<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az illetékes izraeli minisztérium hozzájárult a 4iG tőkeemeléséhez, így a magyar vállalatnak immár 20 százalékos részesedése lett a műholdas sugárzásban tevékenykedő cégben.

A 4iG Nyrt. pénteken kiadott közleményben tájékoztatott, hogy a 4iG, az izraeli Kommunikációs Minisztérium (MOC) 2023. február 15. napján kiadott hozzájárulásával1 összhangban, tőkeemeléssel 9,538 százalékról 20 százalékra növelte a Space Commmunications Ltd-ben fennálló részesedését.

A globálisan működő Spacecom jelentős kompetenciabővülést jelent a 4iG számára, a vállalatcsoport az adatátvitel minden területén meghatározó szolgáltatóvá válhat. A tel-avivi tőzsdén jegyzett Spacecom világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek.

A globális lefedettséggel rendelkező szolgáltató Magyarországon és a régióban AMOS 3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait a magyar geostacionárius pályát használva. Ezt követően Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen.

A műholdas telekommunikációban fontos szerepe lehet a Spacecom részesedésnek. Fotó: Spacecom
A műholdas telekommunikációban fontos szerepe lehet a Spacecom részesedésnek. Fotó: Spacecom

Ennek a lehetőségnek kiaknázására jött létre a 4iG csoporton belül a CarpathiaSat Zrt., amely a tervek szerint rögzített föld körüli pályára állítja, illetve üzemelteti majd Magyarország első hírközlési és telekommunikációs kereskedelmi műholdját. Emellett a CarpathiaSat rendelkezik majd a magyar geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is.