<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az országban mára kialakult helyzet miatt a megszorításokat nem kerülhettük el, a gazdaságot dinamizáló elképzelések azonban hiányoznak a kormány terveiből – ezen a véleményen vannak a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) tagjai. A multinacionális cégeket képviselő hazai szervezet országjelentéséből kiderül, hogy a korrupció mihamarabbi csökkentésére lenne szükség, tudósít az mfor.hu.

"Hogyan lehet hatékonyan felvenni a harcot a korrupcióval, a magyar vállalatokat bíztatni a kifehéredésre, ha a gyakorlatban legmagasabb szinten Princz-féle döntések születnek?" - tette fel a csütörtöki sajtótájékoztatón a kérdést az egyik jelenlevő újságíró. - "Úgy érezzük, hogy ezen a téren valóban sok a teendő az országban, ezért is szenteltünk kiemelt figyelmet a korrupció és a szürkegazdaság elleni fellépésnek országjelentésünkben" - válaszolt Takács János, a Magyar Európai Üzleti Tanács elnöke. A korrupciós hajlandóság csökkentése a jelentés szerzői szerint hozzájárulhat az ország pénzügyeinek rendbetételéhez.

"A nyilvánosságra hozott intézkedésekben nem láthatóak a tudatos hosszú távú programok (például a korrupcióellenes stratégia), s ez a megszorítások hozadékának elvesztését eredményezheti" - mondta az mfor.hu kérdésére Fodor István, az Ericsson Magyarország elnöke, a HEBC tagja. - "A nadrágszíjmeghúzát és a gazdaságot dinamizáló intézkedéseket össze kell egyeztetni" - tette hozzá.

A multik számára fontosak a kkv-k

Egy ország csak akkor lehet erős, ha a vállalatai is azok, a multinacionális cégekből álló szervezet többek között emiatt is fontosnak tartja a kkv-szektor felkarolását. Saját beszállítóiktól szerzett tapasztalataik alapján foglakoztak az országjelentésben ezzel a területtel, ebből a célból külön nem egyeztettek a hazai cégekkel. A HEBC - a vezetőség bevallása szerint - a gazdaság egészének gyors fejlődését tartja szem előtt, a szervezet nem kíván lobbizni a tagok érdekében.

A társulás a legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy a politikai pártok, illetve a kormányzat és a vállalatok között létrejöjjön az egyetértés az ország "legégetőbb" kérdéseit illetően. Ezek a HEBC szerint a következők: az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer átalakítása, a tudomány-, az iparpolitika, az állam és az önkormányzati rendszer reformja, az országimázs és a romakérdés. Nem véletlen, hogy a nyolcadik alkalommal elkészített jelentés többnyire ezek köré a témák köré épül fel.

A megszorítás csak az első lépés

A konszenzuskeresést a HEBC vállalatvezetői és a kormányzat egyaránt fontosnak tartja. "Ha hagyjuk meghalni a reformokat, nem visz oda az út, ahova szeretnénk" - jelentette ki Kóka János a sajtótájékoztatón. A gazdasági miniszter arra kérte a magánszektor képviselőit, hogy segítsenek a nagy átalakítások életben tartásában. "A reformok nélkül a költségvetési egyensúly megteremtése múló dolog lesz" - hangoztatta a sajtótájékoztatón Kovács László az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa, a HEBC-jelentések régi pártfogója.

A miniszter kezdeményezte egy olyan vállalatvezetőkből álló fórum létrehozását, amely érdemi partnere lehetne a kormánynak a versenyképesség javításában. Az intézkedés része annak a tervnek, amelynek keretében a minisztérium berkeiben egy oktatási, jogbiztonsági és államreformokat érintő kérdésekkel is foglalkozó versenyképességi centrum alakulna ki.

Kisebb, olcsóbb és hatékonyabb állam megteremtésére, a tehetségek felkarolására, az oktatási rendszer piaci igények szerinti átalakításra, az adózási rendszer reformjára lenne szükség - állapítják meg a HEBC-jelentés készítői.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.