2001. augusztus 17. 11:00

Összességében a beruházók fele kritikus, illetve kiemelten fontos tényezőként tekintette döntése meghozatalában a kvalifikált munkaerő rendelkezésre állását – derül ki a TMP Wordwide felméréséből. A számítástechnikai szakemberek igényét messze meghaladják a termelési, gyártási speciális szakismeretekkel rendelkező munkatársak igénye, illetve az a tény, hogy ezen két terület mellett alig jelent meg olyan más terület, amelyet kritikusnak tekintenének a cégek.

A felmérés jelentős visszhangot váltott ki, amiből három fő tendencia szűrhető le:

1. elindult az országon belül dominánsabb mértékben a munkaerő vándorlás, illetve nő a munkaerő mozgatásának igénye régiók, illetve városok között, de ez várhatóan a közeljövőben napjaink szintjén fog maradni.

2. Feltétlenül pozitív, hogy a cégek vezetői nem a munkaerő megszerzésére, hanem a munkaerő megtartására helyezik a hangsúlyt, és egyre növekvő számban indítottak el komplex kvalifikált munkaerő-megtartási programokat.

3. A belső HR fejlesztések középpontjába napjainkra a karrierfejlesztés került. A tudásalapú, gondoskodó vállalat modellje kezd kirajzolódni.