TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A külkereskedelmi vámstatisztika szerint 2000 január-decemberében az export volumene 22%-kal, forintértéke 34%-kal nőtt, míg az import volumene 21%-kal, értéke 36%-kal bővült. A külkereskedelmi mérleg hiánya 1,120 mrd Ft-ra emelkedett, mely a GDP kb. 8.6%-ára rúgott.

A forgalom az év folyamán export- és import- oldalon egyaránt magas növekedési dinamikát mutatott, októbertől azonban az import bővülése már jóval meghaladta az exportét, ami a mérleghiány gyorsuló ütemű növekedését vonta maga után. Az import meglódulásához a 2000-ben magasba szökő világpiaci kőolajárak is nagymértékben hozzájárultak. Az energiahordozók magasabb áron történő behozatalának, illetve a jelentős részben ebből adódó 3%-os cserearány romlásnak tudható be a mérleghiány növekményének mintegy 70%-a, megközelítőleg 290 mrd Ft.

Az ipari vámszabad területek forgalmi részesedése az előző évi jelentős növekedés után 2000-ben már nem változott számottevően. A vámszabad területi export részaránya 45%, az importé 31% volt a teljes termékforgalomra vetítve.

A bérmunka-forgalom meghatározó hányadát kitevő aktív bérmunka forgalma a teljes termékforgalomnál mérsékeltebb ütemben - folyó áron importban 28%-kal, exportban 24%-kal - nőtt. Részesedése az előző évek tendenciáját követve tovább csökkent, az importban 15, az exportban 18%-ra. Az előző időszakoknak megfelelően a forgalom túlnyomórészt a gépipari és könnyűipari ágazatban bonyolódott le, a gépipar fokozódó dominanciája mellett: a gépipar aránya az 1999. évihez képest kivitelben 52%-ról 61%-ra, behozatalban 48%-ról 60%-ra nőtt. Az aktívbérmunka-forgalomban folyamatosan nőtt a vámszabad területek szerepe, mely az ide települt multinacionális vállalatok tevékenységéhez kapcsolódik.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.