3p

A közép- és kelet-európai irodapiac 2008-ban kiemelkedő évet zárt a romló gazdasági körülmények ellenére – áll a CB Richard Ellis (CBRE) 2008-as évet összefoglaló kelet- és közép-európai ingatlanpiaci jelentésében.

A bérbeadás számos országban rekordot döntött 2008-ban. „Az erős kereslet ellenére Kelet- és Közép-Európa irodapiacai nem tartottak lépést a rekordmennyiségű új kínálattal, ami a kihasználatlanság növekedésével járt” - nyilatkozta Jos Tromp, a CBRE kelet-közép-európai kutatási vezetője.

A bérleti díjak Közép- és Dél-Kelet-Európában relatíve stabilak maradtak 2008 második felében, míg Kelet-Európában a 2008 első felében tapasztalt jelentős emelkedés után a második félévben esésnek indultak, kiváltképp a gyorsan romló piaci körülmények és a jelentős valutaárfolyam-változások hatására.

2009-ben a régió a korábbi előrejelzésekhez képest lassabb gazdasági növekedésnek néz elébe, fővárosai közül Prágában és Varsóban tovább folytatódhat a növekedés: korlátozott kihasználatlansággal és mérsékelt fejlesztésekkel e két piac teljesítménye kiemelkedhet a többi közül. A gyengébb vagy a külső hatásoktól jobban függő gazdaságok, mint Oroszország vagy Ukrajna rövid- és hosszútávon egyaránt sérülékenyebbek lehetnek.

A piacra kerülő fejlesztések szintje 2009-ben magas marad a már építés alatt álló ingatlanok átadása miatt, ám 2010-ben ez esni fog, hiszen a fejlesztők és a befektetők számára egyre nehezebb a projektek finanszírozása. Néhány régiós piacon ennek ellenére – a piac méretéhez képest – jelentős tervbe vett fejlesztések vannak.

„A 2008-as erős bérbeadási szint ellenére a kereslet úgy tűnik, 2009-ben - ahogy a bérlők a jelenlegi gazdasági helyzetre reagálva elhalasztják terjeszkedési és költözési terveik végrehajtását – csökken. Az outsourcing (kihelyezés) tompíthatja az esés mértékét, de ez valószínűleg csak 2009 második felében érezteti hatását” – mondta Jos Tromp.

A központi piacok kivételével az első osztályú ingatlanok bérleti díja régiószerte csökkenhet. „Az első és másodosztályú ingatlanok tényleges bérleti díja közötti különbség nőhet, ahogy a bérlők egyre több kedvezményt kapnak, főleg a hosszú-távú szerződések és a spekulatívan épített irodák esetében. Az olyan piacokon, ahol az a különbség túl nagyra nő, az első osztályú ingatlanok bérleti díjára lefelé irányuló nyomás nehezedik majd” – tette hozzá Tromp.

Ahogyan a bérbeadás lassulhat 2009 első felében, és az elkészült fejlesztések száma magas marad, a bérlők a legtöbb közép-kelet-európai piacon erősebbek pozícióba kerülnek. A díjak csökkenésnek indulhatnak, különösen a spekulatív céllal épített, nem központi elhelyezkedésű irodák esetében.

Különösen jól teljesített a fővárosi irodapiac

A régió más piacaihoz képet a budapesti irodapiac különösen jól teljesített. Ahogyan a CBRE jelentéseiben már korábban szerepelt, a fővárosi irodapiaci kereslet 2008-ban is magasabb volt, mint az előző években, 2006-os értékét egyharmadával haladta meg.

Fontos megemlíteni, hogy a régióban Budapesten kötötték a legnagyobb méretű irodabérleti tranzakciót 2008-ban. 2009-ben új időszámítás kezdődik, hiszen mind a bérlők, mind a fejlesztők sokkal előbbre terveznek.

„Nem indul annyi fejlesztés, mint egy vagy két éve” – mondta Konthur Adrienne, a CBRE budapesti irodájának ügyvezetője. „Egy projekt indítása előtt a finanszírozók és a fejlesztők nagyobb arányban kötnek előbérleti szerződést, mint korábban. A piac összetettebb: több tervezéssel és tárgyalással, és kevesebb építkezéssel számolhatunk a közeljövőben.”

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!