2019. augusztus 9. 15:41

Minden jel arra utal, hogy a saját érdekeltségében lévő bankjával finanszírozhatta meg a Tigáz Zrt.-ben történő tulajdonszerzést Mészáros Lőrinc.

Július 16-án derült ki, hogy ami addig csak szóbeszéd volt, megerősítést nyert, hiszen a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közleménnyel bejelentették, hogy az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. kezelésébe tartozó Status Energy Magántőkealap, a leányvállalata révén közel 50 százalékos (közvetett) tulajdont szerzett a Tigáz Zrt.-ben.

A közvetlen tulajdont szerző leányvállalat a Status Energy Kft., melyet a cégadatok alapján kifejezetten erre az akvizícióra hoztak létre. A társaságot ugyanis alig egy hónappal korábban, június 19.-én alapították, a bejegyzés pedig két nappal később történt meg. A 3 millió forintos jegyzett tőkével létrehozott társaság fő tevékenysége villamosenergia-termelés lett.

Mészáros Lőrinc (Fotó: MTI) Mészáros Lőrinc (Fotó: MTI)

Néhány nappal a bejelentés előtt egy újabb bejegyzéssel bővült a Status Energy Kft. cégkivonata, július 11-én ugyanis az MKB Bank, mely szintén Mészáros Lőrinc érdekeltsége, zálogjogot jegyzett be az üzletrészre vonatkozóan.

Az már a Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartásából derül ki, hogy ennek a zálogjognak az értéke 9,8 milliárd forint. Vagyis a dátumok, és az események tükrében feltételezhető, hogy a felcsúti polgármester saját bankjával a saját cégét zálogosította el egy tulajdonszerzés érdekében.

Forrás: Hitelbiztosítéki nyilvántartás Forrás: Hitelbiztosítéki nyilvántartás

Az, hogy a tranzakcióhoz hitelt vehettek igénybe a tulajdonosok, nem utal nyilvánvalóan forráshiányra. Az akvizíciós hitelek költsége ugyanis jellemzően alacsonyabb, mint a saját tőkéé. A tulajdonosi tőke elvárt hozama akár 10-25 százalék között is mozoghat ügylettől függően, amivel szemben a hitelek csak néhány százalékos kamatozásúak. Ennek ellenére ez a teljes vételárnak csak egy bizonyos százalékát teheti ki. A finanszírozási környezettől, a felvásárolt vállalat pénzügyi mutatóitól, az ügylet fedezettségétől függően a teljes vételár 20-40 százaléka jellemzően a piaci önnerő. Ebből kiindulva a Tigáz Zrt. 50 százalékának megszerzése akár 24-50 milliárd forintba is kerülhetett, ha elfogadjuk, hogy a piaci önerő a vételár 20-40 százalékát teheti ki és az MKB-hitel a tulajdonszerzéshez volt szükséges.

Mészáros Lőrinc saját maga és a kormányközeliek hitelezője

Az MKB több nagy felvásárláshoz, beruházáshoz nyújtott jelentősebb összegű anyagi segítséget az elmúlt években. Így például a teljesség igénye nélkül:

  • A New Wave Media MKB-hitel segítségével tudta megvenni az Origót 4,8 milliárd forintért.
  • A hírek szerint az MKB a letelepedési kötvénybizniszbe is beszállt. A 2017. március 31-ével megszüntetett programban, az utolsó nagy hajrára a bank kidolgozott egy hitelterméket, mellyel javarészt kínai érdeklődöknek a 300 ezer eurós ellenérték helyett csupán 120-150 ezer eurós saját erőt kellett előteremteni a kötvényvásárláshoz.
  • A Mészáros tulajdonában lévő Visonta Projekt Kft. korábbi 30 milliárdos keményítőüzem beruházására kb. 20 millió eurót adott az állam, 25 milliót a társaság tulajdonosai, 48 millió eurót, vagyis 15 milliárd forintot pedig hitelből teremtenek elő. A hitelező pénzintézet az Eximbank és az MKB volt.
  • Szintén MKB-s hitel segítette a Mediaworksot a Pannon Lapok Társaságának megvásárlásában.
  • A Hungest szállodák vevőjeként azonosított, Konzum-cégcsoporthoz tartozó KZH Invest Konzumos üzletrészére jegyeztek be zálogjogot. Az MKB követelése 1,4 milliárd forint, mellette az Eximbank is segített 3,36 milliárddal.
  • A felcsúti polgármester üzlettársának cégét is többször segítette a hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint. Legutóbb június 4-én jegyzett be az MKB zálogjogot a Duna Aszfalt Kft. esetében 7 milliárd forint értékben.
  • Az érdekeltségi körébe tartozó Kall Ingredients Kft. is több MKB-s zálogjog bejegyzést találni a nyilvántartásban.