2009. szeptember 22. 14:06

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ismét eljár a RiseFM rádió ellen, mivel az a Citadellán érvényes rádióengedéllyel nem rendelkezik, s meg kell szüntetnie a sugárzást; a hatóság ugyanakkor megkezdte a Fővárosi Bíróság döntésének végrehajtását, s visszavonja a Száva utcában működő PontFM rádió rádióengedélyét.

Az NHH keddi közleménye szerint ez utóbbi rádióengedély visszavonásának jogerőssé válását követően a hatóság gondoskodik arról, hogy a PontFM rádió a Száva utcából tovább ne sugározzon a 88,1 megahertzes frekvencián.

Az NHH kedden megállapította, hogy a 88,1 frekvencián két adó sugároz, a RiseFM néven ismert a Citadelláról, a PontFM néven ismert pedig a Száva utcából.

Az NHH a 88,1 frekvencián annak a rádiónak sugárzását tudja biztosítani, amely hatályos bírósági döntéssel tudja igazolni, hogy arra jogosultsággal rendelkezik társaságjogi és egyéb szempontból.

Mindez azért alakult így, mert a Fővárosi Bíróság végzésében az ügyben új eljárásra kötelezte az NHH-t.

Az ügy előzményeként augusztus végén az NHH megszüntette a RiseFM rádió budapesti citadellai adását azért, mert korábbi jogerős határozatában úgy ítélte meg, hogy a sugárzás a Rádió Infórum Kft.-t, azaz a PontFM-et illeti meg.

Augusztus második felében a budapesti 88.1 frekvencián két adó szólt, a Rádió Infórum Kft. által működtetett PontFM és a RiseFM, ám engedélye csak az előbbinek volt.

A Rónai Egon és az EGOPRESS Kulturális Szolgáltató Kft. tulajdonában lévő Rádió Infórum Kft.-t (PontFM), mint a 88,1-es frekvencián műsort közvetíteni és készíteni jogosult céget tavaly év végén adták el tulajdonosai a RiseFM Kft.-nek.

Később a felek között jogvita alakult ki, aminek végén a korábbi eladók, élve visszavásárlási jogukkal, visszavették a céget. Ezt az MTI információi szerint a fővárosi Cégbíróság május közepén jogerősen be is jegyezte, s ezzel a RiseFM tulajdonosai elvesztették a jogukat a megvásárolt cég és a frekvenciahasználat felett.

Ezt azonban a RiseFM vitatja, s a bíróságon nemcsak az NHH másodfokú határozatát támadta meg, hanem a tulajdonjogot is.

Az ügy megnyugtató lezárása érdekében kedden az NHH azt közölte, hogy a 88,1 frekvencián annak a rádiónak sugárzását tudja biztosítani, amely hatályos bírósági döntéssel tudja igazolni, hogy arra jogosultsággal rendelkezik társaságjogi és egyéb szempontból.

Menedzsment Fórum