TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A felcsúti polgármester terjeszkedése hihetetlen méreteket ölt, melynek legutóbbi állomása az MKB Bank felének megvétele lett.

Noha nem közvetlenül, hanem a Konzum Nyrt.-n keresztül, de felerészben az ötödik legnagyobb bank tulajdonosa lett az ország kedvenc gázszerelője, aki néhány év leforgása alatt a médiapiactól kezdve az építő- és a szállodaiparon át egészen az élelmiszeriparig számos terület "szakértője" lett. Újabban pedig a bankok világába kóstol bele azáltal, hogy megvette az MKB felét.

A helyzet nemcsak Mészáros már-már polihisztori szerepben való tündöklése miatt érdekes, hanem azért is, mert ez a bank az, amelyik számos kormányközeli személy érdekeltségének ad hitelt. A tulajdonosváltással pedig maga Mészáros lett az egyik fő hitelező. Eljátszottunk az elképzelhetetlennel: kíváncsiak voltunk, mi mindenre tehetné rá a bankon keresztül a kezét Mészáros akkor, ha az eleve jó kapcsolatokkal és kiapadhatatlannak tűnő bevételi forrásokkal rendelkező társaságok MKB-s hitelei bebuknának. Persze, emellett kiemelt figyelmet fordítottunk azokra az ügyletekre is, amikor Mészáros saját maga hitelezőjévé vált a bankvásárlással. Utóbbira találtunk több példát, meglepő?

Amikor Mészáros önmaga hitelezője

Furcsának tűnhet, a törvénnyel mégsem ellentétes az, hogy az MKB megvételével saját maga hitelezője lett a felcsúti polgármester.

1) A hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint 630 millió forint értékű jelzálogot jegyeztek be a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. követeléseire 2017. május 10-én.

2) A közel 30 milliárdos keményítőüzem beruházásra, a Mészáros tulajdonában lévő Visonta Projekt Kft.-nek kb. 20 millió eurót ad az állam, 25 milliót a társaság tulajdonosai, 48 millió eurót, vagyis 15 milliárd forintot pedig hitelből teremtenek elő. A Heti Válasz korábban kiderítette: a hitelező az Eximbank és az MKB Bank.

3) Mindössze egy nappal az MKB megvétele előtt jegyezték be a zálogjogot két lízingszerződéssel kapcsolatban. A Búzakalász 66 Felcsút Kft.-nél egy gépjárműre és egy közel 3,5 millió forintos műtárgyaszóróra vonatkozó bejegyzést találtunk.

4) Még tavaly augusztus 9-én került bejegyzésre az a zálogjog, amit a Mediaworks tulajdonában álló vagyontárgyakra, tárgyieszközökre és követelésekre jegyeztek be. Az MKB-s hitelből a Pannon Lapok Társaságát vették meg.

5) Az Aranykorona Zrt. esetében egy faktorált követelést találtunk a nyilvántartásban, amit tavaly október 21-én jegyeztek be. Ez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz benyújtott támogatás előlegezését és faktorálását szolgálta. A követelés összege: 69,2 millió forint és annak szerződés szerinti kamatai. 

6) A szállodapiaci tranzakciók során is jól kött az MKB, a Hunguest szállodák vevőjeként azonosított, Konzum-cégcsoporthoz tartozó KZH Invest Konzumos üzletrészére van jelzálogjog. Az MKB 1,4 milliárdos követelése mellé az Exmibanké 3,36 milliárd forint.

A kormányközeliek hitelezője

1) Andy Vajnának az Eximbank adott pénzt a TV2 megvételéhez, ezt a tartozást pedig a hírek szerint az MKB Banktól felvett pénzből törlesztette.

2) A New Wave Media is MKB-hitel segítségével tudta megvenni az Origót, 4,8 milliárd forintért.

3) A hírek szerint az MKB a letelepedési kötvénybizniszbe is beszállt. A programot március 31-ével szüntették meg, az utolsó nagy hajrára pedig kidolgozott egy hitelterméket, mellyel javarészt kínai érdeklődöknek a 300 ezer eurós ellenérték helyett csupán 120-150 ezer eurós saját erőt előteremteni a kötványvásárláshoz.

Székely Sarolta
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.