TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. április 28. 06:52

A cég korábbi elnökét és stratégiai igazgatóját egy 11 évvel ezelőtti, balkáni korrupciós ügy miatt büntették meg Amerikában.

A Magyar Telekom korábbi vezére, Straub Elek és stratégiai igazgatója, Balogh András elfogadta, hogy fejenként 250 ezer, illetve 150 ezer dollár, vagyis együtt több mint 114 millió forintnyi bírságot fizetnek, amiért még 2005 és 2006 során megsértették az úgynevezett külföldi korrupt gyakorlatokat tiltó törvényt, írja a Világgazdaság.

A botrányban szintén érintett Morvai Tamás, volt telekomos stratégiai igazgatója februárban 60 ezer dollár büntetést fizetett. A Telekom pedig még 2011-ben 95 millió dollárt.

Az amerikai piacfelügyelet (SEC) vádja szerint a távközlési társaság akkori vezetői macedón és montenegrói hivatalos személyeket fizettek le a piacszerzés, illetve az esetlegesen megjelenő új konkurencia ellehetetlenítése érdekében. Összesen 15 millió dollárnyi kenőpénzt fizettek ki.

Az amerikai hatóságok azért keveredtek az ügybe, mert a Magyar Telekomot akkor még az amerikai börzén is jegyezték.

A peren kívüli megállapodást még jóvá kell hagynia a bíróságnak.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.