2008. december 11. 08:34

Több mint 13 ezer embert bocsáthatnak el a cseh jármű- és autóalkatrész-gyártók a jövő év közepéig. Ennek oka, hogy csökken az autóeladás Európában és egyre kisebbek az exportmegrendelések.

A Cseh Járműgyártó Szövetség szerdán megjelent felmérése szerint a megkérdezett 127 ágazati vállalat 13 552 dolgozóját tervezi elbocsátani a jövő év első felében. Az ágazat összesen 135 ezer embernek ad munkát.

A kereslet csökkenése miatt december 19. és január 11. között leállítja a termelést a német Volkswagen AG leányvállalata, a Skoda Auto AS, amely Csehország legnagyobb exportálója.

Októberben éves szinten 15 százalékkal csökkent a cseh autók és járműalkatrészek exportja. Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter kizárta, hogy az ágazat bármilyen közvetlen kormányzati támogatást kapjon.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.