<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Vasárnap illusztris személyek jelenlétében vette át az Ernst & Young "Az év üzletembere" díját Bojár Gábor, a Graphisoft elnök-vezérigazgatója. A Hotel Intercontinentalban tartott estélyen a "Jövő ígérete", a "Merész újító" és a "Példakép" díj is gazdára talált, derül ki az mfor.hu tudósításából.

Bojár Gábor, a Graphisoft SE Európai Rt. elnöke nyerte el 2006-ban az Ernst & Young által alapított "Az év üzletembere" fődíjat. Mint ismert, a Graphisoftban a közelmúltban szerzett többségi részesedést a német Nemetschek. Bojár Gábor pozitívumnak tartja, hogy végül sikerült a közvéleménnyel elfogadtatni: a felvásárlás nem valamiféle kényszeralkú, hanem a további növekedés útját készíti elő.

Terveiről kérdésünkre annyit árult el, hogy továbbra is az ágazaton belül képzeli el a jövőjét. A Graphisoftból nemzetközileg is megkerülhetetlen tényezőt kreáló üzletember egyébként elkötelezett híve a hazai vállalkozói kultúra fejlesztésének. Ebből a "szenvedélyéből" született a Graphi Sztori című könyve is, amelyben az 1982-ben alapított cégének történetét foglalja össze.

Irány Monte Carlo!

"A győztes kiválasztásánál fontos szempont volt a vállalat eredménye és versenyképessége mellett a vezető személyes teljesítménye is" - mondta kérdésünkre Havas István, az Ernst & Young vezérigazgatója. A menedzser a Magyarországon négy éve meghonosított díj átadásában első alkalommal működött közre. Megtiszteltetésnek tartja, hogy az üzleti élet Oscarjának is nevezett elismerés az általa irányított cég nevéhez kötődik.

Az év üzletembere díjat mintegy 20 évvel ezelőtt alapította a könyvvizsgáló cég. A gálát idén már olyan, a piacgazdaságtól nemrég még igen távol álló országokban is megrendezték, mint Kína vagy Ukrajna. 2007-ben összesen 40 államban tartják meg a regionális döntőt. A nemzetközi szintű megmérettetésre egyébként júniusban kerül sor hagyományosan Monte Carlóban, ahol Bojár Gábor képviseli majd országunkat.

Az ígéretes, az újító és a példakép

A budapesti Hotel Intercontinentalban megrendezett estélyen a Jövő ígérete című elismerésben Kovács Zoltán, a Kirowski Zrt. vezérigazgatója részesült. A fiatal menedzser szerint hatalmas potenciálok rejlenek az infokommunikációs ágazatban: nem véletlen, hogy a szektorból több cég is felkerült a dobogóra. Ezekből a lehetőségekből a Kirowski is profitálhat: a vezérigazgató a külföldi terjeszkedében látja a fejlődés motorját.

A "Merész újító" címet a WizzAir vezére nyerte el, amely a romániai terjeszkedés jegyében a marosvásárhelyi után január közepén a bukaresti járatát is beindította. "A siker szempontjából fontos jó időben jó helyen lenni. Emellett kell egy elkötelezett csapat" - mondta a díj átvételekor Váradi József.

Díjosztók és díjazottak (balról jobbra): Váradi József, Kovács Zoltán, ifj. dr. Béres József, Czakó Borbála, Bojár Gábor, Havas István, Szalay-Berzeviczy Attila

A Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök vezette zsűri a "Példakép" elismerést egy tradicionális, csaknem hungarikumként kezelt magyar cég vezetőjének ítélte oda. "A legnagyobb értékünk a Béres-márka, és a jövőben is ennek szellemében kívánunk tevékenykedni a gyógyszerpiacon" - fogalmazott a díj nyertese, Ifj. dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke. Az indoklás szerint a 392 főt foglalkoztató cég sokrétű karitatív tevékenységet folytat, az egészségmegőrzés mellett a kultúrát, a tudományos életet és az oktatást is támogatja.

Ismerni kell a pozitív példákat

A legújabb divat szerint csokrokkal feldíszített bálteremben az üzleti élet jeles képviselőit fedezhették fel a jelenlévők. A bárasztalok körül koccintani lehetett például Beck Györggyel, a Vodafone új vezérigazgatójával, Rudas Gáborral, a Klubrádió első emberével és Vámosi-Nagy Szabolccsal, az APEH volt elnökhelyettesével, az Ernst & Young jelenlegi adóigazgatójával. Az eseményen részt vett Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter is.

Szintén jelen volt Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Kérdésünkre elmondta: egy üzletembernek azért érdemes ilyen rendezvényeket látogatni, hogy megismerje, milyen pozitív példák vannak a magyar gazdaságban.

Hogy a már amúgyis "mindent vivő" OTP még mit tanulhat? Új üzletágakat a legnagyobb cégek is indítanak, ráadásul a kapcsolatépítés vagy együttműködés is jó hátszelet kaphat fesztelenebb körülmények között. Wolf László egyébként Csányi Sándor OTP-vezért is képviselte az estélyen, aki még 2003-ban - Demján Sándor (2005) és Kürti Sándor (2004) előtt - nyerte el az elismerést.

"A díjat a cég a különleges üzleti teljesítmények elismerésére alapította" - mondta Czakó Borbála, a díj fővédnöke, nemrég kinevezett londoni nagykövet. Az üzletasszony a Havas István-éra előtt az Ernst & Young vezérigazgatói posztját töltötte be.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Mosonyi György lett Az év menedzsere
Együtt báloztak az év menedzserei
A megérzéseire hallgat az év hazai üzletasszonya

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.