2001. augusztus 8. 11:00

Az ipari termelés az előzetes, szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazított adatok szerint 9,5 százalékkal csökkent júniusban májushoz képest, és nem változott az egy évvel korábbihoz képest.

Az ipari termelés az előzetes, szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazított adatok szerint 9,5 százalékkal csökkent júniusban májushoz képest, és nem változott az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden. Kiigazítatlan adatok szerint az éves csökkenés 1,2 százalék volt júniusban.

Az idei év első hat hónapjában az ipari termelés 7,6 százalékkal nőtt 2000 első félévéhez képest. A Statisztikai Hivatal szerint a termelés volumenének visszaesése a nagyvállalatok kibocsátásában bekövetkezett csökkenésre vezethető vissza. Az ipari termelés májusban a szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított, végleges adatok szerint egy hónap alatt 3,4 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbi szintet 7,8 százalékkal haladta meg, szemben az áprilisban regisztrált 2,2 százalékos havi, és 9,4 százalékos éves növekedéssel.

Tavaly júniusban az ipari termelés volumene szezonálisan és munkanap-korrekcióval is kiigazított indexek szerint 2,5 százalékkal haladta meg a májusi és 23,1 százalékkal a tavaly júniusi szintet.