<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az EPCOS Kft. 10,5 milliárd forint értékű beruházást hajt végre, új autóipari termékek gyártását kezdi meg, és a következő három évben fokozatosan 220-szal növeli dolgozói létszámát Szombathelyen - jelentették be a cég Csaba utcai telephelyén tartott ünnepségen kedden.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: egy olyan fejlesztés valósul meg, amivel mindenki jól jár, hiszen az EPCOS Kft. kiköltözteti gyáregységét Szombathely belvárosából, az így felszabaduló épületet az önkormányzat szociális célokra, bérlakásépítésre és iskolabővítésre használhatja. Az állam pedig, amely 3 milliárd forinttal támogatta a projektet hosszú távon nagyobb adóbevételekhez jut, az újabb munkahelyekkel pedig a foglalkoztatottság is növekszik.

A politikus hangsúlyozta: a vasi megyeszékhelyen jelenleg 4,7 százalékos a munkanélküliségi ráta, a térség nagyvállalkozásai a következő években közvetlenül háromezer, közvetve pedig hatezer új munkahelyet kívánnak létrehozni, ami szavai szerint "Szombathelyen a teljes foglalkoztatás nagy álmát hozza karnyújtásnyi távolságba".

Rámutatott: ma már a szombathelyi cégek vezetői inkább a képzett munkaerő felvételének nehézségeibe ütköznek, éppen ezért fordítanak nagy hangsúlyt a szakképzés fejlesztésére és a műszaki felsőoktatás, a gépészmérnökképzés mielőbbi beindítására. Hende Csaba kijelentette: semmi akadálya nincs annak, hogy 2015 őszén a gépészmérnök képzés elinduljon Szombathelyen, szavai szerint ezért dolgoznak és ezt a célt el is fogják érni.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere (Fidesz-KDNP) az ünnepségen arról szólt: a belvárosban lévő Szent László utcai telephely úgy kerül a város tulajdonába,  hogy annak ellenértékét az önkormányzat a cég által befizetett iparűzési adóból írja majd jóvá, tehát közvetlen költségvetési ráfordítást a ez a "csere" nem igényel. Hozzátette: ugyanakkor az EPCOS Kft. a tervek szerint 20 százalékkal bővíti a termelését, ami iparűzési adóbevételben a város számára nyolc év alatt 1,5 milliárd forint többletbevételt fog jelenteni.

Takács Balázs, az EPCOS Kft. ügyvezető igazgatója terveiket ismertetve elmondta: cégük évente 61,5 milliárd forintos árbevétel mellett 1700 embert foglalkoztat Szombathelyen,  ezt a létszámot kívánják három év alatt 220 munkavállalóval bővíteni, szakmunkásokra, mérnökökre és fejlesztő mérnökökre is szükségük lesz.

Terveik szerint új autóipari alkatrész családok gyártását kezdik majd meg az új, 13 ezer 500 négyzetméter alapterületű csarnokban, amelynek építését lehetőség szerint már tavasszal megkezdik és idén decemberére be is fejezik. Az első gépsorokat pedig 2015 januárjában állítják majd be, ezért az új munkatársak - az első 30-40 ember - felvételét és betanítását már a következő hetekben megkezdik.

Az ügyvezető igazgató elmondta azt is: stratégiai terveik között szerepel, hogy szombathelyi telephelyüket a TDK konszernen belül autóipari gyártó-és fejlesztőközponttá tegyék, ezért a következő 3-4 évben az előállított autóipari termékek részarányát 30 százalékról 55 százalékra szeretnék növelni a szombathelyi üzemben.

Szavai szerint legalább 15 százalékkal szeretnék növelni helyben a kutatással és fejlesztéssel foglalkozó létszámot is, ezért egyre szorosabb együttműködésre törekszenek kutatóintézetekkel és egyetemekkel.

Terveik szerint Szombathelyen olyan autóipari alkatrészeket gyártanak majd amelyek az autózás biztonságát és kényelmét szolgálják, így például a teljes kulcsnélküli nyitást és indítást, az automatikus parkolást a sávelhagyásra figyelmeztető valamint az alacsony sebességnél a ráfutást megelőző rendszereket és az elektronikus kormányszervó és automata sebességváltó vezérlést segítő rendszereket.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.