<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A munka-magánélet egyensúly alatt azt az ideális állapotot értjük, amikor sikerül megtalálni a harmóniát a munkahelyi és a magánéleti kötelezettségek között. Az egyensúlyi állapot elérése nem azt jelenti, hogy időnket egyenlő arányban fordítjuk a két „feladatkörre”. Sokkal inkább energiánk megfelelő beosztását különböző prioritások mentén, hogy valamennyi kötelezettséget a körülményekhez képest lehető legjobb tudásunk szerint végezzük.

Maximalistának ugyanakkor nem szabad lenni, hiszen az a harmónia helyett könnyen a kiégéshez vezethet a munkában és a magánéletben egyaránt. Mostani bejegyzésünkben meg is nézünk néhány hasznos tippet, amelyeket követve sokat tehetünk a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtéséért.

Mit értünk a munka és a magánélet egyensúlya alatt?

A munkahelyi elvárások adott esetben egy munkaköri leírásban is jól összefoglalhatók, a magánélet viszont sokkal egyedibb, változatosabb élethelyzeteket jelenthet, egyénenként nagyon eltérő igényekkel. Ha a kiegyensúlyozott magánéletre gondolunk, akkor abba beletartozik az emberi kapcsolatok megfelelő ápolása, a saját magunkkal való törődés vagy a különböző hobbiknak és más kikapcsolódási formáknak való hódolás egyaránt.

Mivel mindenkinek mások a szükségletei, általános recept sem létezik az egyensúly megteremtésére. Vannak viszont olyan módszerek, amelyek mindenkinek segítséget nyújthatnak a kívánt egyensúly megteremtésében. Nézzünk is meg három fontos szempontot, amelyekre odafigyelve sokat tehetünk ennek érdekében!

Time management, azaz időgazdálkodás

Az időgazdálkodás többet jelent pusztán a munkára és a magánéletre fordított idő elválasztásánál. Valamennyi tevékenységünk során törekedni kell ennek követésére, hogy ne csak a munkavégzésre, hanem például a sportolásra, a pihenésre, a gyereknevelésre vagy a baráti kapcsolatok ápolására is elegendő idő jusson.

A naptárak, a jegyzetfüzetek, a különböző telefonos applikációk mind nagyon praktikus és hasznos segítséget jelenthetnek ezen a téren. Munka közben fontos, hogy ne ész nélkül vessük bele magunkat az előttünk álló feladatokba: tartsunk rendszeresen rövidebb szüneteket, tervezzük meg már reggel a napunkat, priorizáljuk a ránk váró feladatokat. Hosszú távon ezzel egyszerre növelhetjük a hatékonyságot és csökkenthetjük az időveszteséget.

Az időgazdálkodást a magánéletben is remekül alkalmazhatjuk: érdemes utólag végiggondolni az elmúlt hetet, hogy lássuk, mikor pazaroltuk az időnket és mikor sikerült azt jól beosztani. Ha szeretnénk csökkenteni a időveszteséget, válasszuk például az online vásárlást a boltba járás helyett, kerüljük a közösségimédia- és a videómegosztó-platformok használatát vagy ne féljünk nemet mondani számunkra kevésbé érdekes programokra, eseményekre.

Az énidő fontossága

Az énidő távolról sem egyenlő az önzéssel. Azt a magunkra fordított időt jelenti, amelyet akár pihenéssel, akár bármilyen olyan tevékenység végzésével töltünk el, ami számunkra igazán fontos, kikapcsoló és felfrissítő. Ekkor lényegében csak azzal foglalkozunk, amihez kedvünk van, legyen az sportolás, festés, rajzolás, filmnézés vagy szinte bármi, ami valamilyen formában a feltöltődésünket szolgálja.

Ha számunkra kedves tevékenységeket végzünk, az remekül oldja a stresszt, megnyugtat, amely kiegyensúlyozottá tesz a munkában és a magánéletben egyaránt. Emellett segíti a pihentető alvást is, amely pedig az alapja a testi-lelki frissességünknek. Fontos, hogy rohanó, ügyintézésekkel vagy döntéshozatalokkal terhelt mindennapjainkat megszakítva lelassítsunk egy kicsit – ez pedig hosszú távon kifizetődik, hiszen energiával telve sokkal nagyobb lendülettel vághatunk bele a munkahelyi vagy a magánéleti feladatainkba egyaránt.

Szervezetünk karbantartása

Ahhoz, hogy a legjobb formánkat hozhassuk, fizikailag és szellemileg egyaránt kiegyensúlyozottnak kell maradnunk. A rendszeres sportolás pozitív élettani hatásairól rengeteg szó esett már más felületeken, ugyanakkor a testmozgás nemcsak az izmaink, a szalagjaink vagy az ízületeink egészségére hat kedvezően, hanem oldja a feszültséget, növeli a kitartást, kitisztítja gondolatainkat és segíthet átlendülni bizonyos holtpontokon.

A testmozgás mellett legalább ennyire fontos, hogy megadjuk a szervezetünk számára a megfelelő működéshez szükséges erőforrásokat. Az kiegyensúlyozott táplálkozás alapvető fontosságú, ha sportolunk, akkor viszont érdemes egy kicsit emelni a szervezetünkbe bevitt tápanyagok mennyiségén. A vitaminok és az ásványi anyagok kapszula formában is elérhetők, emellett a fehérjeshake fogyasztásával megadhatjuk a csontjaink és az izmaink építéséhez, erősítéséhez szükséges vegyületeket.

Mindenkinek mások tehát az igényei és szükségletei, a fenti módszerek ugyanakkor valamennyi élethelyzetben alkalmazható technikák, amelyek segítségével komoly lépéseket tehetünk a munka-magánélet egyensúly megtalálása és megőrzése érdekében. Ráadásul számos módon kapcsolódnak is egymáshoz: ha jól osztjuk be az időnket, akkor többet tudunk belőle saját magunkra fordítani, ami testi-lelki felüdülésünket egyaránt szolgálhatja. Vagy például egy fehérjeshake nemcsak egészséges, hanem egyben gyorsan el is fogyasztható, amelynek köszönhetően szintén spórolhatunk magunknak valamennyi időt az étkezések alkalmával.

Ha szeretnénk elérni, hogy mindennapjainkban harmóniában, kiegyensúlyozottan teljenek a lehető legkevesebb stressz és idegeskedés mellett, érdemes átgondoltan beosztani mindennapjaink, megfelelően takarékoskodni energiánkkal, hogy hosszú távon lehessünk hatékonyabbak és sikeresebbek az élet valamennyi területén.