2009. szeptember 28. 08:01

Dacára az idő rövidségének, ma reggel elindult az MTV új reggeli közéleti műsora, a korábbi Napkeltét felváltó Ma Reggel. A patinás, de szakmai körökben többször is bírált reggeli produkció nem először búcsúzik a közszolgálati televízió képernyőjéről, ám idáig valahol mindig túlélte a nehéz időszakokat.

„Egyben biztosan újított az MTV – nem egy szűk stúdióból próbálnak reggeli műsort közvetíteni, legalábbis az előzetesekben látott díszletkép végre valami európai színvonalút vetít előre” – kommentálta a reggeli műsorcserével kapcsolatos fejleményeket egy neve elhallgatását kérő szakmabeli. Meglátása érdekes, hiszen a korábbi, Napkeltét ideig-óráig helyettesítő reggeli magazinműsorok (mint például a Reggel vagy a Szabadság tér) az MTV akkori lehető legkisebb méretű stúdióiban készültek, és a Gyárfás Tamás által készített műsor sem dicsekedhetett tág terekkel.

Teljes jogú albérlő lett

A Napkelte története még a korai rendszerváltozás éveiben indult, az MTV 1-es csatornáján sugároztak, a köztelevízió által akkor kihasználatlanul hagyott műsoridőben, majd egy időben a sugárzás éjszakai adásokkal is bővült, ám ezeket hamar beszüntették. A köztévé szerves részévé Hankiss Elemér elnöksége idején vált a műsor, amikor – sok egykori televíziós szerint ezzel megkezdve az MTV módszeres szétrombolását – produceri rendszert alakítottak ki, és pályázni lehetett különféle műsorelemekre. Ennek eredményeképpen az 1-es csatornán a Sárközy Erika által szerkesztett Reggel, míg a 2-esen Gyárfásék műsora ment, egy darabig párhuzamosan.

Az adásba kerülés persze már akkor sem volt mindig biztosított. Kevesen emlékeznek már a Vitray Tamás féle „új” TV2-re, melynek újdonsága az egész napos sugárzás volt – azaz lett volna. Az akkori Magyar Műsorszóró Vállalat és az MTV nem tudott megegyezni az anyagi feltételekben, így a TV2 adását az MMV nemes egyszerűséggel csak délután 4-től sugározta, hiába ment ki az adás a Szabadság térről. Vitray néhány nap múlva lemondott, a „félreértés” pedig valamivel később elrendeződött. Azóta a Napkelte két hosszabb szünet után immár sok éve stabilan uralta az MTV reggeli sávját, sőt az M2-n Napnyugta címmel ismétlő válogatások is mentek. (Maga a Napnyugta nem új, korábban Gyárfásék az egykori A3 televízióval közös frekvencián próbálkoztak délutáni műsorral, melynek az vetett véget, hogy az A3 24 órás csatornát szerzett, a NAP TV 2.5 óráját pedig külön csatornán már nem továbbította a szolgáltató).

Vonzások és választások

Nem kevés bírálat érte a műsort (melyhez hasonló konstrukcióra Nagy-Britanniában is van példa) nem túl igényes kiállítása miatt, illetve sokszor érték politikai támadások, egészen olyan mértékig, hogy a legnagyobb ellenzéki párt három éve nem vesz részt a műsorban. A korabeli médiatörténelembe visszalapozva feltűnik, miszerint éppen az említett politikai erő kormányzása alatt kellett a műsornak távoznia a királyi televízió frekvenciáiról, hogy kurzusváltás után nem sokkal ismét visszatérhessen.

Ha figyelmen kívül is hagyjuk a politikai szálakat, abban sok szakmabeli egyetértett, hogy az adás kivitelezése legalábbis nem modern, sőt az időjárás-jelentés még az utolsó időkben is meglehetősen messze állt a konkurens csatornákon megszokott képi világtól. A gyakorlatilag 100%-ban stúdióbeszélgetésekből álló műsor legutóbbi designja sem kifejezetten nyerte el a szakmai közönség tetszését.

Nem zavarta azonban mindez a nézőket – a Napkelte rendre nyerte a nézettségi versenyt, függetlenül attól, hogy éppen melyik csatornán közvetítették, noha a műsorvezető gárda többször is teljes cserén esett át. A siker titka médiaelemzők szerint többek között az is lehetett, hogy a két kereskedelmi csatorna inkább lágyabb tónusban, több B és C (néha D) kategóriás celebritást felvonultatva, sokkal kevesebb politikát közvetítve készítette reggeli műsorát.

Hol folyatja?

A legutolsó hírek szerint a Napkelte talán a Story TV-n folytathatja, de erről egyelőre nincsenek megerősített hírek. Elméletileg, az MTV kuratóriumi elnökének pénteki nyilatkozatait vizsgálva még az sem kizárt, hogy rövid időn belül visszakerül a műsor a közszolgálati televízióra, más források azonban felhívják a figyelmet arra: legalábbis nem száz százalék a valószínűsége, hogy az MTV vezetése saját szakállára hozott ilyen döntést.
Ma reggel azonban még aligha éled fel a műsor – hiszen az MTV ugyan rövidebb időkeretben, reggel 6 óra 40 perctől saját, belső gyártású műsorát sugározza, a korábban Gyárfás Tamásnál is szerepelt Süveges Gergő vezetésével, egyfajta folytonosságot képviselve. Jelenleg a gond inkább a szabad műsoridő megtalálása lehet – a nagyobb, közéleti témákkal foglalkozó csatornákon van saját reggeli műsor, a Duna TV-n és a Hír TV-n viszont aligha valószínűsíthető a Napkelte feltűnése, inkább valamelyik ambiciózus kábelcsatorna jöhet szóba.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.