Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A felcsúti polgármester terjeszkedése hihetetlen méreteket ölt, melynek legutóbbi állomása az MKB Bank felének megvétele lett.

Noha nem közvetlenül, hanem a Konzum Nyrt.-n keresztül, de felerészben az ötödik legnagyobb bank tulajdonosa lett az ország kedvenc gázszerelője, aki néhány év leforgása alatt a médiapiactól kezdve az építő- és a szállodaiparon át egészen az élelmiszeriparig számos terület "szakértője" lett. Újabban pedig a bankok világába kóstol bele azáltal, hogy megvette az MKB felét.

A helyzet nemcsak Mészáros már-már polihisztori szerepben való tündöklése miatt érdekes, hanem azért is, mert ez a bank az, amelyik számos kormányközeli személy érdekeltségének ad hitelt. A tulajdonosváltással pedig maga Mészáros lett az egyik fő hitelező. Eljátszottunk az elképzelhetetlennel: kíváncsiak voltunk, mi mindenre tehetné rá a bankon keresztül a kezét Mészáros akkor, ha az eleve jó kapcsolatokkal és kiapadhatatlannak tűnő bevételi forrásokkal rendelkező társaságok MKB-s hitelei bebuknának. Persze, emellett kiemelt figyelmet fordítottunk azokra az ügyletekre is, amikor Mészáros saját maga hitelezőjévé vált a bankvásárlással. Utóbbira találtunk több példát, meglepő?

Amikor Mészáros önmaga hitelezője

Furcsának tűnhet, a törvénnyel mégsem ellentétes az, hogy az MKB megvételével saját maga hitelezője lett a felcsúti polgármester.

1) A hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint 630 millió forint értékű jelzálogot jegyeztek be a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. követeléseire 2017. május 10-én.

2) A közel 30 milliárdos keményítőüzem beruházásra, a Mészáros tulajdonában lévő Visonta Projekt Kft.-nek kb. 20 millió eurót ad az állam, 25 milliót a társaság tulajdonosai, 48 millió eurót, vagyis 15 milliárd forintot pedig hitelből teremtenek elő. A Heti Válasz korábban kiderítette: a hitelező az Eximbank és az MKB Bank.

3) Mindössze egy nappal az MKB megvétele előtt jegyezték be a zálogjogot két lízingszerződéssel kapcsolatban. A Búzakalász 66 Felcsút Kft.-nél egy gépjárműre és egy közel 3,5 millió forintos műtárgyaszóróra vonatkozó bejegyzést találtunk.

4) Még tavaly augusztus 9-én került bejegyzésre az a zálogjog, amit a Mediaworks tulajdonában álló vagyontárgyakra, tárgyieszközökre és követelésekre jegyeztek be. Az MKB-s hitelből a Pannon Lapok Társaságát vették meg.

5) Az Aranykorona Zrt. esetében egy faktorált követelést találtunk a nyilvántartásban, amit tavaly október 21-én jegyeztek be. Ez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz benyújtott támogatás előlegezését és faktorálását szolgálta. A követelés összege: 69,2 millió forint és annak szerződés szerinti kamatai. 

6) A szállodapiaci tranzakciók során is jól kött az MKB, a Hunguest szállodák vevőjeként azonosított, Konzum-cégcsoporthoz tartozó KZH Invest Konzumos üzletrészére van jelzálogjog. Az MKB 1,4 milliárdos követelése mellé az Exmibanké 3,36 milliárd forint.

A kormányközeliek hitelezője

1) Andy Vajnának az Eximbank adott pénzt a TV2 megvételéhez, ezt a tartozást pedig a hírek szerint az MKB Banktól felvett pénzből törlesztette.

2) A New Wave Media is MKB-hitel segítségével tudta megvenni az Origót, 4,8 milliárd forintért.

3) A hírek szerint az MKB a letelepedési kötvénybizniszbe is beszállt. A programot március 31-ével szüntették meg, az utolsó nagy hajrára pedig kidolgozott egy hitelterméket, mellyel javarészt kínai érdeklődöknek a 300 ezer eurós ellenérték helyett csupán 120-150 ezer eurós saját erőt előteremteni a kötványvásárláshoz.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.