TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2009. február 17. 12:54

A közép- és kelet-európai irodapiac 2008-ban kiemelkedő évet zárt a romló gazdasági körülmények ellenére – áll a CB Richard Ellis (CBRE) 2008-as évet összefoglaló kelet- és közép-európai ingatlanpiaci jelentésében.

A bérbeadás számos országban rekordot döntött 2008-ban. „Az erős kereslet ellenére Kelet- és Közép-Európa irodapiacai nem tartottak lépést a rekordmennyiségű új kínálattal, ami a kihasználatlanság növekedésével járt” - nyilatkozta Jos Tromp, a CBRE kelet-közép-európai kutatási vezetője.

A bérleti díjak Közép- és Dél-Kelet-Európában relatíve stabilak maradtak 2008 második felében, míg Kelet-Európában a 2008 első felében tapasztalt jelentős emelkedés után a második félévben esésnek indultak, kiváltképp a gyorsan romló piaci körülmények és a jelentős valutaárfolyam-változások hatására.

2009-ben a régió a korábbi előrejelzésekhez képest lassabb gazdasági növekedésnek néz elébe, fővárosai közül Prágában és Varsóban tovább folytatódhat a növekedés: korlátozott kihasználatlansággal és mérsékelt fejlesztésekkel e két piac teljesítménye kiemelkedhet a többi közül. A gyengébb vagy a külső hatásoktól jobban függő gazdaságok, mint Oroszország vagy Ukrajna rövid- és hosszútávon egyaránt sérülékenyebbek lehetnek.

A piacra kerülő fejlesztések szintje 2009-ben magas marad a már építés alatt álló ingatlanok átadása miatt, ám 2010-ben ez esni fog, hiszen a fejlesztők és a befektetők számára egyre nehezebb a projektek finanszírozása. Néhány régiós piacon ennek ellenére – a piac méretéhez képest – jelentős tervbe vett fejlesztések vannak.

„A 2008-as erős bérbeadási szint ellenére a kereslet úgy tűnik, 2009-ben - ahogy a bérlők a jelenlegi gazdasági helyzetre reagálva elhalasztják terjeszkedési és költözési terveik végrehajtását – csökken. Az outsourcing (kihelyezés) tompíthatja az esés mértékét, de ez valószínűleg csak 2009 második felében érezteti hatását” – mondta Jos Tromp.

A központi piacok kivételével az első osztályú ingatlanok bérleti díja régiószerte csökkenhet. „Az első és másodosztályú ingatlanok tényleges bérleti díja közötti különbség nőhet, ahogy a bérlők egyre több kedvezményt kapnak, főleg a hosszú-távú szerződések és a spekulatívan épített irodák esetében. Az olyan piacokon, ahol az a különbség túl nagyra nő, az első osztályú ingatlanok bérleti díjára lefelé irányuló nyomás nehezedik majd” – tette hozzá Tromp.

Ahogyan a bérbeadás lassulhat 2009 első felében, és az elkészült fejlesztések száma magas marad, a bérlők a legtöbb közép-kelet-európai piacon erősebbek pozícióba kerülnek. A díjak csökkenésnek indulhatnak, különösen a spekulatív céllal épített, nem központi elhelyezkedésű irodák esetében.

Különösen jól teljesített a fővárosi irodapiac

A régió más piacaihoz képet a budapesti irodapiac különösen jól teljesített. Ahogyan a CBRE jelentéseiben már korábban szerepelt, a fővárosi irodapiaci kereslet 2008-ban is magasabb volt, mint az előző években, 2006-os értékét egyharmadával haladta meg.

Fontos megemlíteni, hogy a régióban Budapesten kötötték a legnagyobb méretű irodabérleti tranzakciót 2008-ban. 2009-ben új időszámítás kezdődik, hiszen mind a bérlők, mind a fejlesztők sokkal előbbre terveznek.

„Nem indul annyi fejlesztés, mint egy vagy két éve” – mondta Konthur Adrienne, a CBRE budapesti irodájának ügyvezetője. „Egy projekt indítása előtt a finanszírozók és a fejlesztők nagyobb arányban kötnek előbérleti szerződést, mint korábban. A piac összetettebb: több tervezéssel és tárgyalással, és kevesebb építkezéssel számolhatunk a közeljövőben.”

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.