5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Most, hogy úgy tűnik, végre lezárult az évekig tartó bezártság időszaka, egyre több munkahely kezd visszaállni a közös, irodai munkára vagy a hibrid munkavégzésre. Mivel azonban két évvel ezelőtt sokan feladták az akkori helyüket, most újra neki kell esniük a keresésnek. A következő cikkben ők találnak hasznos tanácsokat: olyan szempontokat gyűjtöttünk össze, amelyek alapján már könnyedén megtalálható a tökéletes, minden szempontot kielégítő iroda.

Azoknak pedig, akik egyelőre hezitálnak, hoztunk egy sor indokot arra vonatkozóan, hogy miért jó ötlet visszatérni az egy irodában végzett munkához.

Miért szükséges az iroda?

Az elmúlt évek bőven elégnek bizonyultak ahhoz, hogy a dolgozók megszokják az otthon kényelméből végzett munkát, aminek kétségtelenül megvannak a maga előnyei. Ugyanakkor lehet, hogy mostanra a legtöbben már bele is fásultak a pizsamában, kanapéról történő munkavégzésbe. Ez máris egy jó ok arra hogy visszatérjünk a jól megszokott szocializációs közegünkbe! Nem is beszélve arról, hogy számos dolgozó számára nehéz megszokni az otthoni koncentrációt, de az is lehet, hogy éppen a munka-magánélet elválasztásával akad gondjuk.

Egy fizikailag is létező irodában ráadásul sokkal könnyebb a csapat összeszokását biztosítani, hiszen ebből a szempontból nagyon sokat jelent a személyes interakció. Emellett gyorsabb lehet a problémamegoldás, könnyebben leszervezhető egy-egy megbeszélés vagy éppen brainstorming. Hiszen ki tudja, lehet hogy épp a kávégép fölött beszélgetve jönnek a legjobb ötletek!

Természetesen ember- és személyiségfüggő, hogy ki mennyire élvezi az egyedül vagy a társaságban végzett munkát. Éppen ezért, mielőtt úgy döntünk, hogy változtatunk a munkavégzés feltételein, érdemes végeznünk egy gyors közvéleménykutatást a dolgozók körében.

6 szempont, ami figyelembe kell vennünk irodaválasztáskor

Azt már az elején szeretnénk leszögezni, hogy egy megfelelő hely kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen számtalan objektív és szubjektív szempontot vizsgálat alá kell vetnünk. Ha úgy érezzük, hogy nem tudnánk megfelelő döntést hozni – például azért, mert nem tudunk teljesen reálisak maradni néhány kérdésben –, bármikor megbízhatunk a feladattal egy ezzel foglalkozó céget. Az offie.hu-n körbenézve például egykettőre megérthetjük, milyen összetett dologról is van szó. Ha viszont nem rettentünk el a feladattól, nézzük a szempontokat!

Méret

Az egyik legelső szempont a kiválasztott helyiség mérete – jó esetben ez a legelső szűrő, amin át kell mennie egy-egy potenciális irodának. Gondoljunk csak bele: ha túl kicsi, akkor kényelmetlen lesz, ami frusztrációt okozhat, sőt még a munkavégzést is akadályozhatja. Ha pedig túl nagy, akkor tulajdonképpen felesleges pénzkidobást vállalunk – kivéve persze ha már a szemünk előtt van egy nagyobb bővítés lehetősége.

Felosztás

Milyen irodát álmodtunk meg? Egy családias open office-ban gondolkozunk, vagy jobban szeretnénk, ha több, elkülönülő helyiségből állna? Mennyi tárgyalóteremre, meetingszobára lesz szükségünk? Elég egy egyszerű teakonyha, vagy a konyha mellett egy külön étkezőt is szeretnénk? Egy iroda felosztásán nem egyszerű változtatni, ezért érdemes már a legelején úgy keresni, hogy később könnyű dolgunk legyen.

Lehetőségek

Persze ha megtaláltuk a tökéletes irodát, aminek nem épp a legszerencsésebb a felosztása, akkor sem feltétlenül kell lemondanunk róla – feltéve, hogy végezhetünk átalakításokat. Ha csak béreljük az irodát, akkor már az elején le kell tisztáznunk, hogy a főbérlő mit enged meg és mit nem. A fenti példánál maradva: ha beleegyezik, hogy néhány válaszfalat húzzunk fel vagy éppen bontsunk le, akkor máris célegyenesben vagyunk!

De az, hogy milyen lehetőségeket engedélyeznek, bármilyen más szempontból – például a falak átfestése – is fontos lehet. Sőt: egy főbérlő abban is dönthet, hogy tarthatunk-e a munkaórák után karácsonyi bulit – szóval erről is jó egyeztetni még a bérleti szerződés aláírása előtt.

Elhelyezkedés

Nekünk és a dolgozóknak is fontos lehet, hogy mennyire könnyű megközelíteni az irodát. Itt nem csak arról van szó, hogy belvárosi legyen, hanem arról is, hogy jár-e a környéken villamos vagy metró, illetve hogy milyen parkolási lehetőségek vannak a közelben. Gondoljunk a tömegközlekedőkre, az autósokra és a kerékpárosokra is!

Számla-kérdés

Manapság az sem utolsó szempont, hogy mennyibe kerül egy irodát fenntartani, hiszen a rezsiárak elszabadultak. Érdeklődjünk, hogy általában mekkorák szoktak lenni a közüzemi számlák a téli, illetve nyári hónapokban! Ennek kapcsán pedig fontos lehet számunkra az is, hogy milyen az épület szigetelése vagy éppen hogy milyen alternatív megoldások vannak a hűtésre, illetve fűtésre. Itt említjük meg azt is, hogy ma már egyre gyakoribb, hogy a zöld megoldásokat részesítik előnyben a cégek is – nem csak a magánszemélyek.

Megérzések

Ne hallgattassuk el azt a bizonyos belső hangot! Igenis lehet, hogy jót súg a megérzésünk, úgyhogy ha bizonytalanok vagyunk – például két helyiség között vacillálunk – hagyhatjuk dönteni. Célszerű emellett a munkatársak segítségét is igénybe venni, véleményüket kikérni, hiszen végeredményben együtt fogunk az adott helyen dolgozni!

Azoknak pedig, akik a profitmaximalizálásra helyezik a hangsúlyt, szeretnének időt és pénzt spórolni, az offie.hu nyújthat megoldást. Ha a fent felsorolt igényeket átadjuk, egykettőre megtalálhatják számunkra a tökéletes irodahelyiséget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!