Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A szegény országok legnagyobb külföldről érkező bevételi forrásává válhat az a pénz, amit emigráns munkások küldenek haza. A Világbank jelentése szerint egyes országokban a pénzküldemények összege meghaladja a külföldi beruházási támogatások és az export összegét is.

A Világban európai és közép-ázsiai országokra (European and Central Asian, ECA) vonatkozó jelentése szerint előfordul, hogy a pénzküldemények összege nagyobb a külföldi beruházási támogatásokénál és az exporténál - közli a BBC News. A hivatalosan jelentett bérek összege a régióban - amelybe beletartoznak a volt szovjet államok is - 19 milliárd dollár fölött volt.

A GDP-hez viszonyított legnagyobb összegű pénzküldeményt 2004-ben Moldovába küldték. Annak a pénznek a teljes összege, amelyet a régió emigráns dolgozói küldtek haza - a GDP 27 százalékát tette ki, amely nagyjából 705 millió dollár. Bosznia Hercegovina (21 százalék, 1,83 milliárd dollár), Albánia (16 százalék, 1,16 milliárd dollár) és Örményország (9 százalék, 336 millió dollár) voltak a legnagyobb fogadó országok.

Oroszország leginkább a volt Szovjetunió más részeiről vonz emigránsokat, míg a szegényebb közép-ázsiai dolgozók olyan országokba mennek, mint az erőforrásokban gazdag Kazahsztán. A pénz egy részét transzferszolgáltatásokon keresztül, míg más részét barátokkal küldik haza.

A bolgárok körülbelül nyolcvan és a románok 62 százaléka azt közölte, hogy nem küldött haza pénzt, amíg külföldön dolgozott. A jelentés szerint csak Németország és Franciaország van a nyugat-európai országok közül az emigránsokat fogadó top tízes listába.

Az első világháború óta a mostani - 2004-től tartó - időszak az, amikor is a legtöbb bevándorló érkezik az Egyesült Királyságba, főként az EU új tagországaiból, azon belül Lengyelországból.

A jelentés az ECA országokra fókuszált, a Világbank azonban közölte, hogy 2004-ben a csendes-óceáni Tongában volt a világon a legnagyobb az ilyen pénzküldeményekből származó bevétel. A bank legfrissebb adatai szerint 2005-ben India vette át az első helyet, nagyjából 22 milliárd dolláros összegű küldemény érkezett a külföldön dolgozó honfitársaktól. Kína és Mexikó szintén a tabella élén szerepel.

Tavalyelőtt az összes pénzküldemény összege globálisan elérte a 230 milliárd dollárt, amelyből a fejlődő országok fogadtak 167 milliárd dollárt, ez kétszer annyi, mint a fejlesztési segélyek összege.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.