2009. szeptember 28. 08:01

Dacára az idő rövidségének, ma reggel elindult az MTV új reggeli közéleti műsora, a korábbi Napkeltét felváltó Ma Reggel. A patinás, de szakmai körökben többször is bírált reggeli produkció nem először búcsúzik a közszolgálati televízió képernyőjéről, ám idáig valahol mindig túlélte a nehéz időszakokat.

„Egyben biztosan újított az MTV – nem egy szűk stúdióból próbálnak reggeli műsort közvetíteni, legalábbis az előzetesekben látott díszletkép végre valami európai színvonalút vetít előre” – kommentálta a reggeli műsorcserével kapcsolatos fejleményeket egy neve elhallgatását kérő szakmabeli. Meglátása érdekes, hiszen a korábbi, Napkeltét ideig-óráig helyettesítő reggeli magazinműsorok (mint például a Reggel vagy a Szabadság tér) az MTV akkori lehető legkisebb méretű stúdióiban készültek, és a Gyárfás Tamás által készített műsor sem dicsekedhetett tág terekkel.

Teljes jogú albérlő lett

A Napkelte története még a korai rendszerváltozás éveiben indult, az MTV 1-es csatornáján sugároztak, a köztelevízió által akkor kihasználatlanul hagyott műsoridőben, majd egy időben a sugárzás éjszakai adásokkal is bővült, ám ezeket hamar beszüntették. A köztévé szerves részévé Hankiss Elemér elnöksége idején vált a műsor, amikor – sok egykori televíziós szerint ezzel megkezdve az MTV módszeres szétrombolását – produceri rendszert alakítottak ki, és pályázni lehetett különféle műsorelemekre. Ennek eredményeképpen az 1-es csatornán a Sárközy Erika által szerkesztett Reggel, míg a 2-esen Gyárfásék műsora ment, egy darabig párhuzamosan.

Az adásba kerülés persze már akkor sem volt mindig biztosított. Kevesen emlékeznek már a Vitray Tamás féle „új” TV2-re, melynek újdonsága az egész napos sugárzás volt – azaz lett volna. Az akkori Magyar Műsorszóró Vállalat és az MTV nem tudott megegyezni az anyagi feltételekben, így a TV2 adását az MMV nemes egyszerűséggel csak délután 4-től sugározta, hiába ment ki az adás a Szabadság térről. Vitray néhány nap múlva lemondott, a „félreértés” pedig valamivel később elrendeződött. Azóta a Napkelte két hosszabb szünet után immár sok éve stabilan uralta az MTV reggeli sávját, sőt az M2-n Napnyugta címmel ismétlő válogatások is mentek. (Maga a Napnyugta nem új, korábban Gyárfásék az egykori A3 televízióval közös frekvencián próbálkoztak délutáni műsorral, melynek az vetett véget, hogy az A3 24 órás csatornát szerzett, a NAP TV 2.5 óráját pedig külön csatornán már nem továbbította a szolgáltató).

Vonzások és választások

Nem kevés bírálat érte a műsort (melyhez hasonló konstrukcióra Nagy-Britanniában is van példa) nem túl igényes kiállítása miatt, illetve sokszor érték politikai támadások, egészen olyan mértékig, hogy a legnagyobb ellenzéki párt három éve nem vesz részt a műsorban. A korabeli médiatörténelembe visszalapozva feltűnik, miszerint éppen az említett politikai erő kormányzása alatt kellett a műsornak távoznia a királyi televízió frekvenciáiról, hogy kurzusváltás után nem sokkal ismét visszatérhessen.

Ha figyelmen kívül is hagyjuk a politikai szálakat, abban sok szakmabeli egyetértett, hogy az adás kivitelezése legalábbis nem modern, sőt az időjárás-jelentés még az utolsó időkben is meglehetősen messze állt a konkurens csatornákon megszokott képi világtól. A gyakorlatilag 100%-ban stúdióbeszélgetésekből álló műsor legutóbbi designja sem kifejezetten nyerte el a szakmai közönség tetszését.

Nem zavarta azonban mindez a nézőket – a Napkelte rendre nyerte a nézettségi versenyt, függetlenül attól, hogy éppen melyik csatornán közvetítették, noha a műsorvezető gárda többször is teljes cserén esett át. A siker titka médiaelemzők szerint többek között az is lehetett, hogy a két kereskedelmi csatorna inkább lágyabb tónusban, több B és C (néha D) kategóriás celebritást felvonultatva, sokkal kevesebb politikát közvetítve készítette reggeli műsorát.

Hol folyatja?

A legutolsó hírek szerint a Napkelte talán a Story TV-n folytathatja, de erről egyelőre nincsenek megerősített hírek. Elméletileg, az MTV kuratóriumi elnökének pénteki nyilatkozatait vizsgálva még az sem kizárt, hogy rövid időn belül visszakerül a műsor a közszolgálati televízióra, más források azonban felhívják a figyelmet arra: legalábbis nem száz százalék a valószínűsége, hogy az MTV vezetése saját szakállára hozott ilyen döntést.
Ma reggel azonban még aligha éled fel a műsor – hiszen az MTV ugyan rövidebb időkeretben, reggel 6 óra 40 perctől saját, belső gyártású műsorát sugározza, a korábban Gyárfás Tamásnál is szerepelt Süveges Gergő vezetésével, egyfajta folytonosságot képviselve. Jelenleg a gond inkább a szabad műsoridő megtalálása lehet – a nagyobb, közéleti témákkal foglalkozó csatornákon van saját reggeli műsor, a Duna TV-n és a Hír TV-n viszont aligha valószínűsíthető a Napkelte feltűnése, inkább valamelyik ambiciózus kábelcsatorna jöhet szóba.

Menedzsment Fórum