Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Jókora késéssel, csak október első napján jelent meg a veszprémi kézicsapat mögött álló cég tavaly évről szóló beszámolója. Az ebből kirajzolódó kép cseppet sem rózsás.

2018 márciusában új tulajdonoshoz, ezzel a NER-hálójába került a veszprémi kézilabdacsapat mögött álló gazdasági társaság. A Veszprém Handball Team Zrt. többségi, 94 százalékos tulajdonrésze a Mészáros Lőrinc üzlettársaként emlegetett Szíjj László zászlóshajó cégéhez, a Duna Aszfalthoz került. A kisebbségi tulajdoni hányad a Veszprémi Építők Sportegyesületé.

A tulajdonosváltás azonban egyelőre nem hozott látványos előrelépést a társaság életében - legalábbis anyagi szempontból. Sőt, Szíjjéknek kell tetemes összeget betolniuk a Zrt.-be, ha folytatni szeretnék a tevékenységet.

A bevételekkel nem volt nagy gond

A napokban töltötték fel az Igazságügyi Minisztérium honlapjára a tavalyi évről készült beszámolójukat, mely szerint a Zrt. tavaly az előző évivel megegyező értékesítésből származó árbevételre tett szert, 2,5 milliárd forint folyt be a kasszába. Hogy pontosan milyen tételeknek köszönhető ez, milyen részben köszönhető jegy- és bérletértékesítésnek, reklám-, illetve kereskedelmi bevételeknek, a kiegészítő mellékletből nem derül ki. Egész egyszerűen kihagyták a bevételek ilyen fokú részletezését, ami tekintve a tulajdonosi kört, túlságosan már nem is meglepő. Az éves beszámolók vizsgálatakor több NER-cég esetében is feltűnő volt, hogy az eredményeiket nem feltétlenül a kívánatos részletességgel mutatják be, azok lényeges kérdésekre nem adnak választ.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ugyanakkor az értékesítésből származó bevételek mellett a Zrt. egyéb bevételei látványosan visszaestek. A 2017-es 1,1 milliárd forint után mindössze 683 milliót könyveltek el, amivel kapcsolatban magyarázat lehet, hogy egyes támogatások, csapat eredményeihez kapcsolódó bevételek visszaeshettek.

Az összességében visszaeső bevételek mellett a kiadások is visszafogottabban alakultak. Igaz ugyan, hogy anyagjellegű ráfordításként néhány millióval többet, 904 milliót kellett kifizetni, a személyi jellegű ráfordítások pedig szintén néhány millióval mérséklődtek, 2,3 milliárdra, egyéb ráfordításként a korábbi töredékét számolták el - 716 millió után 211-et.

Mindezek eredményeként üzemi szinten mérséklődő veszteséget könyveltek el. A 2017-es 439 millió forintos mínusz után 357 millió veszteséget termelt a Zrt. Ezt a pénzügyi műveletek eredménye a megugró ráfordítások miatt tovább apasztotta, így végül 479 millió forintos veszteséggel zárta 2018-at a kézicsapat mögött álló társaság az előző évi 354 millió után.

Visszafogták a tulajok a fizetéseket?

A személyi jellegű ráfordítások zömét a társaság alkalmazottainak bérköltsége teszi ki. Mivel a Zrt. ezt a tételt sem részletezi, csak becslést tudunk ezzel kapcsolatban végrehajtani. A teljes ráfordítás nagyjából 80 százaléka szokott a bérköltség lenni, ami jelen esetben 84 alkalmazott között oszlott meg 2018-ban. Ebből levezetve a kézicsapatnál dolgozó összes alkalmazott átlagos bruttó bére tavaly 1,8 millió forint lehetett - amiben egyaránt benne vannak a "sztársportolók" magasabb fizetése és az irodai alkalmazott alacsonyabb juttatása is.

Ez jelentős bércsökkentésre utalhat, hiszen 2017-ben becslésünk szerint a 2,8 millió forintot is meghaladhatta az átlagos bér a Zrt.-nél. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy egy sportvállalkozásnál a szokásosnál is nagyobb lehet a fluktuáció, a számított átlag ilyen mértékű csökkenésében nem csak és kizárólag a bérek visszafogása játszhat szerepet, de egy-egy magasabb bérigényű játékos távozása is.

Rengeteg pénzt kell betolni a tulajdonosoknak

2018 év végére tetemes mínuszt tüntettek fel a tulajdonosok a saját tőke soron: az előző évi 158 milliós mínusz után a tavalyi veszteséggel növelve 611 millió forint mínusz szerepel a mérlegben, ami mielőbbi tulajdonosi beavatkozást igényel.

Erre a felügyelő bizottság tagjai is felhívták a figyelmet a szeptember 7-i közgyűlésről készült jegyzőkönyv tanúsága szerint. Mint olvasható,

"a felügyelő bizottság a részvényesek figyelmébe ajánlja, hogy a társaság 611 215 ezer forint tőkehiányt halmoozott fel, a törvényi 5 millió forintos tőkeelőíráshoz 616 215 ezer forint tőkepótlás szükséges, amelynek rendezéséről a részvényeseknek kell gondoskodnia."

Forrásoldalon a társaságnak az előző évek gazdálkodási eredményeit felhalmozó eredménytartalékában 1,4 milliárd forint veszteség gyűlt össze, amit némiképp ellensúlyoz a tőketartalékban lévő közel 742 millió forint, valamint a lekötött tartalékban lévő 526 millió.

Emellett valamivel több mint 2 milliárd forintos kötelezettségét halmozott fel a Zrt., mellyel kapcsolatban csak annyi biztos, hogy ebből 594 millió forint rövid lejáratú kötelezettség kapcsolt vállalkozással szemben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.