TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. május 19. 10:04

Négy Lexus modellje visszahívását tervezi a japán Toyota: a visszahívás a japán piacon 4.500, világszerte 11.500 járművet érint, a felülvizsgálatot a kormányszerkezettel kapcsolatos esetleges hibával indokolták.

A Toyota szóvivőjének szerdai bejelentése szerint a kérdésese modellekből Japánon kívül Európában, az Egyesült Államokban és Kínában adtak el. Az érintett típusok az LS460, az LS460L, valamint két hibrid modell, az LS600h és az LS600hL. Tavaly a Toyota több mint 8 millió autóját hívta vissza világszerte.

Kedden a cég 16,4 millió dolláros bírságot fizetett ki az Egyesült Államokban, az amerikai piacfelügyelet azon vádjai miatt, hogy nem értesítette az előírt módon a hatóságokat egy ismert biztonsági problémáról, ezzel törvényt sértett, veszélybe sodorva a fogyasztókat.

A tömeges visszahívások ellenére a cég pozitív eredménnyel zárta a márciussal véget ért üzleti évét, bár egy évvel korábban még veszteséges volt. Az üzemi eredmény 147,5 milliárd jen volt a 2009/2010-es üzleti évben. Egy évvel korábban 461 milliárd jen veszteséget szenvedett el a társaság. Az adózott nyereség 209,46 milliárd jen, az árbevétel pedig 18,95 ezer milliárd jen volt 2009/2010-ben.

A Toyota februárban még azt valószínűsítette, hogy veszteséggel zárja az évet, a meghibásodásokból fakadó költségek azonban egyelőre nem rontották a mérleget. A cég megőrizte vezető pozícióját számos piacon, így például hazájában, Japánban továbbra is a Prius a legkelendőbb modell. A társaság várakozásai szerint a jelenlegi, 2011 márciusáig tartó üzleti évben 7,290 millióra nő az értékesítés, az üzemi eredmény pedig 280 milliárd jen lesz.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.