<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumának elnöke szerint is törvénysértő, hogy az általa vezetett testület nem fogadta el a közmédium tavalyi beszámolóját.

Czeglédi László pénteken, az MTI-nek nyilatkozva közölte: levélben fordult az ügyben az Országgyűléshez, az Állami Számvevőszékhez, az MTV felügyelő bizottságához, valamint a kuratórium ellenőrző testületéhez, a könyvvizsgálóhoz és a kuratóriumhoz. Ehhez mellékelte Medveczky Balázsnak, a tavaly március óta elnök nélkül működő cég ügyvezetőjének a napokban hozzá intézett levelét is. Ebben - az MTI csütörtöki, az MTV által sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánt információja szerint - Medveczky Balázs jelezte: jogellenes állapot alakult ki azzal, hogy kuratórium nem fogadta el a formailag megfelelő beszámolót.

A "jogszerű működés helyreállítása érdekében tervezett intézkedésekről" is érdeklődő dokumentumban - az értesülés szerint - azzal érvel az ügyvezető, hogy a számviteli törvény szerint "a gazdálkodó vagyonáról, annak összetételéről (eszközeiről és forrásairól), pénzügyi helyzetéről és tevékenysége eredményéről" kell számot adnia, ez pedig a könyvvizsgáló és a felügyelő bizottság által jóváhagyott beszámoló benyújtásával megtörtént.

A levél ismerőinek közlése szerint az ügyvezető jelzi: ha a helyzetet nem oldja meg a kuratórium, az APEH hatvan napra akár fel is függesztheti az MTV adószámát, s ha ez idő alatt sem helyezik letétbe a beszámolót, a cégbíróságon hivatalból kezdeményezhetik a cég megszűntnek nyilvánítását.

"Valóban törvény sértett a kuratórium ez ügyben; a helyzetet együtt kell megoldanunk" - mondta a kormányoldal jelöltjeként mandátumot nyert kuratóriumi elnök, hozzátéve, elsősorban azoktól vár megoldási javaslatokat, akik nemmel szavaztak vagy tartózkodtak a hét eleji döntéshozatalkor, de nem jelezték sem kifogásaikat, sem azt, hogy miért nem igennel voksoltak.

A kuratórium ellenzék által delegált elnökhelyettese szerint azonban a kormányoldal térfelén pattog a labda; Balogh László az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy ők nemhogy a beszámoló mellé nem álltak, de már a tavalyi üzleti terv elfogadását sem támogatták. Szavai szerint a beszámoló "a szokásos médiakoalíciós többséggel" ment át a kuratóriumi elnökségen, a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratóriumon azonban "megbuktatták" azzal, hogy két kivétellel nem voltak ott a szocialista és szabad demokrata tagok. (A két párt összesen kilenc tagot delegál a testületbe.)

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.