2001. február 26. 11:00

A külkereskedelmi vámstatisztika szerint 2000 január-decemberében az export volumene 22%-kal, forintértéke 34%-kal nőtt, míg az import volumene 21%-kal, értéke 36%-kal bővült. A külkereskedelmi mérleg hiánya 1,120 mrd Ft-ra emelkedett, mely a GDP kb. 8.6%-ára rúgott.

A forgalom az év folyamán export- és import- oldalon egyaránt magas növekedési dinamikát mutatott, októbertől azonban az import bővülése már jóval meghaladta az exportét, ami a mérleghiány gyorsuló ütemű növekedését vonta maga után. Az import meglódulásához a 2000-ben magasba szökő világpiaci kőolajárak is nagymértékben hozzájárultak. Az energiahordozók magasabb áron történő behozatalának, illetve a jelentős részben ebből adódó 3%-os cserearány romlásnak tudható be a mérleghiány növekményének mintegy 70%-a, megközelítőleg 290 mrd Ft.

Az ipari vámszabad területek forgalmi részesedése az előző évi jelentős növekedés után 2000-ben már nem változott számottevően. A vámszabad területi export részaránya 45%, az importé 31% volt a teljes termékforgalomra vetítve.

A bérmunka-forgalom meghatározó hányadát kitevő aktív bérmunka forgalma a teljes termékforgalomnál mérsékeltebb ütemben - folyó áron importban 28%-kal, exportban 24%-kal - nőtt. Részesedése az előző évek tendenciáját követve tovább csökkent, az importban 15, az exportban 18%-ra. Az előző időszakoknak megfelelően a forgalom túlnyomórészt a gépipari és könnyűipari ágazatban bonyolódott le, a gépipar fokozódó dominanciája mellett: a gépipar aránya az 1999. évihez képest kivitelben 52%-ról 61%-ra, behozatalban 48%-ról 60%-ra nőtt. Az aktívbérmunka-forgalomban folyamatosan nőtt a vámszabad területek szerepe, mely az ide települt multinacionális vállalatok tevékenységéhez kapcsolódik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.