdot számoltak el a korábbi 26,6 milliárd után, személyi jellegűként pedig 1,4 milliárd a tavalyelőtti 833 millió után. Ennek hátterében a dolgozói létszám megugrása áll, mivel 217 fő állt a cég alkalmazásában a korábbi 131 után. Ez alapján az átlagbér 404 ezer forintra nőtt az előző évi 229 ezer után.

Üzemi szinten így a korábbinál némileg alacsonyabb, 6,3 milliárdos nyereséget mutattak ki, amiből a pénzügy veszteség és az adófizetési kötelezettség elszámolása után 5,9 milliárd forint nyereség maradt. 2017-ben ennél többet, 7,5 milliárdot mutattak ki. A nyereségből az "aprót" bent hagyták Mészárosék a cégben, hiszen 5 milliárd forint osztalék kifizetéséről határoztak.

Említésre méltó még, hogy a cég pénzeszközei is jelentősen leapadtak: a 2017-es 25 milliárd forint után már "csak" 11,6 milliárd forint az, ami könnyen hozzáférhető a bankszámlán.

A Mészáros és Mészáros Kft. az R-Korddal ellentétben jelentősen növekedett tavaly, hiszen a 19,7 milliárd forintos tavalyelőtti bevétel 50,6 milliárdra ugrott. Bár eddig nem volt jellemző, most némiképp megvilágítják a bevételek összetételét Mészárosék. A kiegészítő mellékletben azt írják ugyanis: ez három fő tevékenységből származik:

  • közmű üzletág,
  • vízügyi, mélyépítési üzletág,
  • út-, vasútépítési üzletág.

Nagyot nőttek a ráfordítások is. Anyagjellegűként 41 milliárdot számoltak el, míg 2017-ben még "csak" 14,4 milliárdot, a személyi jellegűek viszont szinten maradtak. 1,025 milliárd után 1,03-at könyveltek el. Utóbbi ráadásul úgy maradt lényegében változatlan, hogy az átlagos dolgozói létszám megfeleződött egy év alatt: 199 főről 98-ra csökkent, ez pedig azt is jelenti, hogy az átlagbér nagyot emelkedett.

Míg a dolgozók 2017-ben átlagosan 255 ezer forintért, addig tavaly 495 ezerért végezték munkájukat.

Végeredményben a cég a korábbi 3,7 milliárdos nyereség után 5,055 milliárdot termelt. Az összeget a tulajdonosi döntés értelmében teljes egészében kifizették osztalékként.

Így a két régi cégének köszönhetően 10 milliárd forinthoz jutottak a tulajdonosok. Korábban megírtuk: egy másik vasútépítéssel foglalkozó cégéből 7 milliárd forintos osztalékra tett szert amellett, hogy tavaly 5,8 milliárd forintot kölcsön is vett a V-Híd Zrt.-től.

A Mészáros és Mészáros likvid pénzállománya is megcsappant egy kicsit: a korábbi 74 milliárd helyett tavaly év végén már "csak" 59 milliárd forint állt rendelkezésre a cég bankszámláján.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.