3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A dohánykereskedelem állami monopóliummá tételével 15 ezer munkahely szűnhet meg a kiskereskedelemben. Ugyanakkor a feketekereskedelem újbóli bővülését eredményezheti a törvénytervezet elfogadása, és csökkentheti a költségvetés bevételeit is.

A GfK Hungária a tervezett törvény elfogadásának kiskereskedelemre gyakorolt hatásait vizsálta legújabb felmérésében, mivel jelenleg mintegy 42 ezer értékesítési ponton lehet dohányárut vásárolni, mely nagymértékben változhat, ha a parlament elfogadja a trafiktörvény tervezetét.

42 ezer után csak 6240 üzlet árulna

Az új jogszabály a dohánytermékek forgalmazását országosan 6240 üzletre korlátozná a korábbi 42 ezerrel szemben, mellyel a dohányértékesítési rendszer teljes átalakulása zajlana le.Ezzel kapcsolatban felmerül a meglévő kisboltok átalakításának lehetősége. A kisboltok többségének jelenleg sem éri meg kizárólag cigarettát árusítani, ma is elsősorban azért tartanak dohányterméket, mert azok jelentős forgalmat generálnak, illetve növelik az egyéb termékek forgalmát. Az egyes üzletek teljes forgalmát nézve a vegyes élelmiszerüzletek esetében nem ritkán a forgalom 30 százaléka származik cigaretta értékesítéséből. Ha ezen üzletek forgalmából kiesik a dohánytermékek forgalma, működésük veszteségessé válhat és várhatóan vagy bezárnak, vagy egyre szélesebb termékkört fognak „szürkén” beszerezni. A GfK Hungária elméleti modelljének kalkulációi szerint – figyelembe véve a koncessziós díjat, a beruházás, induló árukészlet és a működés költségeit – a jelenleg érvényes szabályozási és piaci viszonyok között nem lehetséges a kizárólag dohányipari termékeket árusító boltok gazdaságos működtetése. A trafiktörvény bevezetésének következményeként ráadásul egyértelműen romlik a fogyasztók ellátásának és a kínált termékválasztéknak a színvonala.

A GfK Hungária számításai szerint az országosan megszűnő értékesítési helyekből a legnagyobb arányt a független, legkisebb alapterületű boltok adják majd. Mintegy 2500-3500 kisbolt kerülhet bezárásra, ami átlagosan 2 fő alkalmazottal számolva minimum 5-10 ezer, összességében további 2000 fő elbocsátásával járna.

A kormány a trafiktörvény mellett többek között a munkahelyteremtő képességével is érvel, a várakozások szerint azonban nem feltétlenül új üzletek fognak nyílni, hanem becslések szerint országszerte ezres nagyságrendben fognak a kisebb, vegyes élelmiszerüzletek trafikká átalakulni. A szabályozás tehát jelenlegi formájában nemhogy nem hoz létre jelentős számban új munkahelyet, de a logisztikában, raktározásban dolgozókkal együtt összesen akár 10-15 ezer munkahely megszűnéséhez vezet a dohány kiskereskedelem tervezett állami monopóliuma.

15-30 milliárdos kiesett adóbevétel és növekvő feketekereskedelem

Az állami költségvetésnek 2011-ben mintegy 380 milliárd forint bevétele származott a dohánytermékek jövedéki adójából és áfájából. A 2012-es törvényi változások miatt idén már 10-15 milliárd forintos adóbevétel kiesésével kell számolni, míg a dohány kiskereskedelem koncessziós rendszerének tervezett bevezetésével járó intézkedések 2013-ban mintegy 30 milliárd forintos bevételkiesést okozhatnak.

A GfK Hungária már 2004 óta jegyzi fel az illegális cigaretták arányát a teljes piacból, ami 2011-ben 4,2 százalék volt a 2005-ben mért 27,4 százalékkal szemben. A kutatóintézet szerint már 2012-ben is számítani lehet a feketekereskedelem növekedésére, mely idén 5-6 százalékos lehet az előrejelzések szerint, 2013-ban pedig, ha életbe lépne a trafiktörvény, már 7-10 százalékra is bővülhet.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!