2p

Üzembe helyezték az Alteo első elektromos fűtésű kazánját a Soproni Erőműben - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett kibocsátói tájékoztatásban.

A csaknem 600 millió forint értékű beruházás hozzájárul a villamosenergia-rendszer stabilitásához és az ellátásbiztonsághoz - indokolták a fejlesztést, amely a cég erőművi villamosenergia-termelést irányító és optimalizáló energetikai-informatikai rendszerének része.

Ennek korszerűsítéséhez a szakmai támogatóként közreműködő Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézettel együtt több mint 401 millió forint támogatást nyertek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán. A projekt összköltsége megközelíti a 855 millió forintot.

Az 5 megawatt teljesítményű új kazán segítségével a megújuló forrásokból származó áram hővé alakítható, az itt termelt gőzt a Soproni Hőerőmű hasznosítja. A berendezés gyors terhelésváltási képessége rugalmasabbá teszi az Alteo Szabályozási Központját, ami azért fontos, mert az időjárásfüggő energiaforrások termelési ingadozásait a rendszeren belül korrigálni kell - tették hozzá.

Az Alteo Soproni Erőműve. Fotó: Alteo
Az Alteo Soproni Erőműve. Fotó: Alteo

Az Alteo Csoport a céges honlap bemutatója szerint 26 erőművi egységet birtokol, illetve üzemeltet. Létesítményeik jelentős része megújuló energiaforrásokat hasznosít, rendelkeznek többek között szélerőművel, vízerőművel, naperőművel és biogázerőművel is. A sopronin kívül 5 fűtőerőművet működtetnek országszerte.

A társaság 2020-ban majdnem 33 milliárd forint forgalommal és több mint 590 millió forint nyereséggel, 2021-ben 44 milliárd forintot meghaladó forgalommal és csaknem 5,9 milliárd forintos nyereséggel zárt. A tavalyi beszámolójukat később teszik közzé.

A Mol Csoporthoz tartozó a MOL RES Investments, mint a vele összehangoltan eljáró felek által kijelölt ajánlattevő decemberben kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett az Alteo valamennyi törzsrészvényére. A felek célja, hogy többségi befolyást és közös irányítást szerezzenek az Alteo Nyrt. felett. A törzsrészvényenkénti ajánlati ár 3040 forint, amit a részvényesek március 13-ig fogadhatnak el.

Az Alteo részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik, árfolyamuk a legutóbbi záráskor 2950 forint volt, egy éven belül 1810 és 3440 forint között változott.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!