2019. május 31. 16:38

A Mészáros és Mészáros Kft. teljes nyereségét, míg az R-Kordból 5 milliárdot vesz ki osztalékként a felcsúti milliárdos.

Nap végére megérkezett Mészáros Lőrinc két régi cégének, az R-Kord Kft.-nek és a Mészáros és Mészáros Kft.-nek is a tavalyi beszámolója. Némi meglepetésre talán, de úgy tűnik, előbbi megállt a bővülésben, hiszen a 2017-es 36,3 milliárd forintos bevételt nem sikerült tovább növelni. Tavaly 35,8 milliárdra tett szert az R-Kord, mely a kiegészítő melléklet szerint a fő tevékenységéből a vasútépítéssel összefüggő biztosító- és távközlő berendezések, valamint vasúti felsővezeték építése, karbantartása, tervezése, engedélyeztetése származik. Jelentősen megnőttek ugyanakkor a ráfordítások: anyagjellegűként 31 milliárdot számoltak el a korábbi 26,6 milliárd után, személyi jellegűként pedig 1,4 milliárd a tavalyelőtti 833 millió után. Ennek hátterében a dolgozói létszám megugrása áll, mivel 217 fő állt a cég alkalmazásában a korábbi 131 után. Ez alapján az átlagbér 404 ezer forintra nőtt az előző évi 229 ezer után.

Üzemi szinten így a korábbinál némileg alacsonyabb, 6,3 milliárdos nyereséget mutattak ki, amiből a pénzügy veszteség és az adófizetési kötelezettség elszámolása után 5,9 milliárd forint nyereség maradt. 2017-ben ennél többet, 7,5 milliárdot mutattak ki. A nyereségből az "aprót" bent hagyták Mészárosék a cégben, hiszen 5 milliárd forint osztalék kifizetéséről határoztak.

Említésre méltó még, hogy a cég pénzeszközei is jelentősen leapadtak: a 2017-es 25 milliárd forint után már "csak" 11,6 milliárd forint az, ami könnyen hozzáférhető a bankszámlán.

A Mészáros és Mészáros Kft. az R-Korddal ellentétben jelentősen növekedett tavaly, hiszen a 19,7 milliárd forintos tavalyelőtti bevétel 50,6 milliárdra ugrott. Bár eddig nem volt jellemző, most némiképp megvilágítják a bevételek összetételét Mészárosék. A kiegészítő mellékletben azt írják ugyanis: ez három fő tevékenységből származik:

  • közmű üzletág,
  • vízügyi, mélyépítési üzletág,
  • út-, vasútépítési üzletág.

Nagyot nőttek a ráfordítások is. Anyagjellegűként 41 milliárdot számoltak el, míg 2017-ben még "csak" 14,4 milliárdot, a személyi jellegűek viszont szinten maradtak. 1,025 milliárd után 1,03-at könyveltek el. Utóbbi ráadásul úgy maradt lényegében változatlan, hogy az átlagos dolgozói létszám megfeleződött egy év alatt: 199 főről 98-ra csökkent, ez pedig azt is jelenti, hogy az átlagbér nagyot emelkedett.

Míg a dolgozók 2017-ben átlagosan 255 ezer forintért, addig tavaly 495 ezerért végezték munkájukat.

Végeredményben a cég a korábbi 3,7 milliárdos nyereség után 5,055 milliárdot termelt. Az összeget a tulajdonosi döntés értelmében teljes egészében kifizették osztalékként.

Így a két régi cégének köszönhetően 10 milliárd forinthoz jutottak a tulajdonosok. Korábban megírtuk: egy másik vasútépítéssel foglalkozó cégéből 7 milliárd forintos osztalékra tett szert amellett, hogy tavaly 5,8 milliárd forintot kölcsön is vett a V-Híd Zrt.-től.

A Mészáros és Mészáros likvid pénzállománya is megcsappant egy kicsit: a korábbi 74 milliárd helyett tavaly év végén már "csak" 59 milliárd forint állt rendelkezésre a cég bankszámláján.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.