2001. július 29. 11:00

Több az utóbbi időben napvilágot látott elemzés szerint is biztató a magyar gazdaság állapota. Egyenlőre ugyan a feltörekvő gazdaságokkal szembeni bizalmatlanság érződik, de hosszabb távon mind a gazdaság egésze, mind a hazai valuta helyzete stabil.

Így vélekedik a londoni The Economist is, amely vizsgálatot folytatott a kelet-közép európai gazdaságok állapotáról, különös tekintettel az egyes országok valutáira. A kelet-európai feltörekvő gazdaságok valutái közül az idén eddig a forint bizonyult a legellenállóbbnak a dollár erejével szemben, ez derül ki a legutóbbi számban közölt felmérésből, amely a december 31. és július 25. közötti időszakot öleli fel.

A vezető brit gazdasági folyóirat grafikonja szerint a forint a vizsgált időszak végén - minimális erősödéssel - jórészt ugyanott állt a dollárral szemben, ahol az elején. Ugyanezen időszak végén a lengyel zloty és a cseh korona 2-3 százalékkal volt gyengébb a dollárhoz képest a kiinduló bázisnapi árfolyamnál.

A feltörekvő térség egészében a török líra mutatta a legnagyobb külső értékvesztést: 49,4 százalékkal volt gyengébb a dollárral szemben, mint az időszak elején.

A héten a Schroder Salomon Smith Barney befektetési ház londoni irodájának havi összefoglalója is azt állapította meg, hogy a magyar gazdaság inkább az euróövezetbeli gazdasági lassulásra, semmint az egyéb feltörekvő piacokról szétterjedő járványokra érzékeny. Az elemzés szerint ezt éppen az bizonyítja, hogy a forint a kezdeti heveny reakciók után az utóbbi időszakban stabilizálódott. A ház a forintot túlsúlyozásra ajánlotta a befektetői portfoliókban.