4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Minden jel arra utal, hogy a saját érdekeltségében lévő bankjával finanszírozhatta meg a Tigáz Zrt.-ben történő tulajdonszerzést Mészáros Lőrinc.

Július 16-án derült ki, hogy ami addig csak szóbeszéd volt, megerősítést nyert, hiszen a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közleménnyel bejelentették, hogy az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. kezelésébe tartozó Status Energy Magántőkealap, a leányvállalata révén közel 50 százalékos (közvetett) tulajdont szerzett a Tigáz Zrt.-ben.

A közvetlen tulajdont szerző leányvállalat a Status Energy Kft., melyet a cégadatok alapján kifejezetten erre az akvizícióra hoztak létre. A társaságot ugyanis alig egy hónappal korábban, június 19.-én alapították, a bejegyzés pedig két nappal később történt meg. A 3 millió forintos jegyzett tőkével létrehozott társaság fő tevékenysége villamosenergia-termelés lett.

Mészáros Lőrinc (Fotó: MTI)Mészáros Lőrinc (Fotó: MTI)

Néhány nappal a bejelentés előtt egy újabb bejegyzéssel bővült a Status Energy Kft. cégkivonata, július 11-én ugyanis az MKB Bank, mely szintén Mészáros Lőrinc érdekeltsége, zálogjogot jegyzett be az üzletrészre vonatkozóan.

Az már a Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartásából derül ki, hogy ennek a zálogjognak az értéke 9,8 milliárd forint. Vagyis a dátumok, és az események tükrében feltételezhető, hogy a felcsúti polgármester saját bankjával a saját cégét zálogosította el egy tulajdonszerzés érdekében.

Forrás: Hitelbiztosítéki nyilvántartásForrás: Hitelbiztosítéki nyilvántartás

Az, hogy a tranzakcióhoz hitelt vehettek igénybe a tulajdonosok, nem utal nyilvánvalóan forráshiányra. Az akvizíciós hitelek költsége ugyanis jellemzően alacsonyabb, mint a saját tőkéé. A tulajdonosi tőke elvárt hozama akár 10-25 százalék között is mozoghat ügylettől függően, amivel szemben a hitelek csak néhány százalékos kamatozásúak. Ennek ellenére ez a teljes vételárnak csak egy bizonyos százalékát teheti ki. A finanszírozási környezettől, a felvásárolt vállalat pénzügyi mutatóitól, az ügylet fedezettségétől függően a teljes vételár 20-40 százaléka jellemzően a piaci önnerő. Ebből kiindulva a Tigáz Zrt. 50 százalékának megszerzése akár 24-50 milliárd forintba is kerülhetett, ha elfogadjuk, hogy a piaci önerő a vételár 20-40 százalékát teheti ki és az MKB-hitel a tulajdonszerzéshez volt szükséges.

Mészáros Lőrinc saját maga és a kormányközeliek hitelezője

Az MKB több nagy felvásárláshoz, beruházáshoz nyújtott jelentősebb összegű anyagi segítséget az elmúlt években. Így például a teljesség igénye nélkül:

  • A New Wave Media MKB-hitel segítségével tudta megvenni az Origót 4,8 milliárd forintért.
  • A hírek szerint az MKB a letelepedési kötvénybizniszbe is beszállt. A 2017. március 31-ével megszüntetett programban, az utolsó nagy hajrára a bank kidolgozott egy hitelterméket, mellyel javarészt kínai érdeklődöknek a 300 ezer eurós ellenérték helyett csupán 120-150 ezer eurós saját erőt kellett előteremteni a kötvényvásárláshoz.
  • A Mészáros tulajdonában lévő Visonta Projekt Kft. korábbi 30 milliárdos keményítőüzem beruházására kb. 20 millió eurót adott az állam, 25 milliót a társaság tulajdonosai, 48 millió eurót, vagyis 15 milliárd forintot pedig hitelből teremtenek elő. A hitelező pénzintézet az Eximbank és az MKB volt.
  • Szintén MKB-s hitel segítette a Mediaworksot a Pannon Lapok Társaságának megvásárlásában.
  • A Hungest szállodák vevőjeként azonosított, Konzum-cégcsoporthoz tartozó KZH Invest Konzumos üzletrészére jegyeztek be zálogjogot. Az MKB követelése 1,4 milliárd forint, mellette az Eximbank is segített 3,36 milliárddal.
  • A felcsúti polgármester üzlettársának cégét is többször segítette a hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint. Legutóbb június 4-én jegyzett be az MKB zálogjogot a Duna Aszfalt Kft. esetében 7 milliárd forint értékben.
  • Az érdekeltségi körébe tartozó Kall Ingredients Kft. is több MKB-s zálogjog bejegyzést találni a nyilvántartásban.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.