2001. február 26. 11:00

A külkereskedelmi vámstatisztika szerint 2000 január-decemberében az export volumene 22%-kal, forintértéke 34%-kal nőtt, míg az import volumene 21%-kal, értéke 36%-kal bővült. A külkereskedelmi mérleg hiánya 1,120 mrd Ft-ra emelkedett, mely a GDP kb. 8.6%-ára rúgott.

A forgalom az év folyamán export- és import- oldalon egyaránt magas növekedési dinamikát mutatott, októbertől azonban az import bővülése már jóval meghaladta az exportét, ami a mérleghiány gyorsuló ütemű növekedését vonta maga után. Az import meglódulásához a 2000-ben magasba szökő világpiaci kőolajárak is nagymértékben hozzájárultak. Az energiahordozók magasabb áron történő behozatalának, illetve a jelentős részben ebből adódó 3%-os cserearány romlásnak tudható be a mérleghiány növekményének mintegy 70%-a, megközelítőleg 290 mrd Ft.

Az ipari vámszabad területek forgalmi részesedése az előző évi jelentős növekedés után 2000-ben már nem változott számottevően. A vámszabad területi export részaránya 45%, az importé 31% volt a teljes termékforgalomra vetítve.

A bérmunka-forgalom meghatározó hányadát kitevő aktív bérmunka forgalma a teljes termékforgalomnál mérsékeltebb ütemben - folyó áron importban 28%-kal, exportban 24%-kal - nőtt. Részesedése az előző évek tendenciáját követve tovább csökkent, az importban 15, az exportban 18%-ra. Az előző időszakoknak megfelelően a forgalom túlnyomórészt a gépipari és könnyűipari ágazatban bonyolódott le, a gépipar fokozódó dominanciája mellett: a gépipar aránya az 1999. évihez képest kivitelben 52%-ról 61%-ra, behozatalban 48%-ról 60%-ra nőtt. Az aktívbérmunka-forgalomban folyamatosan nőtt a vámszabad területek szerepe, mely az ide települt multinacionális vállalatok tevékenységéhez kapcsolódik.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!