2016. január 9. 15:13

9 éve, 2007 január 9-én mutatták be az elsőgenerációs iPhone készüléket.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

2007-ben az Apple túl volt az évtized elejét jellemző válságon, a társaságot immár nem fenyegette a csődveszély. Az ugyanakkor látható volt, hogy a mentőötletnek bizonyuló iPod mellé kellenek más termékek is, mert a zenelejátszó hosszútávon nem tudja biztosítani a vállalat tartós növekedését.
Az új termék részben kézenfekvő volt, másrészt viszont meglepő, hiszen Steve Jobs úgy döntött, az Apple lépjen be a mobiltelefonok piacára. A döntés abból a szempontból logikusnak tűnt, hogy akkor már nem volt kérdéses, a mobiltelefon a jelen és a jövő kommunikációs eszköze, sőt annál több is lehet. Ekkor már túl voltunk ugyanis több okostelefonon, kommunikátoron, ezek az eszközök azonban nem tudtak olyan pluszt nyújtani, amelynek köszönhetően a geek-eken és az üzletemberek egy szűkebb csoportján túl mások is pénzt áldoztak volna rá.

Ezek voltak az Apple őszi újdonságai

Az Apple célja tehát az volt, hogy egy olyan készüléket hozzon létre, amely technológiailag is többet nyújt az elődöknél, felhasználóbarát, és divatos. A bemutató a Macworld konferencián volt 2007 január 9-én, a kereskedelmi forgalomba viszont csak jó fél évvel később június 29-én lehetett először megvásárolni.

Mai szemmel nézve persze meglepőnek tűnhet az elsöprő siker, hiszen azt ma már egy középkategóriás készülék is túlszárnyalja. Ám 2007-ben amit nyújtott, kombinálva azzal, ahogyan nyújtotta az első iPhone óriási sike volt, és teljesen megváltoztatta az okostelefonokat. Az Apple ennek köszönhetően a vlág legértékesebb technológiai vállalata lett, sőt egy időben minden tőzsdei céget figyelembe véve is a legnagyobb kapitalizációval bírt. A piacon pedig minden gyártó az Apple sikerét probálta másolni, az akkori piacvezető, a Nokia, amely pedig nem mozdult ebbe az irányba néhány éven belül óriási bajba került, és eltűnt.

Így múlt el a Nokia dicsősége

A 8GB-os készülék ára igen borsos volt, 599 dollárt kóstált (hűségnyilatkozattal!), amellett először kizárólag csak az AT&T-nél volt kapható, és még nem lehetett rá alkalmazásokat sem telepíteni, mindössze csak Safari-n keresztüli webappokat támogatott. Ráadásul nem rendelkezett, csak EDGE támogatással, ami az akkor másutt már meglévő 3G-vel szemben igen lassú volt, de ezt valamelyest ellensúlyozta a 802.11b/g-s Wi-Fi-vel. Ezen felül Bluetooth 2.0-val, és autofókusz nélküli 2.0Mpx-es kamerával is rendelkezett, írta az első modellről a szifon.com.

Megjelenésekor támogatta a vizuális hangpostát, a multi-touch mozdulatokat, a HTML emaileket, a mobil Safari-t, és a beszélgetésenként csoportosított üzeneteket. Emellett a Google is külön említést kapott, hiszen segítettek a natív Térképek és YouTube alkalmazások létrehozásában.
Az iOS, illetve az akkor még iPhone OS 1.0 néven futó rendszer ugyanakkor rengeteg, más készülékekben megszokott funkciót nem támogatott, legfontosabbként például az MMS szolgáltatás és a copy/paste (másolás/beillesztés) funkció hiányát lehet megemlíteni, de az ikonok sem voltak áthelyezhetőek. Ezek közül az MMS funkció hivatalosan sosem érkezett meg az első generációs készülékre, mert az Apple állítása szerint a készülék basebandje nem alkalmas rá – miközben jailbreakkel már elég hamar elérhető volt. A copy/paste is elérhető volt jó ideje jailbreak után, de az iOS 3.0-ban már hivatalosan is, olvasható a szifon.com cikkében.

Az IPhone 6-os generációja

Az iPhone-ró szóló Wikipédia szócikk azt emeli ki, hogy a készülék funkcionálhat videokameraként (ámbár a videofelvétel csupán az iPhone 3GS óta szerepel a specifikációk között), kamerás mobiltelefonként, hordozható médialejátszóként, illetve internetes kliensként, amely képes emaileket küldeni és fogadni, teljes funkcionalitású HTML-böngészővel van ellátva, továbbá képes mind Wi-Fi, mind mobilhálózaton történő adatforgalom továbbítására. A készülék felhasználói felülete (GUI vagy Graphical User Interface) kezdetben egy 3,5 colos, illetve az iPhone 5-től kezdődően 4 colos, iPhone 6-tól kezdődően 4,7 colos, valamint a iPhone 6 Plus esetében 5,5 colos "retina" TFT LCD, kapacitív érintőkijelzőre épül, mely magában foglal egy virtuális billentyűzetet is, szemben a hagyományos fizikai párjával.

Az iPhone-ra számtalan alkalmazást (app vagy application) tudunk letölteni az App Store-on keresztül. Az App Store 2008 közepén indult, és 2012-ig több mint félmillió, az Apple által jóváhagyott alkalmazás közül válogathatunk. Az alkalmazások különböző funkciókkal rendelkeznek, illetve különböző alkategóriákba sorolják őket, például játékok, Reference (ahol e-book-okat találhatunk), GPS-navigáció, közösségi szolgáltatások, biztonság.

Mindeddig nyolc kiadásban készültek iPhone-ok, mindegyik a hozzá tartozó operációsrendszer-verzióval (iOS). Az első iPhone mind formailag, mind specifikációjában iránymutatónak számított a következő generációk tekintetében. A második kiadás, az iPhone 3G újításai közt szerepelt a 3G-szolgáltatás és a beépített GPS, ami lehetővé tette a telefon GPS-ként való használatát. Továbbfejlesztett változata, az iPhone 3GS már digitális iránytűvel, gyorsabb processzorral, magasabb felbontású és videofelvételre alkalmas kamerával került piacra.

A legnagyobb fejlesztéseket eddig az iPhone 4 hozta meg. A készülék immáron két kamerával rendelkezett, egy a telefon hátlapján és egy a kijelző felett. A hátsó kamera felbontása 5 Megapixelre nőtt, videokamerája HD minőségben (720p) képes felvételeket készíteni. Kijelzője (Retina display) 960 × 640 pixeles felbontásra képes 326 ppi mellett, ami így több képpontot jelent egy hüvelyk esetén, mint amennyit az emberi szem érzékelni képes, olvasható a Wikipedian.

A hatodik szériát 2014 őszén mutatták be, annak felturbózott változatát, a 6S-nek és a 6S Plus-nak kereszteltet pedig szűk fél éve. A 6-os számmal jelölt modellek 6 immáron nagyobb, 4,7 colos, 1334 x 750 pixeles retina kijelzőt kaptak, míg a 6 Plus igazi péklapát, hiszen még nagyobb, 5,5 colos, 1920 x 1080 pixeles (Full HD) retina kijelzővel rendelkezik. A telefont immáron 64 bites architektúrájú A8-as chippel szerelték fel, míg az iSight kamera továbbra is 8 megapixeles maradt. A tavaly őszi bemutatón a 6s nagy újdonsága a nyomásérzékeny kijelző volt, amelynek a cég a 3D touch nevet adta.

mfor.hu