2001. november 26. 11:00

GKI Rt.-nek a K&H Bank együttmuködésével készült elorejelzése szerint a világgazdaság lassulása, az amerikai és német recessziós jelenségek hatása alól Magyarország sem vonhatja ki magát.

A magyar gazdaság idén a tavalyinál lényegesen lassabban no (4%), a külso egyensúly viszont kedvezoen alakul. A lakosság jövedelme és fogyasztása dinamikusan emelkedik, a beruházások azonban viszonylag szerény mértékben bovülnek (5%). Az infláció nyár óta tartó csökkenése folytatódik.

Az ipari termelés dinamikája idén a tavalyinak csak körülbelül egynegyede, 4-5% körüli lesz. A termelés lényegében a 2000. III. negyedévi szinten stagnál. Az elmúlt évektol eltéroen a kis- és közepes méretu vállalkozások a dinamikusabbak, míg a 300 fonél többet foglalkoztatóknak nemcsak az eddigi idei teljesítménye, de üzleti várakozásai is rosszabbak az átlagosnál - áll a GKI közleményében. Mivel az ipari termelés több mint kétharmadát, az export 80%-át a nagyvállalatok adják, helyzetük az egész gazdaság szempontjából aggasztó.

A folyó fizetési mérleg eddig rendkívül kedvezoen alakult. A külkereskedelmi deficit növekedése, az idegenforgalom megtorpanása s különösen az év végér várható profitkivitel hatására azonban a fizetési mérleg az év hátralevo részében romlani fog, s meg fogja közelíteni a tavalyit.

Az infláció - több mint kétéves stagnálás után - a nyár eleje óta érezhetoen lassul, éves átlagban 9.3%-os, az év végén (december/december) 7.5%-os áremelkedés várható. Az államháztartás eddig idoarányosan rendkívül kedvezo hiánya az Országgyulés novemberi, a 300 milliárd forintos többletbevétel elosztásáról szóló döntése után el fogja érni a költségvetési törvényben eloirányzottat, az EU módszertana szerint számítva pedig annál jóval magasabb, a GDP több mint 5%-a lesz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.